Jól szeretnél dönteni, de mégis 20.000 Ft-tal többet fizethetsz bankszámládért

Jól szeretnél dönteni, de mégis 20.000 Ft-tal többet fizethetsz bankszámládért
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-04-29 Frissítve: 2021-10-21
 

Rengeteg megkeresés érkezik hozzánk folyamatosan, hogy melyik banknál a legkedvezőbb a díja ennek vagy annak a szolgáltatásnak. Az ilyen típusú kérdések megválaszolása rendkívül könnyű, viszont nem győzzük hangsúlyozni, hogy a történet ennyire azért nem egyszerű. Ahhoz, hogy valaki megtalálja az igényinknek leginkább megfelelő számlacsomagot sokkal több szempontot kell szem előtt tartania…

Nem telik el úgy hét a Bankmonitornál, hogy ne érkezne jó pár olyan megkeresés, amelyekben az után érdeklődtök, hogy melyik banknál a legolcsóbb például

  • a számlavezetés,
  • a netbanki átutalás,
  • a bankautomatából történő készpénzfelvétel, stb.

Ezek mind-mind fontos szempontok, de
az egyik legnagyobb hiba, amit el lehet követni az ideális bankszámla felkutatásakor,
ha kizárólag egy-egy díjtételre koncentrálunk. Félreértés ne essék, kiindulási pontként tökéletes, hiszen már egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy bankhasználati szokásainkat tisztán lássuk. Ez viszont csupán az első lépés abba az irányba, hogy megtaláljuk a leginkább megfelelő számlacsomagot.

Ha belegondolunk, akkor teljesen egyértelművé válik, hogy
önmagában a fenti szempontok egyike sem alkalmas arra, hogy jól válasszunk. Hiába díjmentes a számlavezetés, ha az utalásokért, a készpénzfelvételekért, vagy az egyéb szolgáltatásokért, amit igénybe veszünk, lényegesen többet fizetünk, mintha egy olyan számlacsomagot választunk, ahol fizetnünk kell a számla fenntartásáért. Utalhatunk rendkívül kedvező díjjal, vagy akár díjmentesen, de mit sem ér az egész, ha olyan számlacsomagot választunk, amelyiknél például nem tudunk eleget tenni a kedvezményes számlavezetés feltételeinek…
Az ilyen döntések mind oda vezetnek, hogy jelentősen több a havi bankköltségünk, mint amennyi optimális esetben lehetne.

Bármennyire szélsőségesen is tekintünk bankhasználati szokásainkra,
az esetek túlnyomó részében viszonylag aktív bankszámla használók vagyunk. Egyáltalán nem kell nagy dolgokra gondolnunk:

  • a jövedelmünk bankszámlára érkezik,
  • a bankkártyával vásárolunk, készpénzt veszünk fel,
  • a számláról a netbankon keresztül utalunk,
  • számláinkat csoportos beszedéssel teljesítjük, stb.

Mindezek fényében komoly hibát követünk el, ha nem vagyunk kellőképpen körültekintőek bankhasználati szokásaink feltérképezésekor. Megmutatjuk, mennyit nyerhetünk havonta, ha egy-egy konkrét díjtétel helyett a teljes bankköltségre koncentrálunk a számlacsomag kiválasztásakor!

abra_140429Két, akár szélsőségesnek is tekinthető profilt hívtunk segítségül. Az egyik esetben megrögzött netbanki utalók vagyunk, de olyan mértékig, hogy minden utalásunkat esetileg teljesítjük. Persze némi készpénzre azért szükségünk van havonta és elvétve még fizetünk is a bankkártyánkkal. A másik esetben ragaszkodunk a készpénzhez, így számolatlanul ostromoljuk a bankautomatákat. Egyáltalán nincsenek átutalásaink, viszont a plasztikkal néha azért fizetünk.

Ha csak a netbanki utalások díjára koncentrálunk a bankszámla kiválasztásakor, akkor a 10 legjobb számlacsomag átlaga alapján havi 2.556 Ft számlánk havi fenntartási költsége („Netbanki utaló”). Ezzel szemben, ha a teljes havi bankköltség alapján választunk, akkor az utalás némileg többe kerül (havi 123 Ft helyett 340 Ft), viszont csupán havi 666 Ft a teljes költségünk. Ez éves szinten közel 23.000 Ft különbség!

Ha szeretnéd, itt megnézheted a legjobb számlacsomagokat!

Hasonló a helyzet, ha csak a készpénzfelvétel díjára koncentrálunk („Készpénz az úr”). Ekkor a 10 legjobb számlacsomag átlaga alapján havi 2.603 Ft számlánk fenntartási költsége. Hozzátennénk mindez úgy, hogy csak saját ATM-ből veszünk fel készpénzt (más bank által üzemeltetett bankautomatából jellemzően drágább a készpénzfelvétel). Viszont, ha az összköltséget tartjuk szem előtt, akkor átlagosan csupán 834 Ft a teljes havi bankköltségünk. Tehát ebben az esetben is éves szinten 21.000 Ft megspórolható!

Ha szeretnéd, itt megnézheted a legjobb számlacsomagokat!

Tehát hiába kedvező az adott számlacsomag egy-egy díjtétele (pl.: netbanki utalás, készpénzfelvétel saját ATM-ből), ha az egyéb költségek miatt a többszörösére emelkedik annak fenntartási költsége, mint amennyi optimális esetben lehetne. Ha pedig igazán faragni szeretnénk a költségeinken, akkor szakítsunk a rossz beidegződésekkel!

Néhány hasznos tipp ehhez:

  • Ne ragaszkodjunk a postai értesítőhöz (kivonat), mert általában díja van, az internetbankon pedig bármikor díjmentesen ellenőrizhetjük a számlán történt mozgásokat!
  • Utalásainkat internetbankon, vagy mobilbankon bonyolítsuk, mert lényegesen olcsóbb, mint a telefonos, vagy ne adj isten a bankfiókban adott megbízás!
  • Amelyik megbízást lehet, automatizáljuk! Adjunk állandó átutalási, csoportos beszedési megbízásokat közüzemi számláink teljesítésére, mert amellett, hogy általában olcsóbbak, mint az eseti utalások még kényelmesebbek is.
  • Kártyánkkal inkább vásároljunk, és csínján bánjunk a készpénzfelvételekkel. Óvatosan, mert a díjmentes készpénzfelvételek száma véges!
  • Ha elkerülhetetlen, akkor ne feledjük, hogy saját bankunk ATM-je jellemzően olcsóbb, mint az idegen!
  • Ha nem muszáj, ne igényeljünk dombornyomott kártyát, mert általában drágább, mint elektronikus társai.
  • Ne igényeljünk olyan szolgáltatást, amire nincs is szükségünk (pl.: utasbiztosítást a kártyához, ha nem tervezünk külföldi utazást a közeljövőben)!
  • Ha valamit vállalunk, azt feltétlenül teljesítsük! Tehát, ha egy olyan bankszámlát választottunk, ami feltétel(ek)hez köti a kedvezményeket, akkor figyeljünk oda, hogy ezek maradéktalanul teljesüljenek, ellenkező esetben sokkal többe fog kerülni a  bankolás, mint azt korábban gondoltuk.
  • Ésszerű keretek között alkalmazkodjunk a számlához nyújtott kedvezményekhez! Például, ha havonta kétszer utalhatunk díjmentesen az internetbank, vagy mobilbank segítségével, akkor a keret kimerítését követően a többi utalást lehetőség szerint a következő hónapra ütemezzük.
  • Amit pedig sose felejtsünk el, a banki szerződések nem egy életre köttetnek! Időnként (évente, akár félévente) vizsgáljuk felül bankköltségeinket, és ha nem vagyunk elégedettek, ne habozzunk számlacsomagot, vagy akár bankot váltani.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés