loading

Melyik önkéntes nyugdíjpénztárt érdemes választanod?

szerző: Singer Zoltán

Hazánkban nyugdíjcélú megtakarításként az önkéntes nyugdíjpénztári számlát választják a legtöbben. Ennek számos oka közül a legfontosabb, hogy az ide befizetett pénzt nem a nyugdíjcélra megtakarítónak kell kezelnie, hanem mindössze a befektetési szakemberek által kezelt portfóliók közül kell kiválasztania a neki legszimpatikusabbat. Az efféle megtakarítás további előnye, hogy évente nagyobb összegű adóról (maximum 150 ezer Ft) rendelkezhetünk az adóbevallásunkban, mint a konkurens nyugdíj-előtakarékossági számla és nyugdíjbiztosítás esetében. Az önkéntes nyugdíjpénztári számlákkal az előző 15 naptári évben évi 5,06% és 9,21% közötti hozamokat lehetett elérni. Azt is eláruljuk, hogy mit várunk a következő években.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Kétségtelenül a magyarok nyugdíjcélú megtakarításainak nagy haszonélvezői az önkéntes nyugdíjpénztárak. Azonban felmerül a kérdés, hogy a több adóforint visszaigénylésén és a kényelmen kívül vajon milyen előnyöket kínálnak még, és van-e hátrányuk. Ezt a kérdést járjuk most körbe azzal kiegészítve, hogy mit várunk tőlük a jövőben. Az alábbi táblázatban láthatod a legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztáraknak a múltbeli hozamait.

A pénztári portfóliók között szemezgetve, könnyen találhatunk magunknak olyat, ami az évek során már bizonyított. Tipikusan ilyenek a 10-15 év alatt átlagosan évi 6-7% feletti hozamokat produkálók. Ugyan a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, de annyi elmondható, hogy a 10-15 éves időtávon elért hozam elég támpontot ad legalább ahhoz, hogy a konkurencia hasonló kockázatú portfólióihoz képesti eltérést megvizsgálhassuk.

Azt érdemes tudni, hogy a világon és Magyarországon is sokéves kötvénypiaci rally volt, ami már lecsengett. Amerikában körülbelül 30 évig tartott, de ennek már vége, ami az előző évek amerikai alapkamat emeléseinek is köszönhető. A hozamemelkedés pedig már javában tart a tengerentúlon. Magyarországon a legújabb kori kötvényrallyt igazán a 2012-ben induló jegybanki alapkamatvágások indították be, mellyel – egy 2015-ös megtorpanást kivéve – egészen 2017-ig eltartott a kötvénypiaci hozamok csökkenése, ezáltal az árfolyamok a rally első éveiben szépen tudtak emelkedni. 1 éve ez a folyamat megfordult, mivel már nem volt hova esnie a magyar állampapírhozamoknak, hiszen azt mégsem várhattuk, hogy például a németekéhez hasonló, negatív tartományba, de akár csak a nulla közelébe essen a hosszú papírjaink hozama. Azóta ugyan Európában és idehaza még nem olyan mértékű a hozamemelkedési folyamat, mint Amerikában, de az azért világosan látszik, hogy a trend megfordult, és egyes országokban, többek közt már itthon is (2018 januárjától) jelentős emelkedés volt megfigyelhető a kötvényhozamokban. Ezért a következő években a kockázatkerülő, az óvatos és a kiegyensúlyozott portfóliók valószínűleg nem tudnak a múltbeliekhez mérhető hozamokat elérni.

A fenti táblázatból világosan látszik, hogy a korábbi évek kötvénypiaci rallyja mellett a részvénypiacok is hatalmas, 9-10 évnyi menetelésen vannak túl, és az ilyen hosszú távú emelkedés ritka volt a történelemben! Ezért a részvénytúlsúlyos portfólióknak többnyire sikerült felülteljesítenie a kötvénytúlsúlyosakat.

Épp ezért érdemes minden lépésünket meggondolni, és most mégis alaposan utánanézni, hogy melyik pénztár melyik portfólióban mibe is helyezi a pénzünket! Persze ennek csak akkor van jelentősége, ha tudjuk, mit érdemes keresnünk. Ha nincs határozott elképzelésünk a dolgok jövőbeli alakulásáról, akkor az önkéntes nyugdíjpénztári számla most átmenetileg a szokásosnál kockázatosabb lehet számunkra.

Azt érdemes meggondolnunk, hogy a jövőben milyen eszközosztály hozhat nekünk jó hozamot. Az értékpapírpiacokon uralkodó trendek azt mutatják, hogy általánosságban véve mind a feltörekvő piaci, mind a hazai befektetések (elsősorban a részvénytúlsúlyos portfóliók) hosszú távon alulteljesítik fejlett piaci társaikat, ahogy az elmúlt évek átlaga is ezt bizonyítja (noha volt 1-2 ettől eltérő év). Ám az is igaz, hogy nem minden fejlett piaci befektetés van aranyból, hiszen például az USA részvénypiacán történő befektetések hosszú távon (például a nyugdíj szempontjából releváns minimum 10-20 évet vizsgálva) rendszerint felülteljesítik a többi fejlett piaci befektetést. De mint tudjuk, az amerikai részvényindexek a történelmi maximumuk közelében tartózkodnak, miközben rendületlenül tart az amerikai kamatemelési hullám. Ez pedig könnyen elszívhatja a pénzt a részvénypiacokról, ami a kisebb keresleti és a nagyobb kínálati oldal miatt esetenként árfolyameséseket okozhat. Ugyanis a vállalatok a negyedéves gyorsjelentéseikben hiába közölhetnek egyre magasabb profitszámokat, ha a tőzsdét éltető pénzt a kamatemelések más befektetési irányba csatornázzák. Ez pedig – miután mindenhol elindul a folyamat – nemcsak Amerikában, hanem a világ nagy részén megfigyelhető lehet. A tőzsde ugyanis lassan fordul, sok esetben hónapok, de akár évek is eltelhetnek azzal, hogy az irányváltás mindenki számára egyértelmű legyen.

Ha most szeretnéd megúszni a nagyon kockázatos eszközökbe való befektetést, akkor érdemes lehet elkerülnöd a kockázatvállaló és növekedési portfóliókat! Azt is fontos tudni, hogy okosak most nehezen lehetünk, hiszen a kötvényhozamok emelkedése miatt a kockázatkerülő portfóliókkal is veszíthetünk a megtakarításunkból, de abban bízhatunk, hogy a portfóliókat kezelő szakemberek biztosan felkészültek, és most kerülik a hosszú állampapírokba történő befektetéseket. Emiatt feltételezhető, hogy a kockázatvállaló, növekedési és dinamikus portfóliókat egy lehetséges részvénypiaci esés jobban sújthatja, mint a kockázatkerülő portfóliókat a kötvényhozamok emelkedése. Azt sem érdemes figyelmen kívül hagynunk, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári számla nem pár évre, hanem 10-20-30 évre szóló befektetés! Ezt ne felejtsd el!

Ha félsz az időleges veszteségtől, akkor átmenetileg a kevésbé kockázatos megoldást válaszd, aztán ha valamelyik évben bekövetkezik a részvényárfolyamok méretesebb esése, akkor még mindig dönthetsz a kockázatosabb portfólióba helyezés mellett!

A nyugdíjkorhatárig hátralévő futamidő is nagyon fontos, hiszen ha már csak pár évünk van hátra a nyugdíjba vonulásig, akkor ne tegyük a pénzünket a kockázatosabb portfóliókba!

Annyi biztos, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknak nagy a létjogosultságuk a mai magyar nyugdíjcélú megtakarítások körében, hiszen a magyarok inkább szeretik másokra bízni a megtakarításaik kezelését, semmint azzal foglalatoskodni, hogyan érhetnek el magasabb hozamot, netán hogyan kerüljék el a veszteségeket. Az adóforintok visszaszerzése pedig még inkább csábítja őket, így ne csodálkozzunk, hogy ezeket a szempontokat szem előtt tartva, idehaza a nagyobb adóösszeg visszaérkezését lehetővé tevő megtakarítás a domináns!

A megfelelő nyugdíjmegtakarítás kiválasztásához használd a részletes nyugdíj kalkulátorunkat, vagy az alábbi egyszerűsített kalkulátort!

4 Hozzászólás
 1. Fero

  A csapból is ez folyik! Közalkalmazottként, a valós képzettségemet nem ismeri el az intézmény, így minimálbérért gürcölök folyamatos munkarendben. Éjszakázás, hétvégezés, ünnepnapozás mellett megkeresem a mesébe(rém) illő száz-száztízezer forintot. Kérdésem a következő: mennyit tegyek félre ebből, hogy nyugdíjas koromban(ha megérem – a korosztályom ugyanis már talán 70 lesz mire nyugdíjba mehet) élni tudjak??? Ugye ez vicc? Nagyon sokan így élnek és még ennél kevesebből!

  1. Singer Zoltán

   Kedves Fero!

   Teljesen egyetértünk azzal, hogy ekkora fizetésből nem lehet ilyen célra félretenni!

 2. sanyi

  erdemes lenne a 2018 ytd adatokat is odatenni,mert felrevezetheti az olvasokat a korabbi evek pozitiv hozama…

  a masik az aktiv es passziv indexkoveto alapok teljesitmenye kozotti kulonbseg,hogy az alapkezelok mennyit tudtak,vagy nem pluszban osszehozni?

  ill KPI vagy benchmarkot adni,hogy mas befektetesi/megtakaritasi formak hogyan teljesitettek?

  1. Singer Zoltán

   Kedves Sanyi!

   A 2018-ra vonatkozó teljes éves adatok csak 2019-ben lesznek elérhetőek. A 2018. év eleje óta produkált teljesítményre sincs egységesen közzétett adat. Épp ezért hívtuk fel a figyelmet arra, hogy a piaci turbulenciák miatt érdemesebb volt a biztonságosabb portfóliókba áttenni a pénzt.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!