Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Négy év alatt 3-6 millió Ft – ezzel már érdemes számolni

 • 2013-09-09
 • szerző: bankmonitor

Létezik egy olyan megtakarítási forma, mely államilag garantált, fix hozamot fizet, adómentes és még támogatást is kaphatsz utána. A lakástakarékról van szó, melynek az állami támogatással számított hozama (akár éves 12-15%) ma már többszörösen meghaladja a bankbetétekben elérhető kamatokat. Ezen megtakarítási forma előnyei nagyon látványosak, mégis jelentős számban kapunk olyan kérdéseket, melyekből az derül ki, hogy sokakat visszatart a döntéstől néhány alapvető információ hiánya. Mai írásunkban ezeket a kritikus kérdéseket járjuk körbe.

Nekem ez gyanús, hogyan lehet 10% feletti az éves hozam?

Lehetséges, hogy 4% bankbetéti kamatszint mellett 12%-15%-os éves hozamot érjek el? Igen, ez alapvetően annak köszönhető, hogy a 3%-os kamathoz hozzájárul még 30%-os állami támogatás. Az állami támogatás a megtakarító által befizetett összeg után jár és évente maximum 72 ezer Ft lehet. Ahhoz, hogy a maximális 72 ezer Ft éves állami támogatást megkaphassuk, havi 20 ezer Ft-ot kell nekünk félretenni. A 30%-os állami támogatás mindig csak az adott évi befizetés után jár, így lesz a 3%-os kamat + 30% állami támogatásból négy év alatt átlagosan 12% éves hozam. Fontos, hogy a hozam fix, azaz ha 0%-ra mérsékli az alapkamatot a jegybank, akkor is megkapjuk a szerződés aláírásakor kalkulálható hozamot. Nem utolsó sorban a hozam adómentes, nem terheli a 16%-os kamatadó és a 6%-os EHO sem.

Nem elég ahhoz, hogy ingatlant vásároljak… mennyi az annyi?

Havi 20 ezer Ft-os szerződésből négy év alatt (mely a legrövidebb szerződéses időtáv) 1.2-1.3 millió Ft-unk lesz (függően attól, hogy melyik szolgáltatót választjuk). Ehhez az összeghez felvehetek 1.2-1.9 millió Ft hitelt is, így egy szerződésből az ingatlanra elkölthető összeg 2.4-3.2 millió Ft lesz. A lakástakarék szerződés keretében elérhető hitel kamata kiemelkedően kedvező 6-8% között mozog, sok esetben kedvezőbb tud lenni, mint az állami kamattámogatásos hitelé.

Van tehát négy év után 2.4-3.2 millió Ft-unk egy lakástakarék szerződésből. Hogyan lehet ez még több:

– Általában ingatlant nem egyedül vásárolnak az emberek, így egy házaspár (élettársak, vagy akár jogilag nem nevesített kapcsolat) esetén megoldható, hogy ketten két lakástakarék szerződést kössenek, mellyel a rendelkezésre álló összeg megduplázható (ha mindkettőjük számára realitás a havi 20 ezer Ft-os megtakarítás). 4.8-6.4 millió Ft már valós kezdőtőke az első saját lakás megvásárlásához

– Amennyiben a fenti összeg sem elegendő, akkor a lakástakarékból rendelkezésre álló összeg kiegészíthető a szocpol támogatással, plusz egy 2-3 millió forintos állami kamattámogatott hitellel. Az így rendelkezésre álló 6-10 millió Ft teljes mértékben fedezni tudja az első ingatlan megvásárlását. (A szocpol jelenleg kizárólag új építésű lakás megvásárlására áll rendelkezésre 800 ezer Ft – 1.6 millió Ft közötti értékben két gyerek esetén, de várhatóan az elérhetőségét egy éven belül kiterjesztik használt lakásra is.)

A hitel felvétele nem kötelező a lakástakarékoknál. Csupán egy lehetőség.

