Újabb kamatvágás az állampapíroknál!

Újabb kamatvágás az állampapíroknál!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-31
 

Ezúttal az Egyéves Magyar Állampapír esett a kamatcsökkentések áldozatául. A kedvezőbb kamatú konstrukció már csak péntek kora délutánig vásárolható.

Az Államadósság Kezelő Központ legújabb nyilvános ajánlattétele szerint a mostani 9% helyett hamarosan 8%-ra csökken az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) éves kamata. A „K2024/37” nevű sorozat jegyzési időszaka jövő hét hétfőn (2023. szeptember 4-én) indul. Az eggyel korábbi sorozat már csak szeptember 1-én pénteken 13:59-ig bezárólag jegyezhető, tehát érdemes sietniük azoknak, akik szeretnének még a kedvezőbb kamatozású 1MÁP-ba befektetni.

A kamatvágás fő oka lehetett, hogy az Egyéves Magyar Állampapír kamata már jobb megtérülést biztosított, mint bizonyos futamidejű Diszkont Kincstárjegyek hozama. A befektetők magatartása is ezt igazolta vissza: az előző héten rekordmennyiségű pénzt fektettek 1MÁP-ba. Az Államadósság Kezelő Központ adataiból kiolvasható, hogy a papír szokványos értékesített mennyisége heti 6-10 milliárd forint körül alakult, de a 34. héten már csaknem 29 milliárd forintért jegyeztek belőle a befektetők. Az állam célja érthető módon a kamatkiadások minimalizálása, ezért születhetett meg a döntés.

egyéves magyar állampapír

A jövő héttől elérhető Egyéves Magyar Állampapír alapcímlete 10 000 forint, kibocsátási árfolyama 100%, futamideje 366 nap, a névértéket és a kamatot a lejárat napján fizeti ki. A jegyzési időszak során a befektetők által elérhető legmagasabb hozam (EHM, egységesített értékpapír hozam mutató) évi 7,89%. Az elért nyereség adómentes, tehát sem személyi jövedelemadó („kamatadó”), sem szociális hozzájárulási adó nem terheli.

Kalkulálj
Állampapírba fektetnél? Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra testhezálló befektetést!
Hirdetés
Hirdetés