Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-01-24 Frissítve: 2021-06-18
 

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé.

Ha előre tudod, hogy a munkabéredből bizonyos összeget havonta meg tudsz takarítani, akkor a kockázatviselési képességednek megfelelően számos megtakarítási lehetőség közül választhatsz. Ezek közül most bemutatunk néhányat.

Nyithatsz például egészség- és önsegélyező pénztári számlát, hogy pénzt befizetve felkészülj az egészségügyi kiadásaidra, és arra is, ha esetleg később pénzügyi segítségre szorulnál. A befizetéseid 20 százalékát visszakaphatod a személyi jövedelemadódból, ezzel hozamot biztosítva magadnak. A számládon rendelkezésre álló pénzt 2 évre le is kötheted, és a lekötés összegének a 10 százalékát szintén visszaigényelheted az SZJA-dból, ahogy az egészségügyi prevenciós szolgáltatások igénybevétele után a felhasznált összeg 10 százalékát szintén megkaphatod. Ezekre együttesen maximum évi 150 ezer forintra tarthatsz igényt, melyről az éves adóbevallásod keretében kell rendelkezned. Az egészség- és önsegélyező pénztári lehetőségeidről ebben a cikkünkben írtunk már korábban, a részleteket a cikk alján, a kalkulátorok után találod meg!

Dönthetsz úgy is, hogy nyugdíjcélra teszel félre, ha attól félsz, hogy ellenkező esetben nem lesz elég nyugdíjad! A havi megtakarításaidat elhelyezheted önkéntes nyugdíjpénztári számlára, nyugdíj-előtakarékossági számlára történő befizetéssel, vagy nyugdíjbiztosítás megkötésével. A befizetéseid után 20 százalékot kérhetsz vissza a személyi jövedelemadódból: az önkéntes nyugdíjpénztári számla esetében ez az egészség- és önsegélyező pénztári visszaigényléseiddel együttesen legfeljebb évi 150 ezer forint lehet, a nyugdíj-előtakarékossági számládra vonatkozóan maximum évi 100 ezer forint (2020 utáni nyugdíjba vonulás esetén; korábbi nyugdíjba vonulás esetén maximum 130 ezer Ft), míg nyugdíjbiztosításnál évi 130 ezer forintnál nem lehet több.

Együttesen maximum 280 ezer forintot kaphatsz vissza évente, melynek előnyeiről itt írtunk korábban. Próbáld ki a nyugdíj kalkulátorunkat is, amely segítséged nyújthat Neked, ha nem tudod, mitévő legyél!

Létezik olyan bankbetét jellegű megoldás is, ami a mostaninál magasabb kamatkörnyezetben jobban kamatozik, mintha csak folyószámlán tartanád a pénzedet. Ezt hívjuk takarékszámlának, avagy más néven megtakarítási számlának. A kamatok emelkedésével a következő években nemcsak a lekötött betétek, hanem a megtakarítási számlák kamata is emelkedhet a mostani meglehetősen alacsony kamatszintjükről. Korábban már írtunk annak fontosságáról, hogy miért ne a bankszámlán parkoljon a pénzed!

A bankok arra is lehetőséget adnak, hogy rendszeres megtakarítási program (RMP) keretében havi megtakarítást indítsál náluk. Ez arról szól, hogy havonta egy bizonyos összeget egy adott értékpapírba, jellemzően befektetési alapokba fektetnek. A befektetési alapok megvételére a rendszeres megtakarítási program keretében az ügyfél előre felhatalmazza a bankot, mely alapján a pénzintézet hónapról hónapra megveszi az adott összegből megvásárolható mennyiséget.

A fentieken kívül a lakossági állampapírok vásárlása is jó lehetőséget jelenthet számodra! Ne felejtsd, a Magyar Államkincstárnál ingyenesen vezetik a számládat, így ez egy kiváló lehetőség a megtakarításaid gyarapítására, befektetésére! Ráadásul 2019. január 2-től a Magyar Államkincstár eltörölte a pénzed saját bankszámlára történő kiutalásának a költségét is! A 2024/I sorozatú prémium magyar állampapír jelenleg évi 4,1 százalék kamatot fizet, a 2019. február 21-én lévő fordulónap után ez évi 4,5 százalékra változik. Minden évben az előző évi infláció adja a kamatbázist, mely felett a papír 1,7 százalékpont kamatprémiumot fizet. Így alakul majd ki a 2019. február 21-től érvényes 4,5 százalék is.

Hirdetés
Hirdetés