Állampapír körkép: mennyit lehet most keresni a különböző papírokkal?

Állampapír körkép: mennyit lehet most keresni a különböző papírokkal?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-27 Frissítve: 2023-06-28
 

Melyik állampapírral lehet most elérni a legjobb hozamot? Mi a legnépszerűbb a magyar lakosság körében? Felkavarja-e az állóvizet az inflációkövető állampapír kamatprémiumának csökkentése? Ezeket is körbejárjuk a cikkben.

Az elmúlt 1-1,5 évben nagyon sok befektető lépett be az állampapírok piacára, elsősorban a magas infláció és az ezzel együtt növekvő kamatok következtében. Legutóbbi összefoglalónk óta számos változás történt az állampapírok világában, ezért ismét összegyűjtöttük, mik most a legfőbb tudnivalók a témában.

Hasít az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír!

Az infláció meglódulása óta valóságos reneszánszát éli a Prémium Magyar Állampapír. 2021 végéig kb. 2200-2800 milliárd forint között ingadozott az állománya, és vele szemben a Magyar Állampapír Plusz számított favoritnak. 2022-től kezdődően azonban megfordult a trend: mostanra a MÁP+ állománya a korábbi csúcsának ötödére, 1200 milliárd forint környékére zuhant, a PMÁP pedig a 6000 milliárdot közelíti. A jelenségre az ad magyarázatot, hogy a PMÁP kamatozása követi az inflációt, ez a tulajdonsága pedig rendkívül értékesnek bizonyul a mostani vágtató inflációs környezetben.

Lakossági állampapírok állománya (milliárd forint) 2023. március, április, május

A Prémium Magyar Állampapír 2023. június 1-től elérhető sorozatai évi 0,25 vagy 1 százalékpont kamatprémiumot fizetnek az előző évi infláció felett, attól függően, hogy a rövidebb (5 éves) vagy a hosszabb futamidejű (8 éves) papírt vizsgáljuk. Mivel a 2022-es hivatalos infláció 14,5% volt, így kiszámítható, hogy az új PMÁP-sorozatok első évi kamatai 14,75%, illetve 15,5% lesznek.

Fontos, hogy az első kamatperiódus hosszúsága nem pontosan 1 év, ezért a kifizetett kamatok sem pontosan a fenti mértékűek lesznek. A 2028-ban lejáró (2028/L) sorozat első kamatperiódusa 2023. június 2-től 2024. július 25-ig tart, így az első kamatfizetés mértéke – időarányosan – a névérték 16,93%-a lesz. Hasonlóképpen a 2031-ben lejáró (2031/I) sorozat első kamatperiódusa 2023. június 2-től 2024. május 20-ig tart, így az első kamatfizetés a névérték 14,99%-a lesz.

Ötlet
2023. május 31-ig még van lehetőség megvásárolni a jelenlegi, 2027/K és 2030/J elnevezésű PMÁP-sorozatokat, melyek infláció feletti kamatprémiuma a hamarosan bevezetésre kerülő társaikéhoz képest 0,5 százalékponttal magasabb, évi 0,75% és 1,50%.

Hirdetés

Hirdetés

Legszebb napjait éli a BMÁP – de vajon meddig?

2022 szeptembere óta ismét elérhető a Bónusz Magyar Állampapír. Futamideje 3 év, háromhavonta fizet kamatot, és kamatozása változó: a kamat megállapítását megelőző négy DKJ-aukción kialakult (súlyozott) átlaghozam felett fizet 1 százalékpont kamatprémiumot. A jelenleg megvásárolható sorozat (2026/O) idén januárban indult, első kamatperiódusa idejére (2023. január 21. és 2023. április 21. között) évi 15,17% kamatot fizetett, míg a mostani kamata évi 15,90%.

A PMÁP fent bemutatott kamatcsökkentése okán június 1-től kezdődően előáll az a (mostanáig sosem tapasztalt) helyzet, hogy átmenetileg a BMÁP nyeri a két konstrukció közti kamatversenyt. Igaz, hogy július 21-én a Bónusznak ismét új kamatperiódusa indul: könnyen elképzelhető, hogy az azt megelőző 4 DKJ-aukció eredményei már alacsonyabb BMÁP-kamatot fognak eredményezni.

Ha arra számítunk, hogy a jegybanki kamatcsökkentést követve a DKJ-hozamok is mérséklődni fognak, az jelentősen ronthatja a BMÁP-ba fektetett összegek hosszabb távú megtérülését. Ezzel szemben a PMÁP jövőre még magasabb kamatot is fog fizetni az ideinél, hiszen a kamatbázisaként szolgáló infláció 2023-ban minden bizonnyal sokkal magasabb lesz a tavalyinál.

Egyre népszerűbbek a Diszkont Kincstárjegyek

Alacsonyabb kamatkörnyezetben (az inflációs válság kezdetéig) a DKJ nem örvendett különösebben nagy népszerűségnek, az elmúlt bő egy évben azonban „felrobbant” az állománya. Ez érthető is, hiszen ez idő alatt egy meglehetősen magas hozamú, mégis biztonságos és rövid távú befektetéssé lépett elő.

A ma elérhető diszkont kincstárjegyek 3, 6 és 12 hónap futamidejűek – a kibocsátásuktól számítva. Ez a kitétel azért fontos, mert az idő múlásával a lejárati időpont távolsága is változik: például egy 6 hónap futamidejű DKJ a kibocsátása után 1 hónappal már valójában egy 5 hónapos kötvénynek felel meg.

Diszkont Kincstárjegyek hozamai és árfolyamai

Látható, hogy a különféle diszkont kincstárjegyek ma 12-14% közti évesített hozam elérését teszik lehetővé. Fontos megjegyezni, hogy a diszkont kincstárjegyektől – a lakossági állampapírokkal ellentétben – a befektetők mindig csak piaci áron tudnak megválni, ezért a feltüntetett hozam csak abban az esetben biztos, ha a lejáratáig megtartják a papírt. Amennyiben lejárat előtt eladnák az aktuális piaci árfolyamon, akkor a fentiektől eltérő hozamuk is keletkezhet. Extrém esetben még az is elképzelhető, hogy veszítenek a papíron, bár erre elsősorban a további kamatemelések adnának okot, ezek valószínűsége azonban jelenleg minimális.

Mit kínál az Euró Magyar Állampapír?

Habár az inflációkövető eurós magyar állampapírt (PEMÁP) már nem értékesítik, mégis fektethetnek euróban nyilvántartott magyar állampapírba a megtakarítók. A nemes egyszerűséggel Euró Magyar Állampapírnak keresztelt papír futamideje 3 év, kamatperiódusa 3 hónap, kamatozása változó: a kamat mértéke a 3 havi EURIBOR (bankközi kamat) mértékével egyenlő. Mivel az eurós kamatszintek lényegesen alacsonyabban helyezkednek el a magyarnál, ezért az EMÁP kamata is szerénynek mondható: a mostani kamatperiódus végén évi 2,944%-ot fog fizetni.

Kérdés, hogy az esetleges forintgyengülés mekkora plusz hozamot eredményezhet az eurós papír mellett döntő befektetők számára. Azonban a mostani körülmények között annyira behozhatatlannak tűnik a forintos papírok kamatelőnye, hogy szinte irreális forintgyengülés kellene ahhoz, hogy adott időtávon az EMÁP nyerhesse a megtérülési versenyt. Erről a dilemmáról korábban itt írtunk részletesen.

További állampapírok is elérhetők

A fent bemutatott, általunk leginkább érdekesnek tartott négy szereplőn túl további papírok is szerepelnek a kínálatban: ezek a Magyar Állampapír Plusz, a Kincstári Takarékjegy, az Egyéves Magyar Állampapír, a Babakötvény, illetve az intézményi papírok közé sorolható Magyar Államkötvények. A mostani összeállításban ezekre nem tértünk ki, vagy a kevésbé versenyképes kamatajánlatuk, vagy más okból speciális helyzetük miatt. Időről időre azonban ezek is előkerülnek a Bankmonitor által feldolgozott témák között.

Állampapírba fektetnél? Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra testhezálló befektetést!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés