Melyik megtakarítás a legjobb választás?

Melyik megtakarítás a legjobb választás?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-04-20 Frissítve: 2021-08-06
 

Sok szó esik mostanában a megtakarítás szükségességéről, ezért érdemes átnézni, milyen lehetőségek közül választhat az, aki szeretne pénzt gyűjteni. A megtakarításnak a legjobb módja, ha minden hónapban elteszünk kisebb-nagyobb összegeket, amennyit éppen abban a hónapban meg tudunk tenni. Ehhez egy remek lehetőség a bankok által kínált megtakarítási számlák, lássuk hát itt a legjobbakat…



Milyen elvárásaink vannak ezekkel a megtakarítási számlákkal kapcsolatban?

  • Ne legyen túl költséges a fenntartása.
  • Legyen kötetlen, akár hozzátenni akarok, akár kivenni, megtehessem.
  • Már viszonylag kisebb összegtől elérhető legyen.
  • Kapjunk elfogadható kamatot, lehetőleg kockázatmentesen a pénzünkre.

Ezeknek a feltételeknek a legtöbb banki megtakarítási számla megfelel, az elérhető aktuális kamatokat pedig a bankmonitor weboldalán tudja naprakészen megnézni.Az alábbi kis összefoglalóval szeretnénk segíteni abban, hogy a számlák részleteit is megismerjék az oldalunk látogatói, illetve néhány értékpapír alapú megtakarítási számlát is bemutatunk.

Jelenleg a legmagasabb kamatot a
CIB Malacpersely nyújt, ezért kezdjük ezzel:

  • Minden hónapban, amikor legalább havi 10 ezer forintot helyezünk el a számlán, magas kamatot kapunk, jelenleg évi 7,5%-ot. Ennek hiányában 2,5% az adott hónapban az éves kamat, ha pedig veszünk ki pénzt a számláról, akkor abban a hónapban csak 0,15% a kamat. (De ez kivédhető, ha két számlát tartunk fenn és a maradék pénzt átutaljuk a másik számlára, ahol az kamatozni fog.)
  • Ingyenes számlanyitás, nulla forint havi díj, ingyenes netbank, bankon belül ingyenes netes utalás.
  • Maximális összeg 5 millió Ft/számla, de egy ember akár 3 számlát is nyithat.
  • Ha komolyabb pénz összegyűlt, akkor az leköthető magasabb kamatra valahol máshol, vagy TBSZ számlán kamatadómentesen is megtakarítható.

(Megjegyzés: euróban is elérhető, igaz, nem túl kiugró 2,5%-os kamat mellett.)

Második versenyzőnk az Erste Előrelátó betétszámla, ami hasonló a CIB Malacperselyhez, az alábbi különbségekkel:

  • Csak Erste folyószámlával rendelkező ügyfelek köthetik (Ez a CIB-nél nem feltétel.), de nekik díjmentes.
  • A kamata havi 10 ezerig csak 0,15%, havi 40 ezerig 3,25%, havi 40 ezer felett 6%.
  • Évi 2,5 millió Ft feletti rész csak 0,15%-kal kamatozik. (A CIB-nél 5 millió felett, igaz nem évente, hanem összesen.)

Harmadikként az UniCredit Betétes Rendszeres Megtakarítási Programját mutatjuk be:A konstrukció, ellentétben a legtöbb megtakarítással, 1 hónapos lekötésekből áll össze. A lekötésekre az éves kamat a jegybanki alapkamathoz igazodik, méghozzá fixen az alatt van fél százalékponttal. A jelenlegi EBKM érték így 6,70%, ami egyáltalán nem számít rossznak úgy, hogy a hosszú távú lekötés hátrányait se szenvedjük el. A minimum leköthető összeg 10 000 Ft, maximum összeg pedig nincsen a csomaghoz a hirdetményi tájékoztató szerint.

A negyedik versenyző az UniCredit Rendszeres Megtakarítási Programja – ez nem a betéti változat (!). Az eddigi két terméktől eltérően, itt főleg befektetési alapokba való befektetésen van a hangsúly. A házi alapkezelő, a Pioneer hat alapjából választhatunk, a minimális havi megtakarítás 10 ezer forint. A pénzünk egy részét “magas kamatozású bankbetétbe” is fektethetjük, de se a hirdetményből, se a kondíciós listából nem derült ki, mennyi is az a magas kamatozás.

Az értékpapír egyik hátránya, hogy kell hozzá értékpapírszámla (és bankszámla is), annak az összes költségével együtt, illetve, hogy a befektetés formája miatt az elérhető hozam kiszámíthatatlan. Az UniCredit szerint az 5 éves hozam alaptól függően 2,5-6,7% volt évente, a 2 éves hozam pedig akár 20% is, ami azért kissé irreálisnak tűnik.

A Pioneer honlapján is megnéztük a 2 éves hozamokat: Pénzpiaci alap: 5,01%, magyar kötvényalap 4,61%, Közép európai részvény -7,87%, nemzetközi vegyes 4,26%. A maradék alapok még egy éves sincsenek, ezért azokról nincs adat.A tájékoztató szerint: “Példaként az alábbi három, előre összeállított befektetési portfólió elmúlt két éves teljesítményének vizsgálatából kiderült, hogy a hozam még a biztonságos portfólió esetében is meghaladta az évi 11%-ot, míg a dinamikus portfólió esetében megközelítette az évi 20%-ot (a befektetési alapokba fektetett megtakarítási rész esetén).” Mindenesetre, érdekesen magasnak tűnik és nem egyértelmű, hogy a számolásokat hogyan vezették le az alapkezelőnél.

Az MKB Duplacsavar Számlájához szintén kell folyószámlát és értékpapír számlát is nyitnunk. A havi 10 ezer forintnál nagyobb megtakarítást automatikusan MKB Likviditási Alapba fektetik nekünk. Ennek hozama az elmúlt évben 5,42% volt, az elmúlt 3 évben 5,91%, ebből már csak az értékpapír és a bankszámla költsége jön le.

A Raiffeisen Rendszeres Befektetése is befektetési alapokba fektet, itt is kell bankszámla és itt is 10 ezer forinttól elérhető. A befektetési alapok teljesítményét itt találjuk.

A Citi Bank Takarékszámlája 1-1,5-2% kamatokkal vár bennünket, összegtől függően, kivéve a kiemelt ügyfeleket, ők akár 4,5%, sőt 5%-ot is kaphatnak.

A Sopron Bank megtakarítási számlája a Malacperselyhez hasonlóan jó termék, csak éppen a kamata alacsonyabb, 6,25%.

A többi bank is rendelkezik hasonló megtakarítási számlákkal, viszont ezek azok a konstrukciók, amiket szerettünk volna kiemelni elsősorban. Remélni tudjuk, hogy a feltételek és a kamatok csak javulni fognak a jövőben a jelenlegi állapothoz képest.

Hirdetés
Hirdetés