Már a kutyának sem kell a „szuperállampapír”

Már a kutyának sem kell a „szuperállampapír”
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-11-09
 

Bevezetésekor a Magyar Állampapír Plusz a lakossági befektetők hatalmas kedvencévé vált. Két év alatt elképesztően nagy összeg, 6 000 milliárd forint áramlott az új kötvénybe. Később a fix kamatozás lett a MÁP Plusz végzete: ma már mindenki menekül a korábban szuperállampapírnak is titulált befektetésből.

Alig 2 év alatt csúcsra pörgött a MÁP Plusz

A Magyar Állampapír Plusz 2019-es bevezetése alaposan felkavarta az állóvizet a hazai befektetési piacon. Az alacsony inflációs környezetben igen vonzó ajánlatnak tűnt az új kötvény 4,95%-os hozam elérésével kecsegtető, fix (lépcsőzetes) kamata. Több se kellett a megtakarítóknak: rekordsebességgel lapátolták a pénzt az időközben szuperállampapírnak is elkeresztelt MÁP Pluszba.

Már a kutyának sem kell a szuperállampapír

2021-es csúcsán a MÁP Plusz állománya már meghaladta a 6 361 milliárd forintot, amivel egyértelműen uralta az akkori állampapírpiacot. Ekkortól azonban egyre fájdalmasabb problémává vált a gyorsuló infláció – ez pedig nem kedvezett a fix kamatozású papírnak. 2022 januárjában már a 8%-ot közelítette a fogyasztói áremelkedés üteme, egy évre rá (2023 januárjában) pedig a 25,7%-os csúcs is elérkezett.

Hirdetés

Hirdetés

Leáldozott a MÁP Plusz csillaga

Ilyen körülmények között logikus, hogy a befektetők inkább az inflációkövető konkurens, a Prémium Magyar Állampapír felé kezdtek elmozdulni. Az átrendeződés mostanra teljesen lezajlott: a bőven kétszámjegyű kamatot kínáló PMÁP immár 6 501 milliárd forintos állományt tud felmutatni, míg a MÁP Plusz és a Nyomdai MÁP Plusz összesített állománya 1003 milliárd forintra csökkent október közepéig.

Jó tudni
Az állampapír-vásárlók között ugyanakkor még akadnak utolsó mohikánok: az Államadósság Kezelő Központnak 2023-ban is sikerült kb. 4,2 milliárd forint MÁP Pluszt értékesítenie, ami hetente átlagosan kb. 100 millió forintot jelentett. Ez azonban elhanyagolható mennyiség a PMÁP idei, közel 3 000 milliárdos, vagy a Bónusz Magyar Állampapír 500 milliárdos értékesítéséhez képest.

2024-ben lesz a PMÁP és a „futottak még”

Az inflációkövető PMÁP már jelenleg is dominálja a lakossági állampapírpiacot, de jövőre még nagyobb előnyre tehet szert a többi papírral szemben. Az Egyéves Magyar Állampapír és a Kincstári Takarékjegy kamatát csökkentették, a rövid ideig remekelő Bónusz Magyar Állampapír kamatbázisa pedig szintén erőteljesen lefelé mozog.

Velük szemben a PMÁP csak most fog ráfordulni a legmagasabb kamatot termelő évére. Mivel a papír kamatbázisa az infláció, annak 2023-as átlagos értéke pedig lényegesen magasabb lesz a tavalyinál, így előre látható, hogy 2024-ben rendkívül magas (várhatóan 18% körüli) kamatot termelhetnek majd a mostanáig kibocsátott sorozatok.

Kalkulálj
Állampapírba fektetnél? Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra testhezálló befektetést!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés