Megint csökkent az alapkamat! Hogyan tovább?

Megint csökkent az alapkamat! Hogyan tovább?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-03-24
 

A mai kamatdöntő ülés előtt már megszaporodtak a kamatcsökkentésre számító elemzői vélemények. Mi úgy gondoltuk, hogy 0,1%-ponttal csökkenti a Magyar Nemzeti Bank az irányadó rátát. Ezzel szemben az MNB ma a várakozásunkkal ellentétben 1,95%-ra mérsékelte az alapkamatot. Ám nem csak az aktuális mértéke érdekes, hanem az, hogy vajon tovább csökkenhet-e? Persze a legfontosabb kérdés: meddig maradhat ilyen alacsonyan a kamat?

A döntés és a környezet

A mai kamatdöntő ülésén a MNB Monetáris Tanácsa 0,15%-ponttal, 1,95%-ra módosította az MNB irányadó alapkamatát. A döntéssel tovább szűkült a kamatelőnyünk a vezető devizákkal, így a számunkra fontos euróval szemben is. Az Európai Központi Bank (EKB) 2011-ben szintén fogyókúrára fogta az euróra vonatkozó irányadó rátát. Akkori 1,5%-os szintről tavaly elképesztő alacsony szintre 0,05%-ra mérsékelte több lépcsőben az euró alapkamatát. Az MNB egy évvel később, 2012-ben kezdte az akkor még 7%-os kamat mérséklését.

A lehetséges okok

Nemzetközi kamatkörnyezet

Talán a legfontosabb indok a fent említett kamatkülönbözet. Mi még mindig adunk valamekkora kamatot, míg a nagy devizák gyakorlatilag semmit (sőt, a svájci alapkamat -0,75%!). Tehát hiába csökkentettünk, még így is megmaradt a kamattöbbletünk. Ráadásul a nekünk legfontosabb euróval szemben akkora a forint kamatelőnye, hogy még további kamatcsökkenések is beleférnek magyar részről. Egészen addig, amíg az EKB úgy nem gondolja, hogy kamatot emel. De ez legalább 1 – 1,5 évig nem valószínű.

Magyar szál

A kamatcsökkentés támogatja a hazai inflációs környezet is. Bár még nem látott napvilágot az MNB idei inflációs jelentése, azonban várható, hogy mérsékelni fogják az inflációs várakozásokat. Főként annak tükrében, hogy a rezsicsökkentés és az alacsony olajáraknak köszönhetően -1% volt az éves infláció februárban. Márpedig ha defláció van (negatív infláció), akkor akármilyen kis kamatot kapunk, az infláció feletti, úgynevezett reálkamatot jelent. Korábbi előrejelzés szerint így alakulna az infláció:

A jövő

Elképzelhető, hogy jövőben tovább csökken az alapkamat. De, hogy hol áll meg? 1,95%, 1,9% 1,8% között százalékosan ugyan nagy az eltérés, de abszolút értékben már nem sok. Mint említettük 1 -1,5 évig még valószínűleg ilyen alacsony kamatokkal kell számolnunk. És persze utána sem biztos az emelkedés.

Akinek a befektetéseknél a 2,1% sem volt elegendő, valószínűleg a 2%-kal sem lesznek elégedettek. Az államilag tőke és hozamgarantált befektetések mezőnyéből kiemelkedik, az infláció felett 4%pontot fizető Prémium Magyar Államkötvény (2020/I). Viszont, aki még a 4%-kal sem elégedett, annak tovább kell szemezgetni, a már kockázatot tartalmazó befektetések között. Legalább egy közepes kockázatot kell vállalni ahhoz, hogy 7-8%-os várható hozamot érjünk el. Aki 10%-ra vágyik, annak viszont jól kell tűrnie a kockázatot, mert azt már csak jelentős hozamingadozással lehet elérni.

Válogass több száz befektetési alap közül a befektetési alap keresőnkkel!


1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés