Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Mikor ingyenes a végtörlesztés?

 • 2014-03-31
 • szerző: bankmonitor

Egy lakáshitel futamideje 10-20, de akár 30 év is lehet. Ennyi idő alatt sok minden történhet. De nem csak a rosszra kell gondolni, és a törlesztőrészlet emelkedésétől tartani. Pénz is állhat a házhoz, aminek következtében a futamidő lejárta előtt megszabadulhatunk a tartozástól, vagy legalább egy részétől. De az is lehet, hogy alkalmanként csökkentenénk kisebb-nagyobb összeggel a hitelünket, így jó, ha tudjuk, van olyan bank, ahol ezt többször is díjmentesen megtehetjük.

Sokan felhördülnek, amikor azzal a céllal érkeznek a bankfiókba, hogy idő előtt visszafizessék a hitelüket, és szembesülnek az ominózus díjjal, amit ezért felszámítanak. De ha jobban belegondolunk, a bank is profitorientált vállalat. Ha hamarabb kifizetjük a hitelt, kamatokat már nem számíthat fel a futamidő hátralévő részére, így ezzel kompenzálja a kieső bevételt.

Azonban a pénzintézetek kezét is köti törvényi szabályozás, amely az idő előtti visszafizetés esetében felszámítható díjat illeti. Jelzáloghitelek esetén (ezalatt értendő az ingatlanra bejegyzett szabadfelhasználású vagy hitelkiváltásra nyújtott kölcsön is) a fizetendő díj
maximum a visszafizetett összeg 2,5%-a lehet. Azonban ha az elő-, vagy végtörlesztés a
kamatperiódus fordulónapjára esik, maximum 2% a korlát. Ha a hitel
lakáscélú, és nem másik hitelből történik a törlesztés, a fenti díj
maximum 1,5% lehet, míg ha a
kamatperiódus váltás napján történik, akkor csak 1%.

De nézzük, átlagosan mennyibe kerül a végtörlesztés egy 5 millió forintos fennálló tartozással bíró, piaci lakáshitel esetén:

140331atlagosktg

Ahogy látható, az sem mindegy, hogy önerőből vagy hitelkiváltásból történik a törlesztés. A különbség azonban elenyésző ahhoz képest, amennyit nyerhetünk egy kedvezőbb konstrukcióval.

Így ne habozz tovább a jobb hitel felkutatásával! Kalkulátorunk segítségedre lesz!

Lakáshitel kalkulátor

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:

Nincs találat a megadott paraméterek alapján.


havi törlesztő

THM

Szeretnél ingyenes tájékoztatást a fenti ajánlatokról? Add meg adataidat és szakértőnk 24 órán belül visszahív.
<< Vissza

Nem csak a lakáshitel visszafizetése lehet ingyenes

A törvény megfogalmaz olyan eseteket is, amikor a bank nem számíthat fel díjat a jelzáloghitel ilyen okból történő megszűnése miatt, mégpedig az alábbiakat:

 • a hitel visszafizetése a biztosítékként kötött biztosítási szerződés alapján történik (pl.: a hitelhez kötött életbiztosításból származó, adós halála miatti kifizetés, vagy a fedezetül szolgáló ingatlanra kötött lakásbiztosításból származó kifizetés)
 • a teljes fennálló tartozás nem haladja meg az 1 millió forintot, és a megelőző 12 hónap alatt nem történt előtörlesztés (függetlenül attól, hogy lakáscélú-e a hitel vagy sem)
 • lakáscélú jelzáloghitel esetén, amennyiben a szerződéskötéstől számított 24 hónapot követően első ízben, nem másik kölcsönből történik elő-, vagy végtörlesztés, és nem haladja meg a felvett kölcsönösszeg felét.

A részbeni vagy teljes visszafizetésért a fenti díjon felül más költség nem számítható fel. Azonban egyéb ügyintézéssel is jár a tranzakció, amelyek szintén díjkötelesek. Ilyen például, ha hitelkiváltásból történik a végtörlesztés, és az új hitelt nyújtó bankhoz előzetesen igazolást kell vinnünk a fennálló tartozásról. Ennek költsége bankonként eltérő, pár ezer forintos összeg. Továbbá a megszűnt hitelt töröltetnünk kell az ingatlan tulajdoni lapjáról, amely jelenleg 6 600 Ft.

A szerződésmódosítástól nem kell tartanunk. Ha nem is teljes egészében fizetjük ki a hitelt, csak egy nagyobb összeggel csökkentjük a fennálló tartozásunkat, az nem jár a szerződés módosításával, így sem banki, sem közjegyzői díj nem merül fel. Ez esetben a futamidő változatlan marad és a törlesztőrészletünk csökken. Ha viszont kifejezetten kérjük, hogy a havi fizetnivaló maradjon változatlan, és inkább a futamidőt kurtítanánk, az már a szerződés módosításával jár, amihez még jellemzően több tízezer forintos költség párosul.

Egyesek több ingyenes előtörlesztést is biztosítanak

A
MagNet Bank Lakácskulcs II. hitele, valamint az otthonteremtő, és szabadfelhasználású konstrukciói esetén is jócskán megfejelte a törvény biztosította ingyenességet. Abszolút díjmentes az elő-, és végtörlesztés feltétel nélkül.

A
Sberbank piaci kamatozású kölcsönei kapcsán is biztosít a törvényin felül díjmentes előtörlesztési lehetőséget, mégpedig, ha az a futamidő 13. évét követően történik. A 10. évet követően, de a 13. évet megelőzően is csak 1%-ot számolnak fel, míg 10. éven belül ugyancsak 1%-ot a saját erőből történő, és 2%-ot más hitelből történő visszafizetéskor.

A
K&H által nyújtott lakáshitelek esetében is többször élhetünk a lehetőséggel ingyenesen.
Évente maximum két alkalommal történhet ingyenes előtörlesztés, amennyiben annak összege alkalmanként nem haladja meg az előtörlesztést megelőző naptári hónap törlesztőrészletének összegét, vagy egy alkalommal az előbbi összeg kétszereséig.

Az
OTP lakáshitelek kapcsán sem minden esetben terhelnek a kapcsolódó díjak. Ezek csak a 3 havi törlesztőrészletnél nagyobb összeg elő-, illetve végtörlesztése esetén kerülnek felszámításra.

Nem utolsó sorban, vegyük azt is figyelembe, hogy a
hitelfelvételkor milyen kezdeti költségeket engedett el a bank. Sok esetben előfordul ugyanis, hogy amennyiben ilyen konstrukcióknál a futamidő első néhány évében szeretnénk előtörleszteni, az akcióban elengedett díjakat vissza kell fizetnünk.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

5 Hozzászólás

 • Csikós Gabriella 2016-07-30 12:54:54 - Válasz

  Üdvözlöm
  Kérdezni szeretnék,de nem látom a kérdezz tőlünk felületet

  a kérdésem lenne,hogy az AXA banktól vettem fel jelzálog hitelt, egyösszegben szeretném most visszfizetni. a futamidőből még a fele visszavan.
  hogyan kérhetek a banktól kedvezményt,hogy kicsit kevesebbet kelljen visszafizetnem?
  milyen indokot mondhatok,amit elfogadnak és a kérésemet pozitívan bírálják el?
  mindig pontosan, szerződés szerint törlesztettem, soha nem volt elmaradásom

  Tisztelettel: Csikós Gabriella

  • bankmonitor.hu 2016-07-30 17:59:10 - Válasz

   Kedves Gabriella! Azt, hogy az adott bank ad-e bármilyen kedvezményt a végtörlesztés alkalmával, csak rajta múlik. Tapasztalatunk szerint ilyen engedményt nem szoktak adni. Egy próbát azonban megér. Konkrét indokot, amiért csökkenthetik az összeget nem tudunk mondani.

 • László 2016-10-13 13:46:03 - Válasz

  A bank által felmondott autóhitelemen 300 ezer forint tőke van , szeretném végtörleszteni, de a bank a szerződésmódosítási díjat kéri. Kérheti-e a felmondott szerződés esetén a szerződésmódosítási díjat.

 • Tamás 2016-11-18 11:45:59 - Válasz

  Üdvözlöm!A segítségét kérném.Szüleim idősotthonba mennének,viszont a beugró összeget csak a ház eladásából tudnák finanszírozni.Előre kell fizetni és több hónap a várakozási idő.Ezért gondoltam,hogy hitelt vennénk fel,és a ház eladása után végtörlesztenénk.Ön szerint érdemes és lehetséges 1éven belül visszafizetni egészben?3millió lenne az összeg.Sokat kérnek az egyösszegű visszafizetésért?Tisztelettel:Tamás

 • TF 2016-12-10 17:40:10 - Válasz

  Üdvözletem!
  A banknak mennyi ideje van törvényesen egy ingatlan eladásakor az eladó felé – annak kérésére – kiszámolni, nyilatkozni, hogy azon mekkora a teher, amelynek megfizetésével törli maga részéről az ingatlanra való jelzálog jogát, tehát tehermentessé válhat részéről az eladni kívánt ingatlan?
  Köszönettel előre is válaszát!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket