Mindent, amit a Diákhitelről tudni akartál

Mindent, amit a Diákhitelről tudni akartál
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-08-26 Frissítve: 2020-05-05
 

Sikeresen teljesítetted a felvételi akadályokat? Tandíjad befizetéséhez vagy egyéb kiadásaidhoz viszont pénzre lenne szükséged? Akkor a Diákhitel konstrukciót neked találták ki! Félévente akár több mint 250.000 Ft-hoz is hozzájuthatsz, mindezt kiugróan alacsony kamatozás mellett.

A Diákhitelt 2001-ben azzal a céllal hívták életre, hogy a felsőoktatás mindenki számára elérhető legyen, függetlenül a jelentkező anyagi hátterétől. Elsődleges feladata a tanulók megélhetési és tanulmányi költségeinek finanszírozása. 2012-től a klasszikus szabad felhasználású diákhitel mellett, létrehozták a kizárólag tandíj megfizetéséhez igényelhető Diákhitel 2-t.

összehasonlítás

Először is egy fontos döntést kell meghoznod: a diákhitel keretében felvett összeget kizárólag tanulmányaid finanszírozására vagy pedig egyéb mindennapos költségeid megfizetésére is fel szeretnéd használni. Ilyen rendszeres kiadás lehet például a mindennapi étkezésed vagy éppen az albérleted havi költsége. Amennyiben csak képzésed finanszírozására vennél fel hitelt, akkor érdemes az új Diákhitel 2-őt választanod, ugyanis a piaci kamatokhoz képest rendkívül alacsony, fix, államilag támogatott mindössze 2,00%-os hitelkamattal kell számolnod (ez a jelenlegi jegybanki alapkamat fele!). Amennyiben viszont nem csak tanulmányaidra szeretnél költeni a felvett összegből, abban az esetben egyértelműen a Diákhitel 1 való neked. Ebben az esetben a kamat változó, aktuális mértéke 7,5%, mely félévente módosulhat.

Az idei 2013/2014-es tanévtől még egyszerűbbé és ügyfélbarátabbá válik az igénylés menete. Az eddig megszokott online Diákhitel Direkt mellett már az egyetemek és főiskolák elektronikus hallgatói felületeiről (Neptun és ETR) is elindítható a hiteligénylés. A Diákhitel Direkt hiteligénylési oldalán kitölthetőek az igényléshez szükséges nyomtatványok, melyeket a Diákhitel Központtal együttműködő  bankfiókokban, takarékszövetkezetekben, postahivatalokban és felsőoktatási intézményekben lehet leadni. De ha neked kényelmesebb Neptun vagy ETR rendszeren keresztül kitölteni az igénylésedet, akkor a kinyomtatott papírokat kizárólag a felsőoktatási intézményedben vagy a Diákhitel központban lehet leadni.

A legtöbb piaci hitellel ellentétben nincs meg a hitelbírálat procedúrája, mindössze néhány alapvető kitételnek kell megfelelni: 35 éven alulinak kell lenned és aktív hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezned és ezzel már meg is feleltél. A diákhitel igénylése folyamatos, ami azt jelenti, hogy amíg el nem éred a 10 szemeszteres limitet (bizonyos képzések esetén pedig a 14 félévet) addig automatikusan minden egyes félévben megkapod az igényelt összeget. Természetesen lehetőség van a diákhitel szüneteltetésére is, így az is előfordulhat, hogy csak egy félévre veszed fel a kölcsönt.

Diákhitel 1 esetén havonta 15 és 50 ezer forint között meghatározott összeget lehet igényelni. Az adott szemeszter során 5 hónapon keresztül kapod a kiválasztott összeget. Egyösszegű folyósításra is lehetőség van, ez például abban az esetben kézenfekvő, ha a következő időszakban nagyobb összegű személyes vagy tanulmányi kiadásra kerül sor (költözés miatt, vagy csak a tandíjat a félév elején kell befizetned).

Diákhitel 2-t viszont csak a tandíj megfizetésére lehet fordítani, így félévente csak egyösszegben lehet felvenni, mely közvetlenül az egyetem vagy főiskola számlájára érkezik meg. Felső határa a felsőoktatási intézmény által meghatározott tandíj, de természetesen ettől lefelé el lehet térni, ha rendelkezünk valamekkora önerővel, akár szüleink vagy munkából szerzett jövedelmünkből adódóan.

Lássunk egy konkrét példát

A felhasználási célt leszámítva a Diákhitel 2 az összes törlesztési tulajdonságban kedvezőbb, mint a hagyományos Diákhitel 1. Össze is hasonlítottuk a két hitelt. Azzal a feltételezéssel éltünk, hogy 2018. szeptemberben állsz munkába, bruttó 300 ezer Ft-os kezdő diplomás fizetéssel. Ennek azért van jelentősége, mert a törlesztés kezdetekor és az azt követő évben a törlesztés alapja az adott évet megelőző év október 31-én érvényes minimálbér. A harmadik évtől kezdődően pedig a két évvel ezelőtti munkabéred határozza meg a törlesztőrészleted nagyságát (ami nem lehet kevesebb a minimálbérnél). Így nincsen fix futamidő, hanem mindenki a saját teherviselőképességének megfelelően fizeti vissza a felvett kölcsönt, ki hosszabb, ki rövidebb idő alatt.

példa

A fenti példában nincs jelentős eltérés az átlagos havi törlesztőrészletben, viszont az összes visszafizetett összegben a közel 2 millió forintos különbség az már nem csekélység. Az összes visszafizetendő összeg ilyen jelenős eltérését a törlesztés végső időpontja indokolja. A Diákhitel 2 esetében a futamidő több mint 5 évvel rövidebb, hála az állami kamattámogatott hitelkamatnak.

Amennyiben nem szeretnéd egészen 30-as éveid közepéig vagy még tovább fizetni a felvett hitelt, hanem minél hamarabb szeretnél tőle megszabadulni, akkor érdemes élni a díjmentes előtörlesztés lehetőségével. A diákhitel futamideje alatt bármikor előtörleszthetsz korlátlan számban és mértékben, de akár a teljes összeget is visszafizetheted egy összegben. Az előtörlesztés csökkenti a fennálló tőketartozásod mértékét, továbbá a hátralévő futamidőt és törlesztőrészletet.

Ha érdeklődésedet felkeltette a diákhitel konstrukció, akkor még nem maradtál le semmiről! Idén a hitel első igénylésének határideje szeptember 16., míg az első folyósításra október 15-én kerül sor. A diákhitel minden hónap 15. napjáig igényelhető szemeszterenként 5 alkalommal. Kalkulátorunk segítségével pedig kiválaszthatod a hozzád illő diákszámlát.



Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés