Év végéig marad 7,99% a diákhitelek kamata

Év végéig marad 7,99% a diákhitelek kamata
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-12
 

Meghosszabbítja a kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot. A szabad célú Diákhitel kamata a tervek szerint az év második felében is marad 7,99%. A tanulmányok önköltségére fordítható konstrukció pedig továbbra is kamatmentes marad. De más változás is érkezik a kérdéses kölcsönöknél.

A Nemzetgazdasági Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta azt a jogszabálytervezetet, amely a szabad felhasználású diákhitelekre – ezt szokták még Diákhitel1 megnevezéssel is illetni – egészen 2024. december 31-ig megtartanák a kamatstopot, a kérdéses hitelek kamata továbbra is 7,99% lenne. A normál és a kedvezményes kamat közötti különbözetet az állam a központi költségvetés terhére átvállalja.

A tanulmányok önköltségének finanszírozására felhasználható diákhitel konstrukció, más néven Diákhitel2 továbbra is kamatmentesen lesz elérhető a tanulók számára.

A piaci hitelekkel összevetve még mindig kedvezőnek tekinthető a konstrukció kamata, bár a kamatelőny valamelyest csökkent:

  1. Leginkább az ingatlanfedezet nélküli személyi hitelekkel érdemes összevetni a szabad célú Diákhitelt. Jelenleg egy 5 éves futamidejű, 3 millió Ft összegű személyi hitelt nettó 500 ezer Ft-os jövedelem mellett 10,99-21,99%-os kamat mellett igényelhetünk. Ettől a 7,99%-os kamat érdemben kedvezőbb. Ugyanakkor idén januárban a kérdéses személyi kölcsön kamata még 13,35-21,99% között alakult. Vagyis a fedezetlen hitelek kamatcsökkenése miatt a pénzügyi előny ha nem is jelentősen, de szűkült.
  2. Még a szabad felhasználású jelzáloghiteleket érdemes megvizsgálni. Jelenleg 5 millió Ft-ot 20 éves futamidőre, legalább 10 évig fix kamatozással, nettó 500 ezer Ft havi jövedelem mellett 7,99-11,50%-os kamat mellett kaphatunk. Januárban még egy hasonló jelzáloghitel kamata 9,09-11,50% között alakult. Vagyis már találhatunk olyan jelzáloghitelt, amelynek a kamata megegyezik a diákhitelével, de ne feledkezzünk meg arról, hogy ehhez mindenképpen szükség lenne ingatlanfedezetre is.
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés

Hirdetés

Az MFB is aktívan részt vesz a hitelek kihelyezésében

Még egy nagyon érdekes változás indul június 12-től a diákhitelekkel kapcsolatban: az MFB Zrt. is aktívan részt vesz a Diákhitelek Zrt. feladatainak ellátásában. Emiatt a jövőben a diákhitellel rendelkezők kaphatnak olyan postai, vagy elektronikus levelet, melyet az MFB Zrt. munkatársai írnak alá.

Illetve az MFB oldalán megjelent tájékoztató alapján a cég hitelszerződések megkötésére is jogosult lehet.

A hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012. (I. 20.) Korm. rendelet 25. § (8) bekezdésében foglalt kötelezettség alapján, valamint az MFB Zrt. tulajdonosi jogok gyakorlójának 93/2023. (XII. 21.) számú Alapítói határozata szerint a Diákhitel Zrt. szolgáltatási szerződés keretében megbízta az MFB Zrt.-t a hallgatói és képzési hitelrendszer működtetésével kapcsolatos bizonyos feladatok 2024. június 12. napjától történő végzésével, ideértve a hallgatói és képzési hitel szerződés Diákhitel Zrt. nevében, javára és kockázatára történő megkötését is.

Hirdetés
Hirdetés