Nagy változások az állampapírok piacán – Melyik papír nyeri most a versenyt?

Nagy változások az állampapírok piacán – Melyik papír nyeri most a versenyt?
Hirdetés
Hirdetés

2023-06-29
 

Június utolsó hetén komoly hozamváltozások történtek a diszkont kincstárjegyek piacán, ez pedig más állampapírok jövedelmezőségére is hatást gyakorol. Összegyűjtöttük, milyen információkkal érdemes most tisztában lenni, ha valaki rövid- vagy középtávra állampapírba szeretne befektetni.

2022 év közepe óta a lakossági megtakarítók körében is nagyon népszerűvé vált a diszkont kincstárjegy (DKJ). Ez az államkötvény kifejezetten a rövid időtávokra (1 éven belüli lejárat) biztosít befektetési lehetőséget, hozama pedig erősen együtt mozog az általánosan uralkodó piaci trendekkel. Tavaly a jegybanki kamatemelésekkel egyidejűleg a DKJ-hozamok is hatalmasat ugrottak, így lényegesen jobb nyereséggel kecsegtetnek, mint más rövid távú alternatívák, például a bankbetétek.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen állampapírpiaci trend áll előttünk?

Az idei év második fele azonban jó eséllyel a hozamok mérséklődéséről fog szólni. A folyamat már megkezdődött: a jegybank lassú tempóban csökkenteni kezdte az irányadó kamatszintet, ezzel együtt pedig az államkötvények piacán is lefelé indultak a hozamok. Míg egy hónappal ezelőtt, május végén 3 hónapos és 6 hónapos időtávra is 13% fölött tartózkodtak a referenciahozamok, addig mostanra jelentős csökkenést produkáltak, és alig haladják meg a 10%-ot.

A hozamok csökkenéséhez természetesen az is hozzájárulhatott, hogy a befektetési alapok egy része rövidesen köteles lesz bővíteni az állampapír-kitettségét: az emiatt megjelenő plusz kereslet a kötvényárfolyamokat feljebb, a hozamokat pedig lejjebb tornássza.

Mekkora hozamot kínálnak most a Diszkont Kincstárjegyek?

Azok számára, akik néhány hónapos időtávra keresnek biztonságos és jó hozamú befektetést, kézenfekvő alternatíva lehet valamelyik megfelelő lejárati idejű diszkont kincstárjegy. Az alábbi táblázatban bemutatjuk, melyik kötvények elérhetők jelenleg, milyen árfolyamon lehet őket megvásárolni, és milyen évesített hozamra tehetnek szert általuk a befektetők.

A diszkont kincstárjegyek aktuális adatai (2023.06.28.)

Látható, hogy a kétszámjegyű hozamok világa hamarosan véget ér: már csak az 5 hónapos, 10 hónapos és 12 hónapos lejáratú kincstárjegy kínál 10% feletti hozamot. Ezzel szemben egy hónapja még jóval kedvezőbb, gyakran 13% feletti hozammal lehetett megvásárolni ugyanezeket a papírokat.

Csökkenni fog a Bónusz Magyar Állampapír kamata

A 2022 szeptemberében indult Bónusz Magyar Állampapír sorozat (2025/N) következő kamatfizetése ezen a héten pénteken, június 30-án lesz. A most véget érő 3 hónapos kamatperiódusban évi 15,81% kamatot termelt a papír, azonban a következő 3 hónapban már jóval alacsonyabb megtérülést fog biztosítani. Ennek oka szintén a DKJ-hozamok csökkenésében keresendő.

A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) kamatozása változó: a kamat megállapítását megelőző utolsó négy, háromhavi DKJ-aukción kialakult, elfogadott mennyiségekkel súlyozott átlaghozam – mint kamatbázis – felett további 1 százalékpont kamatprémiumot fizet a kötvény. Ma már tudjuk, hogy a következő periódus kamatának megállapításakor figyelembe vett aukciókon 12,92%-os súlyozott átlaghozam alakult ki, azaz ennél 1 százalékponttal magasabb, évi 13,92%-os hozamra számíthatunk a következő (június 30-án induló) negyedéves kamatperiódusban.

Jelenleg a 2025/N sorozat már nem vásárolható, helyette egy újabb sorozat (2026/O) elérhető. Ennek kamata most évi 15,90%, melyet július 21-én fog kifizetni. Azt követően már jó eséllyel 10% alatt lesz a kamatbázisa, ez pedig értelemszerűen a teljes kamatát is erősen korlátozza. Arra számíthatunk tehát, hogy végleg eldől a BMÁP és az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír közti kamatverseny, és a PMÁP még legalább másfél éven keresztül behozhatatlan kamatelőnnyel fog rendelkezni.

Mennyi pénzt nyerhet, aki most fektet állampapírba?

A három nevezett állampapírtípus (DKJ, BMÁP, PMÁP) eltérő hozamokat biztosít, ezért érdemes kiszámolni, hogy a megcélzott befektetési időtávon várhatóan melyikkel tudjuk elérni a legjobb megtérülést. Tegyük fel, hogy a következő 3 hónapra szeretnénk befektetést választani, és keressük a legmagasabb hozamot, amelyet az állampapírok erre az időszakra produkálhatnak.

A 2023. szeptember 27-én lejáró diszkont kincstárjegy most 97,5947%-os árfolyamon megvásárolható, azaz 2,46%-os hozamot termel meg a hátralévő három hónapban. Ez hipotetikusan azt jelenti, hogy 1 millió forint befektetés kb. 1 024 600 forintra hízna a lejáratig.

Ezzel szemben a most elérhető, hosszabbik futamidejű PMÁP évi 15,50%-ot fizet, tehát 3 hónap alatt kb. 3,88% hozamot termelne meg. Igaz, hogy ebből lejárat előtti visszavásárlás esetén 1 százalékpont „büntetést” kell kifizetni, azaz összességében csak 2,88% hozamot tehet zsebre a befektető. Ez 1 millió forintos kezdőtőkére vetítve 28 800 forint nyereséget eredményezne.

Végezetül a Bónusz Magyar Állampapírt is érdemes megvizsgálnunk: tudjuk, hogy a következő szűk 1 hónapban még évi 15,90%-ot (azaz havi 1,33%-ot) fizet a papír. Az azt követő 2 hónap kamatát még nem ismerjük, de közelítő becsléssel feltételezhetjük, hogy 11% és 12% körüli érték lesz. Ennek a sávnak a közepével számolva két hónap alatt kb. 1,92% kamatot termelhet majd meg a 2026/O sorozat. A visszavásárlási büntetést (1%) levonva kb. 2,25%-os hozam jön ki a teljes időszakra, tehát 1 millió forint befektetésével nagyjából 22 500 forint nettó nyereség várható szeptember végéig.

Középtávon verhetetlen a Prémium Magyar Állampapír

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a verseny az inflációkövető PMÁP és a DKJ-hozam-követő BMÁP kamatai között. Egy rövid ideig azt is tapasztalhattuk, hogy a Bónusz Magyar Állampapír fizetett magasabb kamatot, különösen azután, hogy csökkentették a Prémium Magyar Állampapír kamatprémiumát. Azonban a hozamcsökkenés következtében valószínűleg rövidesen megszűnik ez a dilemma: a BMÁP kamata akár még idén az egyszámjegyű tartományba kerülhet. Ezzel szemben a PMÁP sorozatok kamata minden bizonnyal még nőni is fog: a jelenlegi 15,5%-ról extrém esetben akár 20% közelébe is emelkedhet! Ennek oka, hogy a 2023-ban érvényes kamat a tavalyi 14,5%-os inflációra épül, míg a 2024-es kamatozás az idei, akár 18-19%-os éves inflációhoz képest lesz meghatározva.

Kalkulálj
Állampapírba fektetnél? Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra testhezálló befektetést!
Hirdetés
Hirdetés