loading

Mi lehet most a nyerő és viszonylag biztonságos nyugdíj-előtakarékossági stratégia?

szerző: Singer Zoltán

Háromféle nyugdíj-előtakarékosság létezik idehaza: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj-előtakarékossági számla. A jegybanki kamatok várható emelkedése, és ennek következtében a kötvényhozamok emelkedése, és főleg a részvénypiacokon tapasztalható volatilitás miatt ebben a cikkünkben most kifejezetten a kockázatkerülő magatartást tartjuk üdvözítőnek a következő néhány évben, egészen addig, amíg a kockázatos eszközök árfolyama egy mértes esést el nem szenved.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Most olyan nyugdíjcélú megtakarítást javaslunk, ami a következő évekre kedvezőbb és kevésbé kockázatos lehet számodra. Épp ezért olyan megoldást kerestünk, amelyikkel a vérzivataros időkben is könnyedén tudsz hozamot elérni, egyben a pénzedet viszonylag biztonságban tudhatod. Aztán amikor egy kockázatosabb eszközökben bekövetkezett árfolyamcsökkenés arra sarkal, hogy a nagyobb hozamok elérését célozd meg, akkor komplikációk nélkül tudod más eszközökbe (más értékpapírokba) áthelyezni a pénzedet.

A fentieknek megfelelő megtakarítás a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ-R). Ha a biztonságos utat szeretnéd követni, akkor célszerű erre a számládra prémium magyar állampapírokat venned! A NYESZ-re befizetett összeg 20%-ának megfelelő adóról, de maximum 100 ezer Ft-ról (a nyugdíjkorhatárt 2020-ig elérők esetében pedig maximum 130 ezer Ft-ról) rendelkezhetsz a befizetést követő évben esedékes adóbevallásodban. Az adódból visszakapott pénz megérkezését követően, ezt az összeget is be tudod fektetni. Javasoljuk, hogy ebből a pénzből is prémium magyar állampapírt vegyél!

Miért jó ez Neked?

 • Biztonságban lesz a pénzed! Nem fekteted a megtakarításodat olyan eszközökbe, melyeknek csökkenhet az árfolyama.
 • A prémium magyar állampapír biztonságos befektetés: a megelőző évi infláció adja a báziskamatot, ezt kiegészítik egy előre meghatározott kamatprémiummal, ez adja az éves kamatot, ennek időarányos részét fizetik ki a kamatfordulókor (a 2. évtől pontosan évente van a kamatforduló napja)
 • A személyi jövedelemadódból visszakaphatod a befizetéseid 20%-át, amit szintén befektethetsz, és ezáltal hozamot érhetsz el rajta
 • Szabadon változtathatsz a befektetéseid összetételén: a számlán egyszerre különböző értékpapírokat is tarthatsz. Ha bármikor lesz ötleted, mibe tedd a pénzed, több értékpapírtípus (például lakossági állampapírok, befektetési alapok, részvények) közül választhatsz
 • Kevesebb költség: a költségszint is kisebb lehet, mint az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás esetében. Akkor éri meg a legjobban, ha a nyugdíjkorhatár betöltéséig már „csak” 10-20 év van hátra. Hiszen a minimális költséget az egész állományunkra számítják fel, ezzel szemben az önkéntes nyugdíjpénztár a befizetéseinket sújtja nagyobb levonási hányaddal. Épp ezért a NYESZ 10-20 évre bőven olcsóbb az ÖNYP-nél, viszont 25-30 évre az egyszeri nagyobb, de hosszú távon (25-30 év) kisebb költséghányad miatt már olcsóbb lehet az ÖNYP.
 • Az elérhető összeg évi 5%-os átlagos hozammal számolva: 10 év alatt összesen majdnem 8 millió Ft érhető el évi 500 ezer Ft befizetése (10 év alatt 5 millió Ft a saját befizetésünk) és évi 100 ezer Ft adó megérkezése esetén, ha a megkapott adót is mindig azonnal befektetjük.

10 évnyi befizetés és évi 5%-os hozam mellett így nézne ki az évente hozzáadott összeg megoszlása (10 éves befizetést vettünk alapul, az időszak pedig azért 12 év, mert az adóvisszatérítést mindig csak a befizetést követő évben kapjuk vissza, valamint az adónkból visszakapott pénz rövidtávú hozamait is figyelembe akartuk venni):

10 évnyi befizetés után, évi 5%-os hozammal számolva az alábbiak szerint alakulhatna a megtakarításod (10 éves befizetést vettünk alapul, az időszak pedig azért 12 év, mert az adóvisszatérítést mindig csak a befizetést követő évben kapjuk vissza, valamint az adónkból visszakapott pénz hozamait is figyelembe akartuk venni):

Hogy megtudd, melyik a számodra legideálisabb nyugdíj-megtakarítás, használd a nyugdíj kalkulátorunkat:

2 Hozzászólás
 1. Jozef

  Reálisan nézve jelenleg ez az egyik legbiztonságosabb és szolid reálhozamot biztosító hosszútávú lehetőség, de. Semmiféle garancia nincs arra, hogy ez így is marad legalább még tíz évig. Elég egy képviselői “ötlet”, amiből 3 napon belül már törvény is születik, és ami eddig fehér volt, az fekete lesz, vagy fordítva. Azért errefelé mást értenek jogbiztonságon, mint tőlünk nyugatabbra. Lásd magánnyugdíjpénztár, nyugdíjfeltételek visszamenőleges módosítása, lakástakarék, államkötvények hozamfeltételeinek rontása (bár ezt részben a piaci körülmények változása indokolja). Mivel a NYESZ hosszútávú pénzügyi elkötelezettséggel jár, ezért a feltételeinek megváltoztatása esetén abból kilépni már csak tetemes veszteséggel lehet.

  1. Singer Zoltán

   Kedves Jozef! A NYESZ-t át lehet alakítani TBSZ-re, és ekkor “csak” a tárgyévben és az azt megelőző évben visszakapott adót kell 20%-kal növelten visszafizetni. Ha nem volt visszaigényelt adó az érintett 2 évben, akkor nem jár költséggel az átalakítás sem. Az így létrejövő TBSZ-t pedig akár aznap vagy a következő napon is megszüntetheti.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!