Így tudod lejárat előtt végtörleszteni a Babaváró hitelt

Így tudod lejárat előtt végtörleszteni a Babaváró hitelt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-23 Frissítve: 2024-05-24
 

Az első Babaváró igénylőknél a közeljövőben jár le az 5 év, ha nem született gyermek, akkor megemelkedik a törlesztőrészlet. Többen kérdezték a Bankmonitor szakértőit, hogy ilyen esetben van-e lehetőség a támogatott hitel idő előtti visszafizetésére. Természetesen van, cikkünkben összeszedtük az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

A Babaváró hitel egy legfeljebb 11 millió forint összegű, szabad felhasználású támogatott kölcsön. A kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentes, ha ezen időszak alatt születne egy gyermekünk, akkor ez a kedvezmény lejáratig megmarad. 

Amennyiben a futamidő alatt megszületik a második baba, akkor elengedik a tartozás 30 százalékát, a harmadik gyerek érkezésekor pedig az állam átvállalja az aktuális teljes tartozást. Emellett az első és második baba érkezésekor kérhető fizetési kötelezettségünk 3 éves szüneteltetése is.

Ugyanakkor komoly következménnyel jár, ha nem születik gyerek az első 5 évben:

  • Az addig kapott kamattámogatást vissza kell fizetni, mégpedig egy összegben. Ez a 2019-es igénylések esetén 1,5-2 millió forintra tehető.
  • Illetve a kamatmentesség megszűnik, a hitelt piaci kamattal kell tovább fizetni. Ez a mai kamatkörnyezet alapján azt jelentené, hogy a havi törlesztőrészlet 46 ezer forintról közel 100 ezer forintra emelkedne.

Eddigi ismereteink szerint a 2019-es igénylőknek mintegy negyedénél még nem született baba, ha pedig határidőre tényleg nem érkezik gyermek, akkor náluk komoly kiadásnövekedés várható.

Az érintettek közül többen azt kérdezték a Bankmonitor szakértőitől, hogy milyen feltételekkel lehetne a Babavárót az 5. év lejáratakor teljes egészében visszafizetni. Ezzel ugyanis megúszható a kamatemelkedés, azaz a későbbi törlesztőrészletek növekedése.

Hirdetés

Hirdetés

Bármikor díjmentesen előtörleszthető a Babaváró hitel

Természetesen a Babaváró hitelnél – mint minden más kölcsönnél – lehetőség van a hitel lejárat előtti végtörlesztésére. Illetve a teljes visszafizetés mellett a futamidő alatt a támogatott kölcsön részbeni előtörlesztése is kérhető. Ráadásul a jogszabály alapján az előtörlesztésért – legyen szó teljesről, vagy részbeni visszafizetésről – a bankok nem is kérhetnek díjat.

A jogszabály erről az alábbiakat mondja ki:

A hitelintézet az előtörlesztésért a támogatott személyek terhére díjat és egyéb költséget nem számíthat fel.

Egyébként egy normál lakáshitel esetében a bankok az előtörlesztett összeg 1,5-2,5 százalékának megfelelő díjat is felszámolhatnának. Ez alapján egy lakáshitel 7,5 millió forint előtörlesztése 112 500 – 187 500 forint díjjal járna, ami azonban Babaváró esetében ugye nem kerül felszámításra.

Miért pont 7,5 millió forint? Ha valaki 2019-ben felvette az akkor maximális 10 millió forintot 20 éves futamidőre, akkor neki az 5. év lejáratakor 7,5 millió forint lesz a fennálló tartozása. Ekkora összeget kell pluszban előteremtenie ahhoz, hogy a hitel lezárásra kerüljön. Így a magasabb kamat „megelőzhető”, ugyanakkor a kamattámogatás visszafizetése alól nem mentesülne. Vagyis a 7,5 millió forinton felül a 1,5-2 millió forint kamattámogatást is rendezni kellene az állam felé.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik akkor, ha az 5 év lejárata előtt fizetjük vissza teljes egészében a tartozásunkat: ezzel megúszhatjuk a kamattámogatás visszafizetését? Ez a kiskapu sajnos nem járható.

Jó tudni
Ha a futamidő első 5 évében, a gyermek megszületése előtt az eredeti kölcsönösszegnek legalább a felét idő előtt visszafizetnénk, akkor az azon összegre addig kapott kamattámogatást is ki kell fizetnünk az előtörlesztéssel egy időben az állam felé.

Ha utólag, de még az 5. év lejárta előtt megszületik a gyermek, akkor ezt a kamattámogatást visszakérhetjük az államtól, vagyis a jogszabály szerinti teljesítés esetén a visszafizetett kamattámogatást újra megkaphatjuk, tehát az nem vész el.

Ugyanakkor arról nem szabad megfeledkezni, hogy a hitel teljes, vagy részbeni előtörlesztése azt eredményezi, hogy a visszafizetendő kamattámogatás kisebb lesz. Ez érthető, hiszen kisebb tőkére, vagy épp rövidebb ideig kapta a bank az államtól kamattámogatást, melyet utólag vissza kellene fizetni. Emiatt tényleg érdemes az előtörlesztésen azoknak elgondolkodnia, akik már előre tudják, hogy az 5. év végéig nem születik gyermekük. De a kamattámogatás visszafizetését ezzel a lépéssel nem lehet megúszni.

Az azonban már ezen szabályokból is kiderül, hogy azon párok, akiknél az 5. év közeledtével még nem született meg a baba, a Babaváróhoz kapcsolódó büntetést, a kamattámogatás visszafizetését nem úszhatják meg. Ugyanakkor a kamatemelkedés, a törlesztés növekedése megelőzhető ezzel a lépéssel.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Június végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés