MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

Soha ne így akarj több kamatot a bankbetétnél

  • 2014-01-27
  • szerző: bankmonitor

A tavalyi évben már rendkívül sokan választottak befektetési alapot a bankbetétek helyett. A befektetési alapok átlagos hozamai nagyon szépen alakultak. Ha valaki azonban elkövette a klasszikus hibát, azaz a befektetési alapok múltbeli hozama alapján választott, akkor bizonyíthatóan rosszul járt. Bemutatunk egy konkrét példát és ezt követően rátérünk arra, hogy mégis miért érdemes a legalacsonyabb várható hozamú befektetési alap kategóriát, a pénzpiaci alapokat is megvásárolni.

Induljunk ki egy klasszikus szituációból

2013. elején járunk. Az öt legjobb bankbetét átlagosan már csak 5,8%-os kamatot fizet. Ez így visszatekintve, mai szemmel már kifejezetten magasnak tűnik, de akkor sokan vakarták a fejüket, hogy ez bizony alacsony. Első nekifutásra vonzó alternatívát jelenthettek a pénzpiaci alapok: 2013 elején az 5 legjobb pénzpiaci alap elmúlt 12 havi (azaz 2012-ben elért) átlagos hozama 7,9% volt. A pénzpiaci alapok kockázatmentesek, rövidtávra is meg lehet vásárolni. Miért ne ezt vegyem meg bankbetét helyett, ha 2,1%-kal magasabb a hozama? 

A buktató ott található, hogy a pénzpiaci alapok múltbeli hozamát hasonlítottuk össze a bankbetétek által biztosan kínált jövőbeli kamattal. Az adott pillanatban fogalmunk sem lehetett arról, hogy a pénzpiaci alapok 2013. január és december között milyen hozamot fognak nyújtani… 
ppvsbetet_20140127

Ha a múltbeli hozam optikai csalódása miatt választottuk a pénzpiaci alapot, akkor a csalódás elkerülhetetlenné vált. A pénzpiaci alapok átlagosan csak 4,6% hozamot értek el 2013-ban, ami 1,2%ponttal elmarad a legjobb betétek átlagától. 2,1%-os többlethozamból, így lett 1,2%-kal kevesebb hozam…

Alapszabály: Mivel a pénzpiaci alap maga is lekötött betétekbe, illetve rövid állampapírokba fektetet, így definíció szerint a hozama nem tud magasabb lenni, mint a legjobb bankbetétek kamata. Nem a bankbetéteknél magasabb hozama miatt szeretjük a pénzpiaci alapokat.

És mégis érdemes pénzpiaci alapot vásárolni… Miért?

  • Pénzpiaci alapot BÁRMIKOR megvehetjük és eladhatjuk. A vétel és az eladás időpontja közötti egy hétben, két hónapban… bármilyen hosszú időszakban a befektetésünk értéke növekszik. 
  • Ha bankbetétben lévő pénzünkre a lejárat előtt szükségünk van, akkor szinte mindig elveszítjük teljes egészében a kamatot, míg a pénzpiaci alap esetében nem. 
  • Előzőekből adódóan elsősorban akkor fektetünk pénzpiaci alapba, ha nem tudjuk, hogy mikor fogjuk felhasználni jelenleg szabad pénzünket a jövőben. (Ha tudjuk, hogy meddig nélkülözhetjük a pénzünket, akkor lekötésen keresztül, vagy állampapír vásárláson magasabb kamatot érhetünk el.)
  • A pénzpiaci alap elsősorban akkor lehet vonzó, ha már rendelkezünk értékpapírszámlával és így nem okoz plusz költséget az alap vásárlása miatt elkerülhetetlenül szükséges új számla megnyitása. 
Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ


Összegezve elmondhatjuk, hogy befektetési döntéseink során figyeljünk arra, hogy a befektetési alapoknál mindig múltbeli hozamadatot látunk, és sohasem biztos jövőbelit. És bár sokan csalódtak a pénzpiaci alapokban, ettől függetlenül, ha megfelelő céllal vásároljuk (nem a lekötött betéti kamatok túlszárnyalása a cél), akkor helye lehet a portfóliónkban.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.