Itt egy banánhéj, amire ingatlanvásárláskor nem kellene rálépned: a zártkert rejtélyei

Itt egy banánhéj, amire ingatlanvásárláskor nem kellene rálépned: a zártkert rejtélyei
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-04-01 Frissítve: 2021-08-03
 

Manapság egyre többen gondolják, hogy kicsit kijjebb költöznek a nyüzsgő várostól. Keresgélés közben sokszor találhatsz zártkerti ingatlant. De tudod, hogy pontosan mit takar ez a fogalom? Hogyan veheted meg egyáltalán? Kaphatsz-e hitelt? Most minden kiderül!

Mi is a zártkert?

A telekkönyvi nyilvántartás a földterületeket két osztályba sorolja. Lehetnek belterületiek és külterületiek.  A zártkert kategória, ma már hivatalosan nem használt minősítés, viszont a tulajdoni lapokon ezeket még számos esetben nem írták át, ráadásul a köznyelv is még napi szinten használja.

A zártkerti kategóriába sorolt területek voltak (sőt, még most is azok) a településhez tartozó szőlők, gyümölcsösök, pincék, zártkerti gazdasági és pihenő célú épületek. Ma, hivatalosan csak belterületi és külterületi földek léteznek, és a „zártkert” a külterülethez tartozik.

Bankmonitor tipp: a számodra elérhető legkedvezőbb hiteleket (személyi kölcsön, lakáshitel, Babaváró hitel, csok lakáshitel) a Bankmonitor hitelkalkulátor oldalán keresheted meg, de könnyen ellenőrizheted azt is, hogy mekkora összegű kedvezményes hitelre, illetve vissza nem térítendő támogatásra számíthatsz. 

Hirdetés

Hirdetés

Mi a fő különbség bel-és külterület között?

A belterület általában a település azon része, ahol a lakóházak állnak a hozzájuk tartozó telkekkel. A külterület ugyan még a településhez tartozik, de itt a beépíthetőség általában csak néhány százalék. Az önkormányzatoknak a belterületi ingatlanok tekintetében nagyobb a felelősségük. Meg kell teremteni az infrastruktúrát, úthálózatot, közműveket, szemétszállítást. Külterületen a feladatkör sokkal kisebb, ami megnehezítheti az életedet.

Amennyiben zártkertben lévő ingatlant szeretnél megvásárolni, akkor lényeges körülmény, hogy a tulajdoni lapon mi a megnevezése a szóban forgó ingatlannak.

Ha például gazdasági épület, akkor hiába lakás minőségű az épület, nem számít lakóingatlannak, nincs hozzá se lakáshitel se CSOK.

A zártkertek is Földforgalmi törvény hatálya alá tartoztak, értékesítésük a földekre irányadó szabályok szerint történhetett. Így eladásuknál egy röpke 6-8 hónapos procedúrát kellett végigjárni. De mindez már a múlt! A Földtörvény pozitívan változott. 2016. december 31-ig ingyenesen ki lehet vonni a zártkerti ingatlanokat a művelési ág alól. Egyszerűen az illetékes Földhivatalhoz kell fordulni, kitölteni a kérelmet a többi már automatikusan megy.

A besorolása ezek után már művelési ág alól kivett zártkert lesz. Ezen a ponton pedig már tovább lehet lépni és egyeztetni az adott önkormányzattal a település rendezési tervekről. Így könnyen kideríthető, hogy tervben van-e egyáltalán a belterületbe vonás, vagy sem.

Kaphatsz-e hitelt zártkerti ingatlanra?

Ez egy nagyon kényes kérdés. Sokszor tip-top házikók állnak gazdasági épület minősítéssel egy-egy zártkerti telken. Ha a fizikai valóságot nézed, ez lakóház, ha a tulajdoni lapot, akkor gazdasági épület.

Ezzel meg is adtuk a választ. A bankok – nagyon kevés kivétellel – csak olyan ingatlant fogadnak be hitel mögé fedezetként, ahol a tulajdoni lap, a térképmásolat és a valóság teljes körűen megegyeznek.

Jó eséllyel csak akkor vehetsz fel ilyen ingatlanra lakáshitelt, ha sikerült belterületbe vonni azt.

Hogy milyen kondíciókkal vehetsz fel lakáshitelt, kalkulátorunk segítségével könnyen megtudhatod!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

 Ha hasonló cipőben jársz, biztosan van kérdésed. Ne habozz, írd meg nekünk!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés