Banki termékek összehasonlítása

Korlátlan banki fantázia – a vállalati hitelek lehetséges díjtételei

  • 2015-07-22
  • szerző: bankmonitor

A bankok fantáziája igen élénk, ha díjazásról van szó. Díjat számolnak fel azért, mert bevizsgálják cégünket, díjat számolnak fel azért is, ha nem hívtuk le a jóváhagyott teljes összeget, vagy éppen azért, mert lehívtuk azt. A lehetőségek sora végtelen, a kamaton felül számos díjtétellel kell tehát még kalkulálnunk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő költség típusokat.

Mennyibe is kerüljön cégünknek a hitel?

Az, hogy a felvett hitel teljes visszatörlesztése után mit mutat az egyenlegünk, mennyibe került összességében a kölcsönvett pénzünk, több tényezőtől függ. Ne ragadjunk le csupán a kamat nagyságának vizsgálatánál! A Növekedési Hitelprogram keretében nyújtott kölcsönöknél valóban nem kell egyéb költségtétellel számolnunk, mint a 2,5%-os kamat (esetleg a kötelező biztosítékként előírt hitelgarancia díjával NHP+ esetén), a piaci kamatozású hiteleknél azonban már árnyaltabb ajánlatokkal találhatjuk szemben magunkat. A bankok korlátlan fantáziával tudnak díjtételeket kreálni, szemezgessünk egy kicsit a lehetségesen felmerülő költségtételekből:

Így vagy úgy, … vagy így is és úgy is: fizetnünk kell!

A kezelési költség az a tétel, amit éves szinten vagy azért számolnak fel, mert igénybe vettük, vagy éppen azért, mert nem vettük igénybe a hitelt. Egyes bankoknál a fennálló tőketartozás, míg más bankoknál a le nem hívott összeg a díjszámítás alapja. A leleményesebb bankok abban az esetben, ha a kezelési költségnél a fel nem használt összeget veszik alapul, a folyósítások után folyósítási jutalékot számolnak fel, illetve ha a lehívott összeget veszik a kezelési díj alapjául, akkor rendelkezésre tartási díjat számolnak fel. Nincs esélyünk a menekülésre! (Csak zárójelben merjük megjegyezni, hogy olyan ajánlattal is találkoztunk már, ahol a folyósítási jutalék és a rendelkezésre tartási jutalék mellett kezelési költséget is tartalmazott az ajánlat…)

Azért külön is fizethetünk, hogy a bank mérlegel: adjon-e hitelt cégünknek, vagy sem?

A hitel elbírálása, a lehetséges kockázatok sorra vétele és vizsgálata időigényes folyamat, ezt hivatott egyes bankoknál fedezni az egyszeri költségtételként jelentkező bevizsgálási díj, amit tehát azért kell megfizetnünk, hogy a bank eldönti, kaphat-e hitelt cégünk, vagy sem (függetlenül attól, hogy a hitelt végül ténylegesen megkaptuk-e, vagy sem). Egy sikeres hitelfelvételt követően társaságunk később az akár negyedévente felszámított monitoring díjjal is szembe találhatja magát. (Igaz, hogy egy viszonylag alacsonyabb, fix tételről van ebben az esetben szó.) A hitel teljes futamideje alatt a bank rendszeresen ellenőrzi, monitoringozza cégünk törlesztési képességét, tehát fizethetünk akár ezért is.

Eltérés a rögzített paraméterektől

A bankok a hitelezés során terveznek: mekkora összeget, milyen időre és mennyiért helyeznek ki. Ha ezekben a paraméterekben változtatni kell a hitel futamideje alatt (mondjuk hosszabb futamidőt kérünk, vagy éppen hamarabb szeretne cégünk törleszteni), azért „büntetési” díjat számítanak fel a legtöbb esetben módosítási díj, vagy a konkrétabban megfogalmazott előtörlesztési díj formájában.

… és a kis ráadás: banki költségeken túl felmerülő tételek

A teljesség kedvéért szólnunk kell azokról a költség tételekről is, melyek ugyan nem közvetlenül a bank részéről merülnek fel, mégis szervesesen kacsolódnak cégünk hiteléhez. Ilyen lehet a biztosítékként előírt hitelgarancia díja, a felvett hitel összegére vetítve, illetve már viszonylag alacsony hitelnagyságtól kötelezően előírt hitelszerződés közjegyzői okiratba foglalásának költsége, vagy akár az értékbecslői díj is.

A felsorolást még folytathatnánk tovább. Fontos végiggondolnunk, hogy cégünk üzletmenetét és a kapcsolódó hitel felhasználását tekintve melyik az a díjtétel, ami a legmagasabbra ugorhat, s fókuszáljunk arra az alkunk során. Csak, hogy egy egyszerű példánál maradjunk: egy rulírozó hitel esetében – azaz amikor a rendelkezésre tartási idő alatt bármikor visszafizethetjük, majd újra lehívhatunk pénzt az adott hitelkeret nagyságán belül – folyósításonként a lehívott hitelösszeg után felszámolt díj elég barátságtalan képet mutathat, ha a keret intenzíven használja vállalkozásunk.

Az alábbi kaklulátorban azt is ellenőrizheted, hogy céged a kedvezményes kamatozású növekedési hitel kritériumainak megfelel-e:


Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb,
mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma
kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati
tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen
működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett
hitel tartozással?

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.