Mi történik itt? Emelkedik a bónusz állampapír kamata?

Mi történik itt? Emelkedik a bónusz állampapír kamata?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-24
 

Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapírok közül. Ugyanakkor a csapból is az folyik, hogy masszív kamatcsökkenés zajlik éppen, így mindenki azt várja, hogy fokozatosan csökkenjen ezek kamata. Ezért meglepetés, hogy emelkedik a 2029/N BMÁP konstrukció éves kamata.

Magyarországon kiemelkedő hozamokat lehetett elérni állampapírokkal az utóbbi időben. Ez nem meglepő, hiszen az infláció és az irányadó kamatszint – a jegybanki alapkamat – is igen magasan volt az elmúlt időszakban.

Az áremelkedés érdemi mérséklődésével az alapkamat is csökkenésnek indult. A pénzügyi, gazdasági helyzet megváltozásával pedig az állampapírok hozama is érdemben lecsökkent. A lakossági állampapírok között találunk még magasabb kamatszinteket, ám ezek kamatok a futamidő előrehaladtával változhatnak.

A legkedvezőbb lakossági állampapír-ajánlatok:

 • A 2027/N BMÁP aktuális éves kamata 8,37%. A kamat negyedévente a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós hozama alapján módosulhat.
 • A 2029/N BMÁP aktuális éves kamata 8,01%. A kamat negyedévente a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós hozama alapján módosulhat.
 • A 20323,03-5,31%/J PMÁP aktuális éves kamata 7,90%. A kamat évente az előző év átlagos inflációjának értéke alapján módosulhat.
 • A FixMÁP éves kamata 7%. A kamat a futamidő alatt fix.

A csökkenő infláció miatt mindenki a változó kamatozású papírok kamatcsökkenését várja. Ebben a helyzetben meglepő lehet, hogy a 2024. április 26-án „átárazódó” bónusz állampapír kamata még emelkedni is fog. A 2029/N BMÁP kamata ugyanis évi 8,01 százalékról 8,13 százalékra emelkedik majd.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan jött ki a kamatemelkedés?

A bónusz állampapír kamata két részből áll. A kamatbázis a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának felel meg. Méghozzá azt is meghatározzák, hogy mikori aukciókat kell figyelembe venni. (A kamatbázis megegyezik az adott kamatperiódusra alkalmazandó kamatmérték meghatározásának napján és ezt megelőzően tartott összesen négy eredményes, 3 hónapos hátralévő futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával.)

Ezek alapján az április 26-ától érvényes kamat szempontjából az alábbi 4 aukció volt lényeges:

 • 2024.03.26-ai aukció: az átlaghozam 6,59%, az elfogadott mennyiség 14 999,99 millió.
 • 2024.04.02-ai aukció: az átlaghozam 6,65%, az elfogadott mennyiség  8999,99 millió.
 • 2024.04.09-ei aukció: az átlaghozam 6,65%, az elfogadott mennyiség 7500 millió.
 • 2024.04.16-ai aukció: az átlaghozam 6,73%, az elfogadott mennyiség 2500 millió.

A mennyiséggel súlyozott átlagos érték 6,63%, ez lenne a kamatbázis értéke. Erre jön még rá a kamat másik eleme, a kamatprémium, ami a jelenlegi periódusban 1,50%. Vagyis a papír április 26-tól induló negyedévre érvényes éves kamata 8,13%.

Ez egy eléggé érdekes helyzet, hiszen a csökkenő infláció és a mérséklődő alapkamat mellett is emelkedik egy változó kamatozású állampapír hozama. Ez annak köszönhető, hogy a magyar – és egyben a nemzetközi – inflációs várakozások valamelyest módosultak, a csökkenés nem lesz olyan folyamatos és töretlen, mint az várható volt. Ez a várakozás pedig megjelent a pénzpiaci hozamok értékében is: az elmúlt időszakban nőtt a 10 éves futamidejű amerikai és német állampapírhozam, illetve a magyar hosszú állampapírhozamok is emelkedésnek indultak. 

Látható, hogy a hazai rövid futamidejű, 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyek hozamcsökkenése is megállt, sőt minimális növekedést is láthatunk. Ez pedig beépül a lakossági állampapírok aktuális kamataiba is.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
 • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
 • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
 • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés