Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Így biztosan nem csúszol le a lakásról, ha hitelt is szeretnél!

  • 2015-07-09
  • szerző: bankmonitor

Hiába a tegnapi vihar, az ingatlanpiac nem hűlt le, sőt rendületlenül pörög. Olyannyira, hogy sokszor licitháború is kialakul egy-egy jó ingatlanra. A készpénz a nyerő, ez biztos. Mit tehet, aki nem akar lecsúszni az álomlakásról, de hitelt szeretne felvenni. Mi a megoldás? Hogyan nem ütik ki a készpénzes vevők a hiteleseket a nyeregből? A válasz egyszerű, mégse élnek sokan ezzel a lehetőséggel!

Jogos igény, hogy még mielőtt lakást vennénk, szeretnénk megtudni mennyi lakáshitelt vehetünk fel? Nem csupán saját magunkat nyugtathatjuk meg ezzel, hanem az eladók felé is komoly szándékról tanúskodhatunk. Az úgynevezett előminősítést igénybe véve a bank megvizsgálja hitelképességünket. Megállapítják milyen összegű hitelt, milyen futamidőre kaphatunk.

Miért is jó ez nekünk?

Az előminősítés lényege, hogy nem kell meglennie a megvásárolni kívánt ingatlannak. Bennünket, mint leendő adósokat fog a bank „minősíteni” és eldönteni, hogy mennyire vagyunk hitelképesek. A bank teljes hitelbírálatot végez, ami kiterjed az életkorra, a jövedelemre, a meglévő hiteleinkre. Azaz mindent ugyanúgy vizsgál, mint egy sztenderd hitelbírálatkor, csupán az ingatlant nem veszi figyelembe a minősítésnél.

Miért érdemes előzetes hitelbírálatot kérni hitelfelvétel előtt?

Az előzetes hitelbírálatnak köszönhetően már a konkrét hitelkérelem benyújtása előtt megbizonyosodhatunk hitelképességünkről, a legmegfelelőbb hitelkonstrukciókról és a várhatóan felvehető kölcsönösszegről. Ha már a konkrét hitelkérelem elindítása előtt tisztában vagyunk a hitelképességünkkel, akkor elkerülhető, hogy feleslegesen fizessünk meg előzetes költségeket. Ilyen például az ügyvédi munkadíj, az értékbecslés, vagy a tulajdoni lap ára. A foglaló összegéről, ami a vételár 10 százaléka is lehet, már nem is beszélve!

Mennyi időt vesz igénybe az előzetes hitelbírálat?

Amennyiben a szükséges dokumentumok rendelkezésre állnak, az előzetes hitelbírálat 2 héten belül elvégezhető. Megállapítják a bevállalható törlesztőrészletet és az ennek megfelelő futamidejű és összegű hitelösszeget.

Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálathoz?

Az előzetes hitelbírálathoz pontosan ugyanazok a dokumentumok szükségesek, mint egy sztenderd hitelbírálathoz. Jövedelemigazolás, utolsó 2-3 havi bankszámla kivonat, személyes okmányok és a kitöltött hiteligénylés. Ennél a pontnál még az ingatlanra vonatkozóan semmit nem kell benyújtanunk, hiszen még nem találtuk meg a megfelelő lakást.

Mit vállal a bank?

Pozitív döntés esetén a bank egy igazolást/nyilatkozatot ad számunkra, amivel már bátran mehetünk ingatlant keresni. Ezen az igazoláson nem csupán az elérhető hitelösszeg szerepel, hanem az is, hogy pontosan meddig élhetünk ezzel az ajánlattal. Ez az időszak bankonként és esetenként eltérő (3-6 hónap) lehet. Van olyan bank is, ahol minél jobb adósnak vél bennünket a bank, annál több időnk van a lakáskeresésre. 

Hol lehet a banánhéj?

A bank az előminősítés során mindent megvizsgál, leellenőrzi az adatainkat, a munkáltatót, a bankszámlakivonatainkat, az esetlegesen fennálló egyéb hiteleinket. Amennyiben az indikatív ajánlat érvényességi idején belül találjuk meg a megfelelő lakást, akkor a már beadott és leellenőrzött dokumentumokat nem kell benyújtanunk még egyszer. Persze bankonként itt is eltérő a gyakorlat. Van, ahol semmit nem kell pótlólag benyújtanunk, van ahol egy friss kalkulációt, esetleg egy-két kiegészítő adatlapot kell prezentálnunk.

Mivel az előzetes minősítés során a bank csak az ügyfeleket minősíti, az ingatlanra vonatkozó adatokat nem ismer, ezért ez az a pont, ami a legkritikusabb. A lakáshitelnek ugyanis az egyik sarokpontja a megvásárolni kívánt ingatlan, ezért a maximálisan felvehető hitelösszeget nagyban befolyásolja az értékbecslés eredménye.
Alapesetben minden lakásvásárlásnál szükséges minimálisan 20% önerő. Ezen felül még a banki szabályozás is tovább csökkentheti a felvehető hitelösszeget.

Éljünk a lehetőséggel, menjünk biztosra!

Sokkal megnyugtatóbb az eladó és vevő számára egyaránt, ha már egy előzetes jóváhagyással a kezünkben ülünk le az ártárgyaláson.

Ne feledjük azonban, hogy két bank soha nem fog számunkra ugyanolyan hitelminősítést adni, így az előbírálatnál is érdemes több bankkal kapcsolatba lépni.

A Bankmonitor az előminősítésnél is segít a körültekintő bankválasztásban.

Lakáshitel kalkulátor

Ennyi lakáshitelt szeretnék

Hitelösszeg:

Ft

Futamidő:

év
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:

Havi nettó jövedelem:

Ft

Vásárolni kivánt ingatlan értéke:

Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket