Betöltés

Mennyivel növeli az adódból visszakapott pénz a megtakarításod értékét?

szerző: Singer Zoltán
2019-01-09

Most csak bankbetéttel, értékpapírszámlával és tartós befektetési értékpapírszámlával rendelkezel? Mit tennél, ha megtudnád, hogy 5%-os feltételezett nettó hozammal számolva az évenkénti adóvisszatérítés és annak hozamai 25 év alatt 14 milliós többlet megtakarítást jelentene számodra? Vajon meggondolnád, hogy a fentiek mellé önkéntes nyugdíjpénztári, egészség- és önsegélyező pénztári, nyugdíj-előtakarékossági számlát és nyugdíjbiztosítást kössél?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Önkéntes nyugdíjpénztári, egészség- és önsegélyező pénztári és nyugdíj-előtakarékossági számládra valamint nyugdíjbiztosításra együttesen évi 1,4 millió forintot befizetve legfeljebb évi 280 ezer forintot igényelhetsz vissza a személyi jövedelemadódból, és annak hozamaival is gazdagodhatsz az évek során! 5%-os nettó hozammal számolva az első befizetésedtől számított 25 év után majdnem 89,17 millió forint lehet a kezedben. Évi 3%-os átlagos inflációt feltételezve ez mai értéken közel 42,59 millió forintnak felel meg.

Nominális értelemben a 25 év alatt beérkezett 43,4 milliós összegen felül (befizetések + az adóhatóságtól megkapott pénz) összesen majdnem 45,77 millió hozamot érnél el, ha évi nettó 5%-os átlaghozamot sikerülne összehoznod. Így jön ki a 89,17 millió forint. A 45,77 millió nominális hozam mai értékre átszámolva (évi 3% átlaginflációt feltételezve) kis híján 21,86 milliós hozamot jelent. Nem is olyan rossz, ugye?

Amennyiben megkapnád az adódból visszajáró pénzt (25 év alatt összesen 7 millió forint), de valamilyen okból az soha nem kerülne befektetésre, akkor a 25 év múlvára így összegyűlő 82,14 milliót majdnem elérő összeg ma kicsit kevesebb, mint 39,23 milliós értéknek számítana. (Az említett eset például akkor fordulhatna elő, ha az egészség- és önsegélyező pénztárba befizetett pénzedet soha nem kötnéd le, így a megelőző évi befizetések utáni adóvisszatérítésen kívül csak a negyedéves hozamokra tennél szert. Akkor is megtörténhet ez, ha a nyugdíj-előtakarékossági számládra a visszaigényelt pénzből nem veszel semmilyen értékpapírt. Önkéntes nyugdíjpénztári számlánál és nyugdíjbiztosításnál viszont alapesetben nem fordulhat elő, hogy a visszaérkezett pénz ne lenne befektetve, hiszen azonnal portfólióba illetve eszközalapokba kerül.) Az összegyűlt 82,14 millióból a teljes hozam 25 év alatt (évi 5%-os befektetési hozam mellett) majdnem 38,74 millió lenne, ami mai értéken nagyjából 18,5 millió forintot érne (évenkénti 3%-os infláció mellett).

Ha nemcsak az adóvisszatérítés hozamairól mondanál le, hanem magát az adóvisszatérítések összegét sem kapnád meg, akkor majdnem 75,14 millióra tennél szert a mostantól számított 25 évig, ami évi 3%-os inflációval számolva mai értéken nagyjából 35,89 milliónak felelne meg. A teljes hozamod 25 év alatt 31,74 millió forint lenne, ami mai értéken 15,16 milliót jelentene.

Ha a vizuális megjelenítést preferálod, az eddig említettek egy részét az alábbi ábrán tekintheted meg!

Az első befizetéstől számított 25 éves időtartam alatt az 1. évi befizetésre járó adóvisszatérítést a 2. évben kapod meg. Ahogy az alábbi ábrán is láthatod, 5%-os éves nettó hozammal számolva a 25 év alatt az adódból visszakapott 7 millió forintodnál is több lesz a kumulált (göngyölített) adóvisszatérítésből elért hozamod! Ilyen módon 5%-os éves nettó hozammal számolva 25 év alatt 14,03 millió forinttal több pénzed lehet, mint amennyit évi 5%-os hozamokkal például az adómentes tartós befektetési értékpapírszámlán el tudnál érni! Ez évi 3%-os átlagos inflációval számolva kicsit több mint 6,7 millió mai forintnak felel meg.

Míg a fenti grafikonon a kumulált (göngyölített) forintösszegeket nézhetted meg, addig az alábbi ábrán a kumulált adóvisszatérítések és annak kumulált (göngyölített) hozamainak arányát tekintheted meg. Ahogy már világosabban látszik, évi 5%-os nettó hozam esetén az adóvisszatérítési összegeken elért kumulált (göngyölített) hozamod csak 25 év után haladja meg a kumulált (göngyölített) adóvisszatérítések összegét.

Míg az előző ábrán a kumulált adóvisszatérítésen elérhető hozam göngyölített adóvisszatérítéshez képesti arányát, addig a következő grafikonon az adóvisszatérítésre jutó hozamot valamint annak jelenértékét, azaz mai pénzben kifejezhető értékét láthatod. 25 év alatt évi 5%-os nettó hozamszint mellett a 7 millió forint adóvisszatérítésen 7,03 millió forint hozamot tudsz realizálni! Ennek jelenértéke kerekítve 3,34 és 3,36 millió forint, ha évi 3%-os átlaginflációval számolunk.

Ha érdekelnek a befektetések, tekintsd meg az állampapír és a befektetési alap kalkulátorainkat! Amennyiben pedig elnyerte tetszésedet az adódról való rendelkezés lehetősége, próbáld ki nyugdíj kalkulátorunkat is! Kitöltheted befektetői tesztünket, kipróbálhatod befektetéstervező, portfóliótervező szolgáltatásunkat, és kérhetsz személyre szabott pénzügyi tanácsadást is!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani

2019. 10. 15.

Az MNB új ajánlása alapján jövő év elején bevezetésre kerül a TKM mutató az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében is. Mi az a TKM? Mire jó? Mennyivel lesz könnyebb az átlagembernek...

Blogajánló

  • alapblog

    Holdkelte után

    A Hold ugyan közvetlenül nincs a képen, a fénye azonban ott van. Nem sokkal vagyunk holdkelte után, még sárgás színű égi kísérőnk, és ezért nem... The post Holdkelte után appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.