Túl hosszú a 4 év…

A hosszú távú gondolkodás elengedhetetlen, azok számára, akik soha nem tettek félre tartósan, egészen biztosan új hozzáállást igényel. Az állami támogatás, az adóelőny és az ezekből származó hozam, valamint a kedvezményes kapcsolódó hitel maximálisan azt eredményezi, hogy megéri… A következő két pontban arra világítunk rá, hogy mi történik a 4 év alatt, ha mégsem tudjuk tartani az eredeti terveket. Mint látható a helyzet kezelhető mederben marad, így a lakástakarék a hosszú táv ellenére is elsősorban előnyökkel bír.

Mi történik, ha nem tudom fizetni

Ha átmenetileg nem tudjuk fizetni a lakástakarékot, akkor sincs igazán nagy dráma. A szerződés nem szűnik meg. Mivel az állami támogatás a befizetett összegek után jár, így értelemszerűen az állami támogatás az adott időszakban kevesebb lesz.


A legvégső eset: idő előtt szükségem van a félre tett pénzemre

Van lehetőség arra is, hogy – ha minden kötél szakad – hozzáférj a már befizetett összegekhez a futamidő vége előtt. Ebben az esetben azonban nem jár az állami támogatás és az adóelőny sem. A korábban említett 3%-os kamatot fogod megkapni, mely jelenleg 1%-kal alacsonyabb, mint a bankbetéti kamat. Az egyik oldalon áll tehát, hogy legrosszabb esetben kapsz egy százalékkal alacsonyabb kamatot, a másik oldalon pedig, hogy 12% feletti éves kamatot érsz el, ha sikerül a 4 évet végig fizetni és megtartani a szerződést lejáratig.

(A teljesség kedvéért meg kell említenünk, hogy azoknál a lakástakarék szerződéseknél, melyek már indulásnál hitel fókusszal rendelkeznek, azaz tudjuk, hogy hitelt fogunk felvenni a 4. év végén, ott a betéti kamat alacsonyabb, mint a 3%. Ennek fejében kapjuk a sokszor még az állami kamattámogatott hitelnél is kedvezőbb hitelkamatot.)


Már van lakásom, hogyan használjam ki a lakástakarék hozamelőnyét?

A 12%-15%-os éves hozam mindenkit jogosan gondolkodtat el… Azokat is, akiknek már van saját lakása és nem terveznek egy újabbat, nagyobbat vásárolni.

Abban mindenki egyetért, hogy a lakásunkra időről-időre költeni kell. Kifestetjük, felújítjuk, beépített konyhabútort cserélünk, klímát szereltetünk be…stb. Minderre felhasználható a lakástakarék. Szinte garantált, hogy négy év alatt több olyan költési cél is megjelenik majd a szemed előtt, melyre fel tudod használni a lakástakarékot.

Külön érdemes megemlíteni, hogy a lakástakarék hiteltörlesztésre is felhasználható. Azok számára, akik egy 15-20 éves hitellel rendelkeznek most és olyan szerencsések, hogy félre tudnak tenni a hiteltörlesztés mellett még havi 5-10-15-20 ezer Ft-ot, azok számára egyértelműen megéri a lakástakarék, mivel a 12%-os hozam meghaladja a jelenleg érvényesülő hitelkamatot. (Szintén a teljesség kedvéért: 12%-nál magasabb hozam is elérhető, az egyik szolgáltató esetében 15% is adott, akár havi 5 ezer Ft-os megtakarítás esetén is.) 


Számold ki, hogy neked mit jelenthet a lakástakarék! Nézd meg, hogy melyik szolgáltató mit nyújt:

Lakástakarék kalkulátor

Nincs találat a megadott paraméterek alapján.

 • Havi X Ft befizetés
 • Y év-en keresztül
 • Z Ft (lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
 • ebből Q Ft állami támogatás
 • I % éves hozam (EBKM)

 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam
<< Vissza


Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

0 Hozzászólás

 • gazsu 2013-09-09 10:44:45 - Válasz

  Egyes esetekben hosszú a 4 év is, mert a most kínálkozó jó alkalmat ki kell használni lakásvételre. Hitelképes ügyfeleknek ez esetben is van megoldás – akár egy újonnan nyitott lakásszámlával !!!
  “A lakástakarék szerződés keretében elérhető hitel kamata kiemelkedően kedvező 6-8% között mozog, sok esetben kedvezőbb tud lenni, mint az állami kamattámogatásos hitelé…”

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket