Banki termékek összehasonlítása

Megtakarítunk, de hol, hogyan, mennyiért?

  • 2014-02-24
  • szerző: bankmonitor

Feltett szándékod rendszeresen takarékoskodni, de még néhány hónapra sem szeretnéd magad elkötelezni? Kisebb összegű megtakarításaid elhelyezésére az egyik lehetséges megoldás a megtakarítási számla. Megmutatjuk, hogy egy év alatt havi 5.000 forint megtakarítással mire számíthatsz!

Mi is az a megtakarítási számla?

A megtakarítási számla egy futamidő nélküli megtakarítási forma, amelynél a bankok jutalmazzák, a rendszeres takarékoskodást. Jó megoldást kínál azoknak, akik a lekötött betéteknél rugalmasabb megoldást keresnek, mert bármikor szükségük lehet a pénzünkre vagy annak egy részére.

Pontosan mit értünk rugalmasság alatt?

Egy klasszikus lekötött betét futamidő alatti felmondása esetén jellemzően a teljes kamatot elveszítjük, míg egy megtakarítási számla esetében mindjárt más a helyzet. Ezeknél a számláknál meghatározott időközönként (pl.: havonta, negyedévente) jóváírásra kerülnek a kamatok, így ha szükség van az összeg egy részére, vagy az egészre, akkor csak részleges kamatveszteséggel kell számolnunk.

Persze a rugalmasságnak ára is van. A megtakarítási számlák kamatai általában alacsonyabbak, mint a klasszikus betétlekötéseké, de még így is jóval kedvezőbbek, mintha a bankszámlán lekötés nélkül parkoltatnánk a pénzünket. Továbbá ezeknek a számláknak a fenntartása a legtöbb esetben díjmentes.

Milyen megtakarítási számlák léteznek?

De mégis mennyi az annyi?

Induljunk 10 ezer forint kezdő megtakarítással és tegyünk félre havonta további 5 ezer forintot egy éven keresztül.
Nézzük, mire jutunk diákként, aktív keresőként és nyugdíjasként, ha ilyen formában takarékoskodunk!

takarekszamlatabla20140224

A skála igen széles, hiszen az 1%-ot el sem érő éves kamattól egészen az 4,79%-os kamatig találunk ajánlatot. A legmagasabb hozamot az UniCredit által a 18 és 26 év közötti korosztály számára kínált 
UniCredit TrendY Takarékszámla biztosítja egy év alatt. Itt fontos megjegyeznünk, hogy 150.000 Ft felett sajnos kamatot már egyáltalán nem kapunk. A második helyezett az
FHB Bank Prémium Bankszámlája 2,77%-os EBKM-mel. A kifejezetten kis diákok számára kialakított Erste Banknál megköthető
Erste Cseperedő Bankszámla az éves 2,56%-os kamattal áll a harmadik helyen.

Nem árt, ha tudjuk, hogy a megtakarítási számla esetében a kamat és így az éves hozam is változhat a bank erre vonatkozó döntése értelmében. A rendszeres befizetésű megtakarítási számla mellett szóló érv ugyanakkor, hogy az itt tartott pénz bármikor hozzáférhető és maximum az adott kamatperiódusra járó kamatot veszítjük el, míg lekötött bankbetét esetén a futamidő előtti feltörésnél jellemzően a teljes kamat elvész.

Kalkulátorunk segítségével te is kedvedre kiszámolhatod mennyi pénzt tudsz havonta félretenni és mekkora hozamot érhetsz el!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.