Betöltés

Mi lehet most a nyerő és viszonylag biztonságos nyugdíj-előtakarékossági stratégia?

szerző: Singer Zoltán
2018-10-16

Háromféle nyugdíj-előtakarékosság létezik idehaza: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj-előtakarékossági számla. A jegybanki kamatok várható emelkedése, és az ennek következtében a kötvényhozamok emelkedése, és főleg a részvénypiacokon tapasztalható volatilitás miatt ebben a cikkünkben most kifejezetten a kockázatkerülő magatartást tartjuk üdvözítőnek a következő néhány évben, egészen addig, amíg a kockázatos eszközök árfolyama egy mértes esést el nem szenved.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Most olyan nyugdíjcélú megtakarítást javaslunk, ami a következő évekre kedvezőbb és kevésbé kockázatos lehet számodra. Épp ezért olyan megoldást kerestünk, amelyikkel a vérzivataros időkben is könnyedén tudsz hozamot elérni, egyben a pénzedet viszonylag biztonságban tudhatod. Aztán amikor egy kockázatosabb eszközökben bekövetkezett árfolyamcsökkenés arra sarkal, hogy a nagyobb hozamok elérését célozd meg, akkor komplikációk nélkül tudod más eszközökbe (más értékpapírokba) áthelyezni a pénzedet.

A fentieknek megfelelő megtakarítás a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ-R). Ha a biztonságos utat szeretnéd követni, akkor célszerű erre a számládra prémium magyar állampapírokat venned! A NYESZ-re befizetett összeg 20%-ának megfelelő adóról, de maximum 100 ezer Ft-ról (a nyugdíjkorhatárt 2020-ig elérők esetében pedig maximum 130 ezer Ft-ról) rendelkezhetsz a befizetést követő évben esedékes adóbevallásodban. Az adódból visszakapott pénz megérkezését követően, ezt az összeget is be tudod fektetni. Javasoljuk, hogy ebből a pénzből is prémium magyar állampapírt vegyél!

Miért jó ez Neked?

 • Biztonságban lesz a pénzed! Nem fekteted a megtakarításodat olyan eszközökbe, melyeknek csökkenhet az árfolyama.
 • A prémium magyar állampapír biztonságos befektetés: a megelőző évi infláció adja a báziskamatot, ezt kiegészítik egy előre meghatározott kamatprémiummal, ez adja az éves kamatot, ennek időarányos részét fizetik ki a kamatfordulókor (a 2. évtől pontosan évente van a kamatforduló napja)
 • A személyi jövedelemadódból visszakaphatod a befizetéseid 20%-át, amit szintén befektethetsz, és ezáltal hozamot érhetsz el rajta
 • Szabadon változtathatsz a befektetéseid összetételén: a számlán egyszerre különböző értékpapírokat is tarthatsz. Ha bármikor lesz ötleted, mibe tedd a pénzed, több értékpapírtípus (például lakossági állampapírok, befektetési alapok, részvények) közül választhatsz
 • Kevesebb költség: a költségszint is kisebb lehet, mint az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás esetében. Akkor éri meg a legjobban, ha a nyugdíjkorhatár betöltéséig már „csak” 10-20 év van hátra. Hiszen a minimális költséget az egész állományunkra számítják fel, ezzel szemben az önkéntes nyugdíjpénztár a befizetéseinket sújtja nagyobb levonási hányaddal. Épp ezért a NYESZ 10-20 évre bőven olcsóbb az ÖNYP-nél, viszont 25-30 évre az egyszeri nagyobb, de hosszú távon (25-30 év) kisebb költséghányad miatt már olcsóbb lehet az ÖNYP.
 • Az elérhető összeg évi 5%-os átlagos hozammal számolva: 10 év alatt összesen majdnem 8 millió Ft érhető el évi 500 ezer Ft befizetése (10 év alatt 5 millió Ft a saját befizetésünk) és évi 100 ezer Ft adó megérkezése esetén, ha a megkapott adót is mindig azonnal befektetjük.

10 évnyi befizetés és évi 5%-os hozam mellett így nézne ki az évente hozzáadott összeg megoszlása (10 éves befizetést vettünk alapul, az időszak pedig azért 12 év, mert az adóvisszatérítést mindig csak a befizetést követő évben kapjuk vissza, valamint az adónkból visszakapott pénz rövidtávú hozamait is figyelembe akartuk venni):

10 évnyi befizetés után, évi 5%-os hozammal számolva az alábbiak szerint alakulhatna a megtakarításod (10 éves befizetést vettünk alapul, az időszak pedig azért 12 év, mert az adóvisszatérítést mindig csak a befizetést követő évben kapjuk vissza, valamint az adónkból visszakapott pénz hozamait is figyelembe akartuk venni):

Hogy megtudd, melyik a számodra legideálisabb nyugdíj-megtakarítás, használd a nyugdíj kalkulátorunkat:

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Blogajánló

 • alapblog

  Brexit mesterterv

  Az tuti, hogy 2020 végéig nem történik semmi, aztán meglátjuk. Átmeneti állapot lesz, mintha a britek az EU-tagjai lennének, fizetik a tagdíjat is, de már...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.