Így tudja a gyereked felhasználni a milliókat

Így tudja a gyereked felhasználni a milliókat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-03-25 Frissítve: 2021-08-06
 

18 év alatt havi 5 ezer forint befizetésével akár 2 millió forintnál is többet gyűjthetsz össze gyermeked részére Babakötvénnyel. Ráadásul ez az összeg a befizetések közel duplája, köszönhetően az inflációt magasan meghaladó kamatnak és az állami támogatásnak. De vajon mire, és hogyan használhatja fel ezt az összeget a gyermeked?

Babakötvényről röviden

Már több alkalommal megírtuk (legutóbbi cikkünk), hogy gyermekünk számára milyen kiváló megtakarítási forma a Babakötvény. Röviden összefoglalva:

  • bármilyen kiskorúnak nyitható
  • aki 2005 december 31. után születetett, induló összegként 42 500 forintot kap
  • infláció + 3%-os kamatozás (19 éves futamidő)
  • 10%-os állami támogatás (maximum 6 ezer forint/év)

 

Hirdetés

Hirdetés

Megnyitás

A Babakötvényt kizárólag a Magyar Államkincstár fiókhálózatában kapható. Megnyitni a gyermek közeli hozzátartozója tudja személyigazolvány, lakcímkártya és adókártya birtokában. A 2005 december 31-e után született gyermeknek mindössze a lakcímkártyájára lesz szükség, míg e dátum előtt napvilágra jött csemeték esetén az adókártya is szükségeltetik.

Bárki fizetheti

A Babakötvény végletekig kényelmes megtakarítás: teljesen automatikusan befektetésre kerül minden ide utalt összeg, illetve minden kamatfizetés. Ráadásul bárki (például nagy- vagy keresztszülők) befizethet a számlára. Azaz a nagybácsi nem csak ajándékokkal, hanem pénzel is támogathatja a gyereket. Egyes önkormányzatok ilyen módon támogatják az újszülötteket. Viszont céges számláról nem fogadnak el jóváírást.

Így juthat a gyermeked a millióihoz

Sokakat a futamidő hossza és a felhasználás kötöttsége tart vissza a Babakötvény vásárlástól. Pedig a célok elég sokfélék:

  1. tanulmányok
  2. lakhatás
  3. pályakezdés
  4. gyermekvállalás feltételeinek megteremtése
  5. jogszabályban meghatározott más cél

Ráadásul e célok teljesítéséről elegendő nyilatkozni (az adóhivatal azonban ellenőrizheti a jogos felhasználást). Ezenkívül még a magyar állampolgárságot kell igazolni, hogy felvehesse a nagykorú gyermeked a számára félretett milliókat.

18. életév után

18. életév betöltésével gyermeked egy összegben hozzájuthat a megtakarításokhoz. Amennyiben 18 életévét elérve nem lenne rá azonnal szüksége, akkor a Kincstárnál továbbra is tarthatja a pénzét. Pár dolog azonban változik:

  • eladhatóvá válik a papír (hogy hozzájusson a 19 éves futamidő előtt a pénzhez)
  • a számlára már nem lehet tovább befizetni
  • az ezután keletkező nyereség már adózik

Ezek alapján úgy gondoljuk, hogy amennyiben szülő vagy, és van lehetőséged félretenni a gyermek részére, azt kezdd a Babakötvénnyel.

Hirdetés
Hirdetés