Újabb banknál érhető el akár 10% önerővel lakáshitel

Újabb banknál érhető el akár 10% önerővel lakáshitel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-08
 

Bombaként robbant a hír tavaly, hogy az első lakásukat vásárlók számára akár 10% önerő is elég lehet a lakáshitelhez, vagyis feleannyi, mint korábban. A kedvezménynek sokan örülhetnek, főleg, hogy egyre több banknál érhető el a vételár akár 90 százalékának megfelelő hitelarány. Mutatjuk, melyik a legújabb banki szereplő a történetben, és annak is utánajárunk, ki élhet a lehetőséggel.

Egy lakáscélú kölcsön összege akár az ingatlan vételárának vagy építési költségének 90%-át is elérheti 2024-től, amennyiben teljesülnek az első lakásvásárlókra vonatkozó feltételek. A legfontosabb, hogy a magasabb hitelösszeget a pénztárcánknak is el kell bírnia, vagyis megfelelő mértékű jövedelemmel kell rendelkeznünk és hosszú távon is ki kell tudnunk gazdálkodni a várható törlesztőrészleteket. A dolog viszont nem áll meg ennyiben. Mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy 10% önerővel kaphassunk lakáshitelt és melyik az a 6 bank, ahol már lehet igényelni.

Hirdetés

Hirdetés

Mik a 10% önerő feltételei?

Az önerőkedvezménnyel az első otthonukat vásárlók élhetnek, akiknek több jogszabályi és bank által elvárt feltételnek is eleget kell tenniük.

A jogszabályi feltételek szerint:

  • Az igénylők nem tölthetik be a 41. életévüket az igénylés pillanatában (ez vonatkozik minden, az ügyletben szereplő adósra és adóstársra is).
  • Nem rendelkezhetnek, és a múltban sem rendelkezhettek 50 százalékot elérő tulajdoni hányaddal ingatlanban, kivéve, ha az jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt, mint például egy özvegy házastárs haszonélvezeti joga.

Amíg a jogszabályi feltételek egységesek, a bankoknál számos eltéréssel találkozhatunk, eltérően kezelhetik például a vállalkozói, a készpénzes vagy éppen a külföldi munkáltatótól származó jövedelmet, illetve abban is lehet különbség, hogy mekkora a minimálisan elvárt jövedelem. Emellett van olyan bank, amely meghatározza, legfeljebb mekkora lehet az érintett ingatlan vételára, illetve abban is vannak eltérések, hogy ha CSOK Pluszt is igénybe venne a család, akkor legfeljebb hány gyermek vállalható.

Eltéréseket találhatunk abban is, hogy milyen hiteltípushoz igényelhető önerőkedvezmény az adott pénzintézetnél:

  • valahol lakásvásárlási és építési célú jelzáloghitelhez;
  • míg máshol csak a CSOK Plusz hitelhez;
  • vagy csak akkor érhető el, ha a támogatott hitel mellé piaci lakáshitel is igénylésre kerül.
Jó tudni
Az első lakásukat vásárlóktól a bank minden esetben elvár egy nyilatkozatot az ingatlantulajdon kapcsán, emellett egy igazolásra is szükségünk lesz: az „Ingatlantulajdon fennállásáról szóló hatósági bizonyítvány kiállítása iránti kérelem” megnevezésű nyomtatványt kell kitölteni. Olvasd el a cikkünket, melyben összegyűjtöttük a szükséges igazolásokat és azt is, hogyan kell beszerezni őket.

Mely bankoknál érhető el a kedvező önerő?

Az OTP Bank, az Erste Bank, a K&H Bank, a CIB Bank és az UniCredit Bank mellett 2024. május 2-től az MBH Banknál is igényelhető már akár 10% önerővel lakáshitel. Nézzük, mit kér az MBH Bank az önerőkedvezményért.
Az újonnan csatlakozó banknál lakásvásárláshoz, építéshez, vásárlással egybekötött házbővítéshez érhető el a lehetőség. Alapvető feltétel, hogy az igénylők egyike sem rendelkezhetett ingatlanban 50%-ot elérő tulajdonjoggal, vagy kizárólag olyan lakástulajdonnal rendelkeztek, amely jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt. A jogszabályi feltételeken túl az MBH-nál csak a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban érhető el a kedvezmény. Ha több ingatlanfedezet kerül bevonásra, akkor mindegyik ingatlannak meg kell felelnie az előbbi szabálynak.

Hogy érdemes elindulni?

Az önerő kedvezmény sokak számára lehet ideális, hogy végre kevesebb saját megtakarítással is megvalósíthassák terveiket és saját otthont vásároljanak vagy építsenek. A felsorolt feltételeken túl ugyanakkor az egyes bankoknál a szükséges dokumentumok, illetve az egyedi hitelbírálati folyamatokban is lényeges különbségek vannak, amelyekkel kapcsolatban a Bankmonitor pénzügyi szakértői tudnak naprakész információkkal szolgálni. Ehhez a lakáshitel vagy CSOK Plusz kalkulációt követően add le érdeklődésed a számodra leginkább szimpatikus ajánlatra és felvesszük veled a kapcsolatot!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés