Újra a havi 100 milliárd Ft-ot ostromolja a lakáshitel volumen

Újra a havi 100 milliárd Ft-ot ostromolja a lakáshitel volumen
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-06
 

A 2024 márciusában kötött lakáshitel szerződések összértéke 97,8 milliárd forint volt, a szabad felhasználású kölcsönökkel együtt a jelzáloghitel összvolumen átlépte a 100 milliárd forintos szintet. Az egy évvel korábbi értékhez képest ez 2,3 szeres volument jelent.

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank hitelkamatokra és volumenekre vonatkozó márciusi statisztikája. Ez alapján igen kiemelkedő 97,8 milliárd forint összértékű lakáshitelszerződést kötöttek a magyarok egy hónap alatt.

CSak összehasonlításképpen egy évvel korábban csupán 41,6 milliárd forint volt a szerződések összértéke. Sőt ilyen magas a havi lakáshitel volumen utoljára 2022 júniusában volt, akkor 128,2 milliárd forintot helyeztek ki a bankok.

Hirdetés

Hirdetés

 Tényleg a CSOK Plusznak köszönhető a felfutás?

Hornung Ágnes államtitkár elmondása szerint március végéig 3 ezer CSOK Plusz igénylést nyújtottak be a bankoknál, a átlagos hitelösszeg 26 millió forint. A bejelentés alapján a támogatott hitel nagy támaszt jelent a lakáshitelpiacnak, mondhatni a felfutás motorja.

Nézzük meg mit mondanak erről a statisztikák: az év első három hónapjában 265,03 milliárd forint összegben kötöttek lakáshitel szerződést a magyarok. Ebből pedig 68,63 milliárd forint volt a támogatott kölcsön. (Jó eséllyel ezen kölcsön jelentős része CSOK Plusz volt.) Ez az idei teljes volumen 25,89 százaléka, azaz több, mint negyede.

Ráadásul a teljes állományon belül hónapról hónapra emelkedik a támogatott kölcsön összege és az aránya is. Márciusban 28,54 milliárd forint volt a támogatott kölcsön összvolumene, ami a 97,84 milliárd forint teljes állománynak a 29,17 százaléka.

Jó tudni
Az államtitkár bejelentése alapján 1000 CSOK Plusz befogadás volt márciusban 26 millió forintos átlagösszeggel, ez 26 milliárd forint összértéket eredményezne. Hogy lehet több a márciusi tényleges támogatott hitelállomány ennél? Igazából a befogadás nem azonos a szerződéskötéssel: lehetnek elutasított igénylések és olyanok is, amelyek bírálat ideje miatt a szerződéskötés átcsúszik egy másik hónapra. Köthettek márciusban olyan szerződést is, melynél az igénylés még februárban indult. Illetve van más támogatott hitel is – a Falusi CSOK mellé igényelhető konstrukció -, ez is növelheti a támogatott hitelek összvolumenét.

A márciusi 28,54 milliárdos támogatott hitel volumenre egy hónapban 2022. júniusa óta nem volt példa. Ráadásul a 29,17 százalékos arány is igen magas, a teljes havi lakáshitel-állománynak ilyen nagy részét utoljára 2022. októberében tették ki a támogatott kölcsönök.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy valóban nagyon fontos láncszeme a CSOK Plusz a hitelpiacnak, fontos szerepe van az új támogatott kölcsönnek a hitelezés felfutásában.

A piaci hitelek is nagyon mennek

Azonban nem lehet egymotorosnak tekinteni a hazai hitelpiacot, márciusban a támogatott kölcsönök mellett 69,04 milliárd forint piaci lakáshitelt is kihelyeztek a bankok. 2022. júniusa óta a piaci hitelek sem értek el ekkora volument.

Ez nagyrészt köszönhető a piaci kamatozású lakáshitelek érdemi kamatcsökkenésének. Az MNB statisztikái alapján még 11,67% volt a lakáshitelek átlagos THM értéke 2023. januárjában, 2024. márciusában ez az érték már 7,35 százalékra mérséklődött.

Ekkora árcsökkenés egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelnél havi 56 ezer forint törlesztőrészlet mérséklődést eredményezne. Ekkora árcsökkenés, illetve az új kedvező kamat már meghozatja a hiteligénylési kedvet a piaci kölcsönöknél is.

Összegzés

Tényleg felfutóban a lakáshitelezés, 2021 márciusában minden attól zengett, hogy a havi lakáshitel volumen átlépte a 100 milliárd forintot, most sokkal csendesebb minden, pedig közel azon a szinten vagyunk újra.

Tényleg nagy a szerepe a CSOK Plusznak és a támogatott kölcsönök felfutásának, ezek aránya ugyanis a teljes lakáshitel volumen közel 30 százalékát tették ki a tavasz első hónapjában.

Ugyanakkor a piaci hitelek is egyre népszerűbbek, ez pedig nagyrészt az érdemi kamatcsökkenésnek köszönhető. Van tehát élet a támogatott hiteleken túl is, ami kifejezetten jó hír. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a piaci hitelek kamata nagyon különböző az egyes bankoknál. Érdemes kalkulálni és megkeresni a legkedvezőbb ajánlatot.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés