Hogyan igazolhatod, hogy jogosult vagy 10% önerővel lakást venni?

Hogyan igazolhatod, hogy jogosult vagy 10% önerővel lakást venni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-03-14
 

Az idei év egyik nagy változása a lakáshiteleknél az, hogy a fiatalok akár 10% önerővel is megvásárolhatják első saját tulajdonú ingatlanjukat. Ehhez azonban bizonyos feltételeknek meg kell felelniük, az előírások egy részének teljesítéséről pedig igazolást kell benyújtaniuk a bankjuknak. De milyen igazolásra van szükség, és ezek hol érhetők el?

Az idei évtől már akár 10% önerővel is vásárolhatunk lakást. Ez azért nagy szám, mert alapesetben egy ingatlan megvásárlásához legalább 20% önerőre van szükség. Ezen lazított a jegybank bizonyos feltételek teljesülése esetén.

De mik ezek a feltételek, előírások:

  • Az adós igényléskor nem tölthette be 41. életévét. Amennyiben adóstárs is szerepel az ügyletben, akkor az életkori előírást neki is teljesítenie kell.
  • Az adós és az adóstársak nem rendelkezhetnek magyarországi lakóingatlanban 50%-ot elérő tulajdoni hányaddal. (Ha jogszabályon alapuló haszonélvezeti jog terheli a kérdéses ingatlant, akkor abban lehet nagyobb tulajdoni hányada az igénylőknek.)

Ezek alapján a fiatalok első lakásvásárlására lehetnek érvényesek a kedvező előírások. Azt azonban mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy ez csupán egy lehetőség, melyet a bankok nem alkalmaznak automatikusan, vannak olyan pénzintézetek, ahol jelenleg nem érhető el 10% önerő mellett lakáshitel.

Hirdetés

Hirdetés

Mivel igazolhatjuk, hogy jogosultak vagyok kisebb önerővel lakást vásárolni?

Azt azért sejthetjük, hogy nem az életkori előírás leigazolása lesz a nehézkes. A személyes okmányokból minden érintett fél életkora megállapítható. A meglévő, illetve korábbi ingatlantulajdon igazolása már egy keményebb dió. A jogszabály erről az alábbiakat mondja ki:

A hitelnyújtó az (1a) bekezdés szerinti feltételek fennállásáról az ügyfél, illetve adóstársak esetén az ügyfelek írásbeli nyilatkozata és az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján győződik meg.

Ez azt jelenti, hogy a bank elvár tőlünk egy nyilatkozatot, ami vagy a hiteligénylő nyomtatvány része vagy külön dokumentum. Emellett szükség van egy igazolásra is: az „Ingatlantulajdon fennállásáról szóló hatósági bizonyítvány kiállítása iránti kérelem” megnevezésű nyomtatványt szükséges kitölteni. (A dokumentum jelenleg itt érhető el.) Meg kell adni a kérelmező személyes adatait: név, születési hely, születési idő, állampolgárság, cím, levelezési cím, telefonszám, e-mail cím.

10% önerő jogosultság leigazolásához szükséges kérelem

A kitöltött nyomtatvány adatait ellenőrizni lehet a felületen, ha pedig minden rendben van, akkor legenerálhatjuk a kérdéses nyomtatványt.

10% önerő jogosultság kérelem legenerálása

Az igazolás kiállításáért díjat kell fizetni, melynek mértéke 3 ezer forint. Amennyiben soron kívül szeretnénk megkapni az igazolást, akkor gyorsított eljárást is kérhetünk, ezért azonban külön díjat kell fizetni. Ez utóbbi esetben összességében 13 ezer forintba kerül az igazolás. (3 ezer forint eljárási díj mellett még 10 ezer forintot kell rendezni a soron kívüli eljárásért cserébe.)

A díjat a Lechner Tudásközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 10032000-00332921-00000062 számú számlájára történő átutalással kell teljesíteni.

A dokumentum három módon nyújtható be a Lechner Tudásközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság felé:

  1. Személyesen is beadható a dokumentum az ügyfélszolgálaton, ami Budapest 14. kerületében a Bosnyák tér 5. alatt található, de a Nagy Lajos király útja felől közelíthető meg.
  2. Postán is benyújtható a kérelem. A kérelmet Lechner Tudásközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság címére (1114 Budapest, Pf.: 566) kell postázni.
  3. A fenti képen az szerepel, hogy a kérelem elektronikus formában nem leadható. De másik felületen találtunk ilyen lehetőséget is, ezért ezt külön feltüntetjük: a https://epapir.gov.hu/ oldalon keresztül is beküldhető a dokumentum: Témacsoport: Ingatlantulajdonnal kapcsolatos ügyek; Ügytípus: Ingatlan tulajdon fennállásáról szóló hatósági bizonyítvány; Címzett: Lechner Tudásközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.

A kérelem mellé a személyes okmányok másolatát is csatolni kell: a személyi igazolvány és a lakcímkártya mindkét oldalának másolata szükséges.

A dokumentumot jellemzően a bankok a kiállítástól számított 30 napig fogadják el.

Milyen eredmény születhet?

Az igazolás alapján nincs és nem is volt ingatlantulajdonunk. Ebben az esetben rendben vagyunk, az igazolás és a nyilatkozatunk elégséges lehet a bank számára.

Ha volt/van ingatlantulajdonunk, akkor a területileg illetékes földhivatalt fel kell keresnünk. Vagy olyan tulajdoni lap szükséges az ingatlanról, amiből kiderül, hogy a tulajdoni hányadunk nem éri el az 50%-ot, vagy annak kell látszódnia, hogy az ingatlan besorolása nem lakóingatlan, vagyis nem sértjük meg a szabályi előírást.

Azt mindenképpen ki kell hangsúlyoznunk, hogy még eléggé gyerekcipőben jár a 10% önerő melletti hitelezés, és csak pár banknál érhető el a lehetőség. Ezért a szabályok, előírások és igazolások még finomodhatnak.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés