Komoly vetélytársa lett az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírnak

Komoly vetélytársa lett az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírnak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-25
 

A napokban kiderült, hogy 15,90 százalék lesz a jelenleg megvásárolható Bónusz Magyar Állampapír következő negyedévre érvényes kamata. Ez pedig már versenyre kelhet az eddigi sztár, a hosszú futamidejű inflációkövető állampapír első éves 16,00 százalékos kamatával. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, vajon melyiket érdemes választani a jelenlegi helyzetben.

A magas infláció miatt jelenleg a lakossági állampapírok biztosíthatnak érdemleges kamatokat mérsékelt kockázat mellett. Közülük a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) 7 éves futamidejű változata a legnépszerűbb jelenleg, ennek éves kamata 16% az első periódusban.

Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a Bónusz Magyar Állampapírról (BMÁP) sem, ami negyedévente fizet kamatot, ennek mértéke pedig a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukciós hozamától függ. Április 21-én indult az újabb kamatperiódusa a konstrukciónak: a jelenlegi 3 hónapos időszakra a papír igen magas, évi 15,90 százalékos kamatot fizet.

Hirdetés

Hirdetés

Melyik a több: a 16% vagy a 15,90%?

Az évente kamatot fizető 7 éves futamidejű prémium állampapír első éves kamata 16%, míg a bónusz állampapír következő negyedévre kifizetett kamata évi 15,90%. Ránézésre a helyzet egyszerű, az inflációkövető befektetés éves kamata még mindig nagyobb.

Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a BMÁP negyedévente fizet kamatot, a kapott összeget pedig újra befektethetjük, így érvényesülhet a kamatos kamat hatása. Mit jelent ez a gyakorlatban?

10 millió forint befektetése esetén a PMÁP egy év elteltével 11 600 000 forintot fog érni. Ezzel szemben a Bónusz Magyar Állampapír aktuális értéke egy év után 11 687 341 forint lesz, feltéve persze, hogy a kapott kamatokat negyedévente ugyanolyan feltételekkel ismételten befektetjük.

A számítás során a Bankmonitor szakértői egész évvel számoltak, valamint abból indultak ki, hogy a Diszkont Kincstárjegy hozama nem változik.

A bónusz állampapír első negyedévéről sem szabad megfeledkezni

A számos feltételezés azonban erősen torzítja a képet. Például nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Bónusz Magyar Állampapír futamidejéből már eltelt egy kamatperiódus, melyre az éves kamatszint 15,17% volt. Ez az első periódus azonban „csonka”, rövidebb volt, mint egy negyedév. Ha ezt is figyelembe vesszük az egész éves nyereség kiszámításánál, akkor még mindig jobban járhatunk a bónusz állampapírral, az egész első évre érvényes hozam ugyanis meghaladhatja 10 millió forint befektetése esetén a 11 670 000 forintot.

Jelen esetben azonban még mindig abból indulunk ki, hogy a Diszkont Kincstárjegy aukciós hozama és ezáltal a papír kamata érdemben nem változik. Sőt, az összehasonlítás során arról sem feledkezhetünk meg, hogy a prémium állampapír kamata is módosulni fog a futamidő előrehaladtával.

PMÁP vagy BMÁP? Melyik befektetést válasszuk?

A kérdés megválaszolásához érdemes átnézni a két lakossági állampapír alapvető tulajdonságait:

  • Mindkét befektetés változó kamatozású, a prémium állampapír kamata az inflációhoz, míg a bónusz állampapíré a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy hozamához van kötve.
  • A prémium állampapír esetén a kamat az előző éves inflációt 1,5 százalékkal haladja meg. A BMÁP esetén az éves kamatszint a Diszkont Kincstárjegy aukciós hozamát 1 százalékkal haladja meg.
  • A hosszabb futamidejű PMÁP 2030-ban jár le, a hátralévő futamidő durván 7 év. A bónusz állampapír futamidejéből pedig még nagyságrendileg 3,5 év van hátra.
  • Mindkét konstrukcióból ki lehet szállni a futamidő alatt is. A Kincstárnál vásárolt befektetések esetén a „visszaváltás” költsége jelenleg 1%. (Ez az érték azonban változhat a későbbiek során.)
  • A hosszabb futamidejű PMÁP évente fizet kamatot, az induló éves kamatszint 16%. A BMÁP negyedévente fizet kamatot, az aktuális ciklusra érvényes éves kamat 15,90%.
  • A bónusz állampapír kamata negyedévente változik, vagyis a piaci folyamatokat relatív gyorsan leköveti. Az elkövetkező 1-1,5 évre a kamatszint nehezen becsülhető meg.
  • A prémium befektetés kamata évente változik: lassan követi le a kamatszint a piaci változásokat, mivel az aktuális időszak kamata az előző év inflációjától függ. Az MNB inflációs várakozásai szerint a következő időszak kamata még emelkedhet is. (Az MNB 2023-ra 15-19,5 százalékos inflációt vár, ez 16,5-21 százalékos éves kamatot jelenthet a PMÁP esetében.)

De mégis, melyik állampapírt érdemes választani? A válasz nagy mértékben függ attól, hogy mit várunk a piactól. Ha hiszünk abban, hogy az év második felétől csökken az infláció és rendeződik a kamatkörnyezet, akkor ez azt jelenti, hogy a pénzpiaci hozamok is mérséklődni fognak. Ilyen helyzetben a gyors reagálású papírt választva az elérhető nyereség is relatív gyorsan csökkenésnek indulhat. Ugyanakkor a prémium állampapír kamata jó eséllyel még egy évig magas szinten maradhat.

Ha azt várjuk, hogy a hozamok magasan maradnak, ne adj Isten még emelkednek is, akkor a gyorsabb reagálású bónusz állampapír lehet a jó választás. Ez akkor lehet lényeges, ha tényleg hosszú távon várunk rossz környezetet, vagy alapvetően a papírt nem szeretnénk lejáratig megtartani.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a bónusz állampapír negyedévente fizet kamatot. Ez a befektetés lehet a jó választás azok számára, akiknek szükségük lehet befektetésük hozamára a futamidő alatt.

Összegzés

A Bónusz Magyar Állampapír kamata az április 21-én induló negyedévben évi 15,90 százalékra emelkedett. Ezzel komoly vetélytársa lehet az inflációkövető lakossági állampapírnak. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mit várunk a jövőben. A prémium állampapír lassú reagálású, ott még kamatemelés jöhet a következő időszakban. A bónusz állampapírnál viszont hamar megindulhat a kamatcsökkenés abban az esetben, ha az elemzők várakozásainak megfelelően idén a második félévben érdemben csökkenésnek indul az infláció. Emiatt a Bankmonitor szakértői szerint az inflációkövető befektetés 2025. tavaszáig még mindig magasabb hozamot termelhet, mint vetélytársa.

Ugyanakkor tényleg nem tűnik rossz döntésnek a bónusz állampapír választása sem, érdemes lehet a lakossági állampapírba szánt befektetés összegét valamilyen arányban megosztani a két papír között.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés