MNB alapkamat 0.90 % EKB alapkamat 0.00 % REGISZTRÁCIÓ

Így kaphat céged 2,5%-os hitelt lakóingatlan építésre!

 • 2015.05.13.
 • szerző: bankmonitor

Egy rég várt módosítást hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank május 10-én, amikor a Növekedési Hitelprogram új termék kiírásában a kedvezményes hitel felhasználási lehetőségének körét kiterjesztette a beruházási célú lakóingatlanok építésének finanszírozására is.
A változtatások azonban itt nem fejeződnek be, mutatjuk a további lehetőségeket is!

Három fő módosítás történt az Növekedési Hitelprogram szabályozásában, vegyük ezeket sorra:

I. Az építőipar fellendülését várják attól, hogy az új szabály hatályba lépésével az üzleti célú lakóingatlan beruházások finanszírozására is lehetőség nyílik:

 • Beruházási hitel (akár 10 éves futamidő!) keretében legalább 5 lakásból álló, energiatakarékos lakóingatlan bérbeadás célú építése (nem vásárlása!),
 • Forgóeszköz finanszírozás (maximum 3 éves futamidő!) keretében pedig a legalább 5 lakásból álló energiatakarékos – vagy azzá váló – lakóingatlanok továbbértékesítési célú építése, vagy meglévő épületek korszerűsítése finanszírozható.

Érthető, hogy mindenki számára vonzó a lakóingatlan építésére elérhető 2,5%-os maximális kamatozással rendelkező hitel. Fontos azonban kiemelnünk, hogy hiába rendelkezünk egy Bt-vel, vagy egy egyéni vállalkozással, a kedvezményes hitelt építőipari tevékenységet üzletszerűen végzők fogják megkapni!

II. A programban felvehető kedvezményes hitelek lehívási, illetve rendelkezésre tartási határideje fél évvel kitolódott, ezzel a nagyobb volumenű, időigényes beruházások lehetőséget kaptak a kedvezményes kamatozású hitel igénybevételére.

 • Beruházási hitel, pénzügyi lízing, beruházáshoz kapcsolódó EU-s támogatás előfinanszírozása esetében ez konkrétan azt jelenti, hogy a lehívásának utolsó napja 2016. június 30-áról, 2016. december 30-ára módosult.
 • Az évente igényelhető EU-s normatív támogatás rendelkezésre tartási ideje 2016. június 30-a helyett 2016. december 30-ára változott.
 • A forgóeszközhitel, faktoring és hitelkiváltás esetében nem történt lényegi változtatás a határidőkben.

III. A 2,5%-ban maximalizált hiteldíjból kikerült a hitelgarancia díja. Miért jó ez nekünk, amikor a módosítás kis mértékben ugyan, de emeli a finanszírozási költségeket? Azzal, hogy a bankok marzsa bővülhet, nő kockázat viselő képességük is, így számos olyan mikro- és kis vállalkozás számára válik elérhetővé a kedvezményes hitel, akik hitelképességük ellenére kockázatosságuk miatt szorultak ki eddig a programból.

A változtatások ismét az igénybevevők körének bővítését célozzák. Reméljük, hogy a várt hatás nem marad el, ismét fellendül a növekedési hitelek kihelyezése, amivel a hazai kis- és középvállalkozások a rendelkezésre bocsátott keretösszeget teljes mértékben ki fogják tudni meríteni.

Ha szeretnéd áttekinteni, hogyan működik a növekedési hitel megszerzése a gyakorlatban, ajánljuk részletes leírásunkat, illetve alábbi formunkat, mellyel ellenőrizheted, hogy az alapvető növekedési hitel kritériumoknak megfelel-e céged:


Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed.

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed.

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kell-e vezető?

  Holland tudós egy konferencia utáni fogadáson a magyar résztvevőhöz: „Mi ez a nagy vezérelv nálatok Kelet-Európában? Nálunk nincs ilyen: múltkor fél évig nem volt kormány,...

 • RSM Hungary blog

  Indokolt lenne az új Jöt. változtatása

  Az új jövedéki törvény még életbelépése előtt módosításra került, de úgy tűnik, hogy a gazdálkodóktól érkező észrevételek, valamint az általános eljárásjogi háttér változása elkerülhetetlenné teszi az ismételt módosításokat. A jövedéki engedélyeseknek előírt pénzügyi biztosíték és a kötelező tárolókapacitások meghatározása is kérdéseket vet fel.

 • Pénzkérdés

  Tech óriások írtak nyílt levelet Donald Trumpn

  Többek között a Facebook, az Amazon és a Google is arra kéri az amerikai miniszterelnököt, hogy folytassa Barack Obama DACA-programját, amely az Amerikába illegálisan bevándorló gyermekek védelméről és segítéséről szól. [...] Bővebben!

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul. [...] Bővebben!