MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

Nagy szükség van a tuti biztos befektetésre!

  • 2017-07-07
  • szerző: bankmonitor.hu

Annak ellenére, hogy jelenleg nem érhetsz el inflációt meghaladó hozamot a kockázatmentes megtakarításokkal nagyon is meg van a helyük a befektetéseid között. Különösen jól jön például a lakossági állampapír, ha könnyen hozzáférhető megtakarítást szeretnél összegyűjteni, amihez még egy váratlan helyzetben is hozzányúlhatsz. De akkor is érdemes alacsony kockázatú befektetést tartani, ha egyébként magasabb hozam elérését tűzted ki célul: nemcsak hogy tompítják a veszteségeket, hanem biztos pontot is jelentenek.

Miért tartsunk alacsony kockázatú befektetést?

Amikor azt mondjuk egy befektetésre, hogy kockázatos az azt jelenti, hogy ha ebbe tesszük a pénzünk, benne van a pakliba a nagy nyereség, de a nagy bukás is. Ennek megfelelően egy kockázatmentes befektetésnél nagy meglepetés nem érhet minket, de cserébe nem is fog nagymértékben gyarapodni a pénzünk.

Ugyanakkor a kockázatmentes befektetésnek minden időben meg van a helye a befektetéseink között, még olyan helyzetben is, mint most, amikor a hozamok rendkívül alacsonyokat. Hazánkban a lakosság egyébként is a kiszámítható befektetéseket szereti, mint amilyen a bankbetét, vagy az elmúlt időszakban a lakossági állampapír.

Ugyanakkor a megtakarítási céljainknak megfelