Újra eltűnt az infláció!

Újra eltűnt az infláció!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-10
 

Szeptemberben 0,5%-kal csökkentek az árak Magyarországon az egy évvel korábbi szinthez képest, ami minden idők legalacsonyabb inflációja idehaza. Miközben az Európai Unióban átlagosan ugyanennyivel növekedtek ugyanezen az időtávon. Egyedül Bulgáriában mérséklődött jobban az árszínvonal, mint nálunk. Ott 1%-os csökkenés volt tapasztalható. Ilyen „infláció” mellett gyakorlatilag bármivel reálhozamot lehet elérni!

Az előző évhez viszonyítva 0,5%-kal alacsonyabb árak, ami minden idők legalacsonyabb hazai inflációs adata. Ehhez hozzájárult a cukor, az étolaj, a liszt, no meg a háztartási energia (rezsicsökkentés) árainak mérséklődése. Ezek a termékek mind 10%-ot meghaladó mértékben lettek olcsóbbak. Viszont növekedett a tej, a sajt és menetrend szerűen a szeszes italok és dohányárúk ára. A tartós fogyasztási cikkek ára (ruházati cikkek árával egyetemben), és az üzemanyagok ára is csökkentek.

Érdekes, hogy míg a helyi tömegközlekedés ára 6,8%-kal csökkent, addig a kulturális, oktatási és szabadidős szolgáltatások ára 2,5%-kal nőttek.

inflacio20141010.jpg

Nemzetközi összehasonlításban is rekord ütemben csökkentek az árak idehaza. Az Európai Unión belül a két legalacsonyabb inflációjú ország Bulgária (-1%) és Spanyolország (-0,5%). Legnagyobb drágulás nyugati szomszédunkban (Ausztria) és az Egyesült Királyságban következett be: mindkét helyen 1,5% volt az infláció az elmúlt időszakban.

Reálhozam

Mivel ismét eltűnt az infláció hazánkban, így az elmúlt egy évben bármekkora hozamot is értünk el, az reálhozamnak számított. Sajnos ez valószínűleg nem marad mindig így. Az MNB középtávú inflációs célja 3%, miközben az alapkamatunk 2,1%. Ebből következik, hogy a jövőben bizony meg kell dolgozni a reálkamatokért. Erre a kockázatkerülőknek jó megoldás lehet a hosszabb állampapírok, míg a magasabb kockázati étvággyal rendelkezőknek érdemes szétnézni a befektetési alapok között!


1


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés