Olcsóbban juthatnak piaci hitelhez a vállalkozások a következő hónapokban

Olcsóbban juthatnak piaci hitelhez a vállalkozások a következő hónapokban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-30 Frissítve: 2024-01-31
 

Bár továbbra is a BUBOR marad a vállalati hitelek referencia kamata, vagyis nem cserélik le az annál lényegesen alacsonyabb Diszkont Kincstárjegy hozamra, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség megállapodása szerint mégis olcsóbban juthatnak majd finanszírozáshoz a cégek február 1. és május 1. között – tudta meg a Portfolio. Ehhez a bankoknak vállalniuk kellett, hogy a következő 3 hónapban 0%-os kamatfelárral vehetnek fel változó kamatozású hitelt a vállalatok, ami 2-4 százalékponttal alacsonyabb hitelkamatokat jelenthet ebben az időszakban.

Eredetileg a Portfolión jelent meg Gerlaki Bence, Gazdaságfejlesztési stratégiáért és kifektetésért, valamint kereskedelemért felelős helyettes államtitkár, illetve Balás Tamás, Gazdaságfejlesztési stratégiáért felelős főosztályvezető írása attól, hogy megfontolandó lenne a meglévő változó kamatozású vállalati és lakossági hitelek kamatát nem a BUBOR-hoz, hanem a Diszkont Kincstárjegy hozamához igazítani. A szakmai vita középpontjában az állt, hogy a banki hitelek szempontjából meghatározó 3 hónapos BUBOR kamata és az azonos lejáratú Diszkont Kincstárjegy (DKJ) hozama lényegesen szétvált, amire az elmúlt 20 évben nem volt példa.

Elvileg volna lehetőség referenciakamatként az alacsonyabb DKJ hozamszintet alkalmazni, ám a bankok referenciakamatként már jó ideje inkább a BUBOR-t használják. A fenti javaslat leginkább figyelemre méltó része az volt, hogy a meglévő hiteleknél is lecserélték volna a BUBOR-t, ami a bankok számára mindenképpen komoly érvágást jelentene, hiszen a kamatbevételüket jelentősen csökkentené.

Hirdetés

Hirdetés

A meglévő vállalati hitelekhez nem nyúltak

A fenti ötlethez képest végül lényegesen visszafogottabb megállapodás született a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség között, eszerint a meglévő hitelekhez nem nyúlnak, helyette a BUBOR-hoz kötött hitelt igénylő vállalkozások kamatterheit csökkentik átmeneti jelleggel.  Ez azt jelenti, hogy a következő 3 hónapban felvett vállalati hiteleknél a futamidő első 6 hónapjában a BUBOR feletti kamatfelár értéke 0% lesz, ami jellemzően 2-4 százalékponttal csökkentheti a hitelek kamatköltségét. Ugyanakkor 6 hónap után a kamatfelár visszaáll, vagyis a kamat ezt követően 2-4 százalékkal nőhet. Ez a meglévő hiteleket nem érinti, vagyis azok kamata és törlesztőrészlete nem fog módosulni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség megállapodása tehát csak ideiglenes előnyt jelent az újonnan hitelt felvevő vállalkozások számára, ám jó eséllyel nem is lesz szükség ennél hosszabb időre beavatkozni a hitelpiaci folyamatokba. Ugyanis a BUBOR értéke már jó ideje csökkenő pályán van, január 29-én például a 3 havi BUBOR 9,30%-on, míg a 6 havi 8,35%-on állt, ám ha a folyamat kitart, akkor 3 hónap alatt 1-3%-kos további csökkenés is reális lehet.

Mennyit nyerhet ezzel egy vállalkozás? 

A meglévő, 2022. október 28. előtt felvett kkv hitelekre egészen 2024. április 1-ig még az úgynevezett kamatstop vonatkozik, ami azt jelenti, hogy ezek referencia-kamatlába nem lehet magasabb a 2022. június 28-án érvényes kamatlábnál. Ez például a 3 havi BUBOR esetében 7,77%-os, míg a 6 havi BUBOR esetében 8,26%-os referencia-kamatlábat jelent, amire még rájön a bankok által által alkalmazott 2-4%-os kamatfelár. Ez alapján az újonnan igényelt vállalati hitelek induló kamatterhe kedvezőbb lehet a kamatstopos kkv hiteleknél is.

De mekkora megtakarítást jelenthet az, ha egy BUBOR-hoz kötött vállalati hitel 2-4%-os kamatfelárát 6 hónapig nem kell megfizetnie a vállalkozásnak? 10 millió Ft hitelösszeg esetén egy 3 havi BUBOR-hoz kötött (9,30%) hitel teljes induló kamata 4%-os kamatfelárral számolva 13,30% volna, ami éves szinten 1 330 000 Ft, vagyis 6 hónap alatt 665 000 Ft kamatterhet jelentene. Ha az első 6 hónapban nem kell megfizetni a kamatfelárat, akkor a kamatteher ezen idő alatt 465 000 Ft lesz, vagy nettó 200 000 Ft lesz az elérhető pénzügyi előny.

Persze nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt hogy a BUBOR-hoz kötött piaci vállalati hiteleknél jelenleg lényegesen kedvezőbb finanszírozást biztosítanak a különböző Széchenyi Hitel konstrukciók. Hiszen a Széchenyi Folyószámlahitel MAX+, a Széchenyi Likviditási Hitel MAX+, a Széchenyi Turisztikai Kártya MAX+, a Széchenyi Mikrohitel MAX+, a Széchenyi Lízing MAX+ kamata egységesen fix 5%, míg a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ normál kamata 5%, „ZÖLD” alkonstrukcióban pedig 1,5%.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés