Banki termékek összehasonlítása

Még alacsonyabb lett a magyar alapkamat!

  • 2015-04-21
  • szerző: bankmonitor

A várakozások szerint 15 bázisponttal 1,8 százalékra vágta vissza az MNB irányadó kamatrátáját. Mindezt segítették az egyre alacsonyabb inflációs kilátások, illetve a külföldi (főként az EKB) még ennél is alacsonyabb kamatszintek. Mindennek hatására azonban a korábbi nem túl magas hozamokért még jobban meg kell majd küzdeniük a befektetőknek.

A várakozásoknak megfelelően továbbvágta az irányadó kamatrátát a Magyar Nemzeti Bank. Az előrejelzések még ennek mértékét is pontosan eltalálták, hiszen a várt 15 bázispontos csökkentéssel a holnapi naptól 1,8 százalék lesz az MNB irányadó kamatrátájának nagysága. Ezzel tovább csökkent a forint euróval szembeni kamatelőnye az euróval szemben, hiszen az EKB továbbra is 0,05 százalékon tartja az alapkamatát.

Csökkentek az inflációs kilátások

A legutóbbi kamatdöntés (március 24.) óta megjelent az MNB inflációs előrejelzése is, ami év végére a korábbiaknál is jóval alacsonyabb értéket prognosztizál. A tavaly decemberben előre jelzett 2,34 százalék helyett az MNB már csak 1,22 százalékos inflációt vár az év végére.

Mindez azzal együtt, hogy a márciusi éves inflációs adat is negatív lett (-0,6%), támogatja a kamatcsökkentést, hiszen bármilyen deflációs környezetben a legkisebb pozitív kamat is infláció feletti hozamot, vagyis reálhozamot jelent.

A jövő

A jövőt tekintve, szakértők nem zárják ki, hogy az MNB célja, hogy az amerikai kamatemelési ciklus megkezdéséig 1,5%-ra csökkenti az irányadó kamatrátát. Ha az amerikai kamatemelés megkezdődik, akkor várhatóan kedvezőtlen hatással lesz a fejlődő piacokra, így ezek jegybankjai akkor már nagyon nehezen tudnak majd további kamatvágást végrehajtani. Az amerikai jegybank (Fed) első kamatemelésének időpontjáról jelenleg még megoszlanak a vélemények, de a többség azon a véleményen van, hogy a júniusi vagy szeptemberi kamatdöntő ülésen megkezdődhet.

Viszont abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy jelenleg találunk olyan lekötött betétet is, ami magasabb hozamot hoz, mint a várható infláció, azaz várhatóan infláció feletti, reálhozamot érhetünk el velük. Ám, aki 3,6%-nál magasabbra vágyik, az választhat az infláció fölött 3-4%pontos többletkamatot ígérő Prémium Magyar Államkötvények közül. Ezek a papírok egyre inkább felértékelődnek, hiszen a csökkenő kamatkörnyezetben egyre nagyobb kockázatot kell majd a befektetőknek és megtakarítóknak vállalniuk, hogy a korábbi hozamszinteket elérhessék. Ráadásul volt már rá precedens, hogy ezen papírok értékesítése hamarabb zárult, és az új sorozatok már csak kisebb hozamot nyújtottak tulajdonosaiknak.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.