Rossz hírt kaptak azok, akiknek PMÁP-ban van a pénzük!

Rossz hírt kaptak azok, akiknek PMÁP-ban van a pénzük!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-03-27 Frissítve: 2024-03-30
 

Változások történtek az állampapíroknál. Egyrészt csökkent az egyik kedvelt lakossági állampapír kamata, másrészt a jegybank új inflációs előrejelzése alapján a Prémium Magyar Állampapírok következő kamatai is alacsonyabbak lesznek a vártnál. Új sorozat érkezik a Fix Magyar Állampapírból is, de itt érdemi változás nem történik.

Összegyűjtöttük, mi változik az Egyéves Magyar Állampapír, a Prémium Magyar Állampapírok és a Fix Magyar Állampapír háza táján a kedden napvilágot látott információk alapján.

Tovább csökken az Egyéves Magyar Állampapír kamata

Folytatódik az Egyéves Magyar Állampapír (röviden 1MÁP) kamatának fokozatos csökkentése. Ezen a héten még évi 6,5%-os kamatú papírt lehet jegyezni, de április első hetében már csak 6,0%-os kötvény lesz elérhető a befektetők számára.

Az 1MÁP az egyik legnépszerűbb lakossági állampapírrá lépett elő az utóbbi hónapokban: 2024. első 12 hetében összesen kb. 233 milliárd forintnyi állományt értékesítettek belőle. Igaz viszont, hogy az összesített állományokat tekintve csak a negyedik helyen áll a maga 729 milliárd forintos értékével, lemaradva a Prémium Magyar Állampapír, a Bónusz Magyar Állampapír és a Magyar Állampapír Plusz mögött.

A mostani kamatcsökkentés jelentősen visszavetheti az 1MÁP népszerűségét, hiszen az új kondíciójához képest már a Diszkont Kincstárjeggyel (6,31%) és a Prémium Magyar Állampapírral (kb. 6,9%) is jobb hozamot kínál hasonló időtávon.

Hirdetés

Hirdetés

Új Fix Magyar Állampapír jön, de a kamata marad 7%

Az idei év egyik nagy nyertese az újonnan piacra dobott Fix Magyar Állampapír. A 3 év futamidejű, negyedévente kamatot fizető, évi 7% fix kamatot termelő kötvénybe év eleje óta kereken 247,8 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás áramlott. A papír vonzerejét az adja a befektetők számára, hogy csökkenő inflációs pálya esetén magasabb kamatot fizethet a besapkázott kamatozású Prémium Magyar Állampapírnál, miközben a futamideje is lényegesen rövidebb annál.

A második negyedév közeledtével az Államadósság Kezelő Központ meghirdette az új FIXMÁP sorozat érkezését. A 2027/Q2 sorozat április első hetétől vásárolható, kamata változatlanul évi 7%. (Tehát az 1MÁP-pal szemben itt nincs kamatvágás.) Az időarányosan felhalmozott kamatokat negyedévente fizeti ki a papír, azaz 1 millió forint befektetése esetén 3 havonta 17 500 forint kamatra számíthatnak a megtakarítók. Kivétel ez alól a legelső kamatperiódus, mely valamivel hosszabb 3 hónapnál, így az első kamat is több (2,12%) lesz.

Mérséklődtek az MNB inflációs várakozásai – mi lesz így a PMÁP-pal?

Az Egyéves Magyar Állampapír azonnali kamatcsökkentése mellett közvetetten egy másik friss hír is kedvezőtlenül érinti a befektetőket. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis csökkentette az idei évre vonatkozó inflációs előrejelzését.

  • A 2023. decemberi előrejelzés 4,0-5,5% volt.
  • A 2024. márciusi előrejelzés 3,5%-5,0% lett.

A fél százalékponttal alacsonyabb inflációs várakozás a fogyasztók szempontjából kedvező fejlemény, de a befektetők nem feltétlenül örülnek ennek. Érdemes tudni, hogy a lakossági megtakarítók ma már több mint 7100 milliárd forintot tartanak a különféle Prémium Magyar Állampapírokban. Ezeknek az inflációkövető papíroknak a kamatozása a kamatmegállapításkor ismert legutóbbi naptári év átlagos inflációjához igazodik, azaz a 2025-ben kezdődő kamatperiódusokban az idei infláció lesz a kamatbázis. Márpedig az alacsonyabb infláció alacsonyabb kamatot eredményez: például egy 0,5 százalékpontos kamatprémiummal rendelkező papír esetén a sáv közepéből mint kamatbázisból kiindulva 5,25% helyett 4,75% lehet majd a következő kamat mértéke.

Kalkulálj
Állampapírba fektetnél? Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra testhezálló befektetést!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés