Betöltés
loading

Melyik önkéntes nyugdíjpénztárt érdemes választanod?

Hazánkban nyugdíjcélú megtakarításként az önkéntes nyugdíjpénztári számlát választják a legtöbben. Ennek számos oka közül a legfontosabb, hogy az ide befizetett pénzt nem a nyugdíjcélra megtakarítónak kell kezelnie, hanem mindössze a befektetési szakemberek által kezelt portfóliók közül kell kiválasztania a neki legszimpatikusabbat. Az efféle megtakarítás további előnye, hogy évente nagyobb összegű adóról (maximum 150 ezer Ft) rendelkezhetünk az adóbevallásunkban, mint a konkurens nyugdíj-előtakarékossági számla és nyugdíjbiztosítás esetében. Az önkéntes nyugdíjpénztári számlákkal az előző 15 naptári évben évi 5,06% és 9,21% közötti hozamokat lehetett elérni. Azt is eláruljuk, hogy mit várunk a következő években.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Kétségtelenül a magyarok nyugdíjcélú megtakarításainak nagy haszonélvezői az önkéntes nyugdíjpénztárak. Azonban felmerül a kérdés, hogy a több adóforint visszaigénylésén és a kényelmen kívül vajon milyen előnyöket kínálnak még, és van-e hátrányuk. Ezt a kérdést járjuk most körbe azzal kiegészítve, hogy mit várunk tőlük a jövőben. Az alábbi táblázatban láthatod a legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztáraknak a múltbeli hozamait.

A pénztári portfóliók között szemezgetve, könnyen találhatunk magunknak olyat, ami az évek során már bizonyított. Tipikusan ilyenek a 10-15 év alatt átlagosan évi 6-7% feletti hozamokat produkálók. Ugyan a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, de annyi elmondható, hogy a 10-15 éves időtávon elért hozam elég támpontot ad legalább ahhoz, hogy a konkurencia hasonló kockázatú portfólióihoz képesti eltérést megvizsgálhassuk.

Azt érdemes tudni, hogy a világon és Magyarországon is sokéves kötvénypiaci rally volt, ami már lecsengett. Amerikában körülbelül 30 évig tartott, de ennek már vége, ami az előző évek amerikai alapkamat emeléseinek is köszönhető. A hozamemelkedés pedig már javában tart a tengerentúlon. Magyarországon a legújabb kori kötvényrallyt igazán a 2012-ben induló jegybanki alapkamatvágások indították be, mellyel – egy 2015-ös megtorpanást kivéve – egészen 2017-ig eltartott a kötvénypiaci hozamok csökkenése, ezáltal az árfolyamok a rally első éveiben szépen tudtak emelkedni. 1 éve ez a folyamat megfordult, mivel már nem volt hova esnie a magyar állampapírhozamoknak, hiszen azt mégsem várhattuk, hogy például a németekéhez hasonló, negatív tartományba, de akár csak a nulla közelébe essen a hosszú papírjaink hozama. Azóta ugyan Európában és idehaza még nem olyan mértékű a hozamemelkedési folyamat, mint Amerikában, de az azért világosan látszik, hogy a trend megfordult, és egyes országokban, többek közt már itthon is (2018 januárjától) jelentős emelkedés volt megfigyelhető a kötvényhozamokban. Ezért a következő években a kockázatkerülő, az óvatos és a kiegyensúlyozott portfóliók valószínűleg nem tudnak a múltbeliekhez mérhető hozamokat elérni.

A fenti táblázatból világosan látszik, hogy a korábbi évek kötvénypiaci rallyja mellett a részvénypiacok is hatalmas, 9-10 évnyi menetelésen vannak túl, és az ilyen hosszú távú emelkedés ritka volt a történelemben! Ezért a részvénytúlsúlyos portfólióknak többnyire sikerült felülteljesítenie a kötvénytúlsúlyosakat.

Épp ezért érdemes minden lépésünket meggondolni, és most mégis alaposan utánanézni, hogy melyik pénztár melyik portfólióban mibe is helyezi a pénzünket! Persze ennek csak akkor van jelentősége, ha tudjuk, mit érdemes keresnünk. Ha nincs határozott elképzelésünk a dolgok jövőbeli alakulásáról, akkor az önkéntes nyugdíjpénztári számla most átmenetileg a szokásosnál kockázatosabb lehet számunkra.

Azt érdemes meggondolnunk, hogy a jövőben milyen eszközosztály hozhat nekünk jó hozamot. Az értékpapírpiacokon uralkodó trendek azt mutatják, hogy általánosságban véve mind a feltörekvő piaci, mind a hazai befektetések (elsősorban a részvénytúlsúlyos portfóliók) hosszú távon alulteljesítik fejlett piaci társaikat, ahogy az elmúlt évek átlaga is ezt bizonyítja (noha volt 1-2 ettől eltérő év). Ám az is igaz, hogy nem minden fejlett piaci befektetés van aranyból, hiszen például az USA részvénypiacán történő befektetések hosszú távon (például a nyugdíj szempontjából releváns minimum 10-20 évet vizsgálva) rendszerint felülteljesítik a többi fejlett piaci befektetést. De mint tudjuk, az amerikai részvényindexek a történelmi maximumuk közelében tartózkodnak, miközben rendületlenül tart az amerikai kamatemelési hullám. Ez pedig könnyen elszívhatja a pénzt a részvénypiacokról, ami a kisebb keresleti és a nagyobb kínálati oldal miatt esetenként árfolyameséseket okozhat. Ugyanis a vállalatok a negyedéves gyorsjelentéseikben hiába közölhetnek egyre magasabb profitszámokat, ha a tőzsdét éltető pénzt a kamatemelések más befektetési irányba csatornázzák. Ez pedig – miután mindenhol elindul a folyamat – nemcsak Amerikában, hanem a világ nagy részén megfigyelhető lehet. A tőzsde ugyanis lassan fordul, sok esetben hónapok, de akár évek is eltelhetnek azzal, hogy az irányváltás mindenki számára egyértelmű legyen.

Ha most szeretnéd megúszni a nagyon kockázatos eszközökbe való befektetést, akkor érdemes lehet elkerülnöd a kockázatvállaló és növekedési portfóliókat! Azt is fontos tudni, hogy okosak most nehezen lehetünk, hiszen a kötvényhozamok emelkedése miatt a kockázatkerülő portfóliókkal is veszíthetünk a megtakarításunkból, de abban bízhatunk, hogy a portfóliókat kezelő szakemberek biztosan felkészültek, és most kerülik a hosszú állampapírokba történő befektetéseket. Emiatt feltételezhető, hogy a kockázatvállaló, növekedési és dinamikus portfóliókat egy lehetséges részvénypiaci esés jobban sújthatja, mint a kockázatkerülő portfóliókat a kötvényhozamok emelkedése. Azt sem érdemes figyelmen kívül hagynunk, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári számla nem pár évre, hanem 10-20-30 évre szóló befektetés! Ezt ne felejtsd el!

Ha félsz az időleges veszteségtől, akkor átmenetileg a kevésbé kockázatos megoldást válaszd, aztán ha valamelyik évben bekövetkezik a részvényárfolyamok méretesebb esése, akkor még mindig dönthetsz a kockázatosabb portfólióba helyezés mellett!

A nyugdíjkorhatárig hátralévő futamidő is nagyon fontos, hiszen ha már csak pár évünk van hátra a nyugdíjba vonulásig, akkor ne tegyük a pénzünket a kockázatosabb portfóliókba!

Annyi biztos, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknak nagy a létjogosultságuk a mai magyar nyugdíjcélú megtakarítások körében, hiszen a magyarok inkább szeretik másokra bízni a megtakarításaik kezelését, semmint azzal foglalatoskodni, hogyan érhetnek el magasabb hozamot, netán hogyan kerüljék el a veszteségeket. Az adóforintok visszaszerzése pedig még inkább csábítja őket, így ne csodálkozzunk, hogy ezeket a szempontokat szem előtt tartva, idehaza a nagyobb adóösszeg visszaérkezését lehetővé tevő megtakarítás a domináns!

A megfelelő nyugdíjmegtakarítás kiválasztásához használd a részletes nyugdíj kalkulátorunkat, vagy az alábbi egyszerűsített kalkulátort!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Forintban, vagy euróban tartsuk a pénzünket?

Napjaink egyik legaktuálisabb kérdése, miután a koronavírus járvány elhozta számunka a 370 forintos euró árfolyamot is. Bemutatjuk az elérhető legjobb ajánlatot forintban és euróban is. Megvizsgáljuk, hogy milyen tanulságokat hordoz...

Hogyan válasszunk megtakarítást?

Sokan jelenleg csak két alternatívát látnak a hazai megtakarítási piacon: ingatlanbefektetés, vagy lakossági állampapír vásárlás. A kérdés azonban ennél sokkal összetettebb, nem mindenkinek ez a két megtakarítási forma a legkedvezőbb....

Mennyi megtakarítása van egy átlagos magyar családnak?

A koronavírus hatására szerte a világban erősen megugrott a háztartások megtakarítási rátája: az Amerikai Egyesült Államokban például soha nem látott rekordot ért el, de Európa-szerte is hasonló jelenség volt megfigyelhető....

Milyen nyugdíjcélú megtakarítást válasszak?

A fejlett világ társadalmainak elöregedésével a nyugdíjrendszerek már egyre kevésbé lesznek képesek ellátni a feladatukat, és ilyen környezetben jelentősen megnövekszik a nyugdíjcélú megtakarítások jelentősége. A magyar állam több olyan konstrukciót...

Blogajánló
 • alapblog Globalizált termelés

  A “fogyasszunk csak helyit” romantikus mozgalma nem hogy nem menti meg a földet, de a hatékonyság, mint fő szempont, kizárásával az élelmiszertermelésből, csak nagyobb földterület... The post Globalizált termelés appeared first on alapblog.