2026. végéig meghosszabbítják az 5 százalékos lakásáfát

2026. végéig meghosszabbítják az 5 százalékos lakásáfát
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-08
 

További két évvel meghosszabbítaná a kormány az új építésű lakásokra érvényes 5 százalékos áfát. Alapesetben 27% lenne ezen ingatlanok vételárának áfatartalma. Ez könnyítést jelent a vevők és az eladók számára is, a kormány becslése alapján ez a döntés nagyságrendileg évi 200 milliárd forint adókedvezményt jelent.

A kormány oldalán megjelent törvénymódosítási javaslat alapján 2 évvel meghosszabbítják az új építésű ingatlanok kedvezményes áfáját. A tervezet alapján 2026. december végéig velünk maradhat az új lakások 5 százalékos lakásáfája.

A javaslat szerint azon lakásokra, házakra marad érvényben a kedvezményes lakásáfa, amelyeknél az építési engedélyt 2026. végéig megadták. Ha a ház egyszerű bejelentéssel épül, akkor a bejelentés tudomásul vételének kell megtörténnie 2026. végéig. Fontos kitétel, hogy a kedvezményes lakásáfa a legfeljebb 150 négyzetméter alapterületű lakásokra, illetve a maximum 300 négyzetméter alapterületű házakra érvényes továbbra is.

Ugyanakkor kedvező hír, hogy az építés megkezdésére, pontosabban az engedély beszerzésére vonatkozik a 2026. december 31. határidő. Az ilyen lakóingatlanokat 5 százalékos lakásáfával vásárolhatjuk meg abban az esetben, ha a vételárat 2030. december végéig megfizetjük.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora kedvezményt jelent az 5%-os lakásáfa?

Alapvetően 27 százalék lenne az új lakások áfája, ezt mérsékli a kormány 5 százalékra. 2023-ban a KSH adatai alapján egy átlagos új építésű lakóingatlan vételára 57,1 millió forint volt. 

Új építésű ingatlanok átlagos vételára 2023-ban ingatlantípusonként:

  • Egy átlagos családi ház, sorház vételára 64,9 millió forint volt, ez nettó 61,8 millió forintot jelent. 27 százalékos áfa esetén a teljes vételár 78,5 millió forint lett volna.
  • Egy átlagos többlakásos lakóingatlan vételára 56,9 millió forint volt, ez nettó 54,2 millió forintot jelent. 27 százalékos áfa esetén a teljes vételár 68,8 millió forint lett volna.
  • Egy átlagos lakótelepi lakás vételára 39 millió forint volt, ez nettó 37,1 millió forintot jelent. 27 százalékos áfa esetén a teljes vételár 47,2 millió forint lett volna.
  • Egy átlagos hazai új építésű lakóingatlan 57,1 millió forint volt, ez nettó 54,4 millió forintot jelent. 27 százalékos áfa esetén a teljes vételár 69,1 millió forint lett volna.

A magasabb áfa változatlan nettó vételár mellett 8,2-13,6 millió forint áremelkedést jelentene. Azt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy az áfa emelése nem jelentené automatikusan a vételár növekedését is. Ez csak akkor következne be, ha a plusz adóterhet az eladók, kivitelezők teljes egészében át tudnák terhelni a vevőikre. Jó eséllyel valamilyen mértékben a két fél megosztaná egymás között a plusz adóterhet.

A kormány bejelentése alapján erre az adóemelkedésre nem kerül sor. Ez újra fellendítheti a kivitelezők építési kedvét is. A KSH adatai alapján 2020-ban még 14 717 darab vállalkozás által épített új lakóingatlan készült. Ez a szám 2023-ra 11 868-ra mérséklődött. Ráadásul az idei év első negyedévében ez a szám 1703 darab volt, ami az egész évre csupán 6812 darab lakóingatlan elkészültét vetíti elő.

Pedig a CSOK Plusz bevezetésével elérhető igen magas, akár 50 millió forintos összegben is fix 3 százalékos támogatott lakáshitel. Illetve a piaci kamatozású lakáskölcsönök kamata is újra megközelítette a 6 százalékot. Mindemellett az első otthonukat vásárlók számára a 10% önerő lehetősége is elérhető, immáron hat hazai bank jóvoltából. Vagyis a hitelezési környezet jelenleg kedvező lehet a vevők számára.

Kalkulálj, nézd meg melyik a számodra legkedvezőbb lakáshitel!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés