Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Meglepetés a tulajdoni lapon: akit érint, kiakad!

 • 2015-03-25
 • szerző: bankmonitor

Hitelt vettél fel a lakásodra, vagy lakást vettél hitelre, ebből a szempontból mindegy. A lényeg, hogy minden ingatlanfedezet mellett nyújtott kölcsönt a hitelező javára bejegyzett jelzálogjog, bizonyos esetekben még elidegenítési és terhelési tilalom is biztosít. Fontos tudni, hogy a hitelhez kapcsolódó ügymenet nem zárul le a futamidő lejártával és az utolsó részlet befizetésével. Ha nem intézkedünk a földhivatali törlésről, akkor évek múlva az eladáskor vagy a következő hitelfelvétel alkalmával kellemetlen meglepetésben lesz részünk!

Mi az a jelzálogjog?

Ingatlanfedezet mellett nyújtott hitel felvételekor a szerződést biztosító kötelezettség a jelzálogjog, melyet a bank a területileg illetékes földhivatalnál bejegyeztet a fedezetként felajánlott ingatlanunk tulajdoni lapjára is felkerül. A jelzálogjog nem korlátozza az ingatlan használatát, de ha nem tudjuk a szerződésben megjelölt ütemezés szerint törleszteni a hitelünket, akkor a jelzálogjog alapján a hitelező értékesítheti a fedezetként felajánlott ingatlanunkat.

Bank, lakástakarék, önkormányzat, munkáltató: így cizellálnak a szofisztikált ügyfelek

Részletre történő lakásvásárlás esetén a forrásösszetétel nem csupán önerőből és bankhitelből állhat, a szofisztikált ügyfelek tulajdonszerzése mögött akár három-négy teher is állhat. Az elmúlt három évben a lakástakarékok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a hitelpiaci tortából. A munkáltatók és az önkormányzatok szerepe más. Ők nem versenyeznek az ügyfelekért, hanem a saját dolgozóik, illetve a területükön élő lakosok lakhatását támogatják.

A munkáltatók jelzálogjog bejegyzése mellett általában kamatmentes kölcsönnel, és/vagy a mindenkori jegybanki alapkamatnak megfelelő kamatozás mellett támogatják a dolgozóik lakásvásárlását. Az önkormányzatok kamatmentes kölcsönt, és/vagy a vállalt, vagy az együttköltöző gyermekek számától függően vissza nem térítendő támogatást is nyújthatnak. Az önkormányzati kölcsönt és támogatást a jelzálogjog mellett gyakran elidegenítési és terhelési tilalom is biztosítja.

Évekkel ezelőtt visszafizettem a hitelt, de nem tiszta a tulajdoni lap! Ki hibázott?

A kölcsönszerződések nem minden esetben részletezik, hogy a hitel visszafizetését követően kinek a feladata a jelzálogjog törlése. A banki hitelnyilvántartó rendszerek közül ismerünk olyat, amely a hitel lejártakor – az utolsó részlet megfizetése esetén – automatikusan kinyomtatja a törlési engedélyt, a másik véglet pedig az, amikor a hitelező az ügyfél kérelmére intézkedik a törlés ügyében.
Az önkormányzatoknál a törlési engedély iránti kérelmek benyújtása az ügyfelek feladata. A munkáltatóknál az alacsonyabb ügyfélszámnak és a közvetlenebb adós-hitelező viszonynak köszönhetően gördülékenyebb lehet az ügymenet.

Megtörtént eset: Az élet produkál komplikált eseteket is. Egy hagyatéki eljárás során megtörtént, hogy a néhai tulajdonosnak a rendszerváltást követően jogutód nélkül megszűnt foglalkoztatója volt a jelzálog jogosultja. Az egyetlen kapaszkodó az egykori vállalat számlavezetője volt, amely a cég dolgozói kölcsöneit is nyilvántartotta. Az archívumok mélyéről sikerült egy nullás igazolást előkeríteni, a jelzálogjogot huszonegynéhány év után törölték.

A jelzálogjog törléséért – ingatlanonként és kölcsönönként – 6 600 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell megfizetni a területileg illetékes földhivatal felé. Az ingatlan-nyilvántartási kérelemhez mellékelni kell a felek közös nyilatkozatát vagy a jogosult törlési engedélyét. Az eseti ellenőrzésnek sem lehet anyagi akadálya, hiszen a Takarnet rendszeren keresztül mindössze 1 000 forintba kerül egy nem hiteles tulajdoni lap másolat lekérdezése.

Néhányan kiakadnak, mások az ügy végére járnak

Legyen szó lakáseladásról, vagy egy újabb hitel felvételéről, a tulajdonos joggal forrong, ha egy régen visszafizetett kölcsönt talál aktív bejegyzésként a tulajdoni lapon. Lehet a felelősséget a másik félre hárítani, de inkább az adósságunk visszafizetésekor legyünk körültekintőbbek. Ha nem hagyjuk feledésbe merülni a dolgot, és addig intézkedünk, amíg a kezünkbe nem kapjuk a törlésről szóló földhivatali határozatot, akkor sok későbbi bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Nem csak a tulajdoni lapot érdemes ellenőrizni, azt is, hogy van-e jobb a jelenlegi hitelednél:

Lakáshitel kalkulátor

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:

Nincs találat a megadott paraméterek alapján.


havi törlesztő

THM

Szeretnél ingyenes tájékoztatást a fenti ajánlatokról? Add meg adataidat és szakértőnk 24 órán belül visszahív.
<< Vissza

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

2 Hozzászólás

 • Vladár András 2016-08-03 12:47:43 - Válasz

  Apám már 25 éve meghalt, Nyírmadán, eddig nem tudtuk eladni a házat, most van vevőnk rá, de mivel mi Szekszárdon lakunk és én agyvérzést kaptam, és a jobb oldalra béna lettem, így nem tudok személyesen részt venni a ház eladásában. Meg bíztam a rokonom Apám unokatestvérét. Megbízási szerződés ingatlan eladásra, íratott küldtem neki több példányban, a szerződés korrekt, a rokon mondta, 2 tanú aláírta. Kiderült hogy a tulajdoni lapon kisebb adáság van. Pedig ezt nem tudtam, mert az hagyatéki iratban sehol semmi nincs erről szó. Az Otp annak idején küldte a csekkeket hogy apám felvett 55000 ft kölcsönt és a maradékát nekem kell kifizetni. Be is fizettem mind. Most 25 év után derült ki, hogy a tulajdoni lapon szerepel és nincs törölve. Sajnos kiderült hogy a hitelt még 1975-ben vette fel, az opt – nél meg nincs a gépen, pedig valahol megnézték itt Szekszárdon, és látták már ki van fizetve. Most meg azt hallottam, hogy az a szerződés csak akkor jó , ha ügyvédnéd ellenjegyzi, de nem tudom hogy miért, mert 25 éve annak hogy befizettem. Az Otp miért nem adja ki az igazoló papírt, hogy a hitel megszűnt, nincs tartozás. És akkor kilehetne kérni a tulajdoni lapot. Most már Elegem van az otp- böl.
  Remélem valami jó történik velem.

  • bankmonitor.hu 2016-08-03 14:14:51 - Válasz

   Kedves András! Sajnos ilyen régi szerződéseket nagyon nehéz előkeresni az irattár mélyéről. Ebben az ügyben csak az OTP tud Önnek segíteni, reméljük lesz megnyugtató megoldás.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket