Betöltés

Így lesz milliomos a gyereked!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-03-14

A Babakötvény nem csak az újszülötteket teheti milliomossá. Bár alapvetően számukra hozták létre, minél idősebb gyermek számára nyitunk előtakarékossági terméket, annál magasabb hozamot érhetünk el vele. Így 10% körüli (vagy feletti) hozam sem elképzelhetetlen Babakötvénybe fektetve.

Életkezdéshez egy kis segítség

Minden 2005. december 31-e után született gyermek rendelkezik Start számlával a Magyar Államkincstárnál. Ráadásul életkezdési támogatásként 42 500 forintot is elhelyeznek rajta. Amennyiben szülőként (vagy nagyszülőként) hajlandó valaki további befizetéssel növelni a bent lévő egyenleget, az itt elhelyezett összeg Babakötvénybe kerül befektetésre. Ami így már infláció felett 3%-kal kamatozik tovább.

Ráadásul a befizetések 10%-át pluszban jóváírják a gyermek számlájához. Ez utóbbinak azonban évi 6 ezer forint a maximuma, azaz éves 60 ezer (havi 5 ezer) forintos befizetéssel beleütközünk a felső korlátba. Ennél többet is fizethetünk a gyermekünk számára, de akkor sem kapunk több támogatást 6 ezer forintnál.

Közel 2,5 millió forintot gyűjthetünk össze

A fentiekből adódóan, amennyiben a jelenleginél magasabb (5,4%-os) kamatozással számolunk (0,4%-os infláció mellett kamatozik most a Babakötvény 3,4%-ot, de az infláció emelkedésére számítunk legalább 2,4%-ig), havi ötezer forint befizetése mellett a gyermek 18. születésnapján 2 316 070 forintot vehet készhez. És ebből alig 1,14 millió forintot tesznek ki a befizetések, a többi az állami támogatás és kamat.

Két számjegyű hozamot is elérhetünk

Nem csak újszülöttekre köthető Babakötvény, mivel már serdülő gyermeknek is gyűjthetünk ilyen formában. Ebben az esetben arra figyelni kell, hogy a pénzt legkorábban a befizetés után 3 évvel lehet felvenni. Ez praktikusan annyit jelent, hogy 15 évben éri meg utoljára a Babakötvényt elkezdeni, mert 18 éves kor felett már nem vásárolható a kötvény (19 éves futamidő végéig ettől még kamatozik).

A 42 500 forintos életkezdési, illetve a 10%-os állami támogatással együtt, annál magasabb hozamot érhetünk el, minél közelebb állunk a pénzfelvétel időpontjához.  Extrém esetben akár 16%-ot is elérhet a gyermekének 15 életévében nyitó szülő.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy jelenleg még csak 11 évesek azok, akiknek először járt életkezdési támogatás. Azaz 9,43% a legmagasabb jelenleg elérhető hozam.

Természetesen az éremnek két oldal van. Minél később kezd el félretenni valaki gyermeke számára, annál kisebb összeg gyűlik össze gyermeke 18. születésnapjára.

Árnyoldal

A Start-számla és Babakötvény egyetlen hátránya a hozzáférés korlátozása. Ugyanis bármennyire is szükségünk lenne az oda betett összegre, ahhoz mi már nem tudunk hozzáférni. Csak gyermekünk rendelkezhet felette a 18. életévét betöltve. Ráadásul akkor is meghatározott célokra tudja csak elkölteni, ami a következők:

 1. tanulmányok
 2. lakhatás
 3. pályakezdés
 4. gyermekvállalás feltételeinek megteremtése
 5. jogszabályban meghatározott más cél

Ennek előnye is lehet: gyermek nem fogja egy nagy születésnapi bulira elkölteni a hosszú évek alatt összespórolt összeget. Viszont lakásnál önerő részenként, vagy tandíjhoz ideális lehet.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Norbert

  A szülők 99 %-át a hozzáférési korlátozások tartják távol ezen megtakarítási formától 🙁 Sajnos valljuk be ez egy majd 2 évtizedes befektetés amihez 18 év után is csak meghatározott módra használhatunk fel. Teljesen érthető, hogy a inkább a Lakáscélú (LTP) megtakarításik irányába mozdul el a befektetések aránya mondván a gyereknek úgy is szüksége lesz lakásra! Az ilyen célú megtakarításokhoz viszont bármikor hozzá tudunk férni természetesen az állami támogatás elbukásával, valamint a megtakarítási időszakok is nagyobb teret adnak!

 2. Csaba

  Nem értek egyet. A fenti célok elég tagak azok közül egy biztosan bekovetkezik.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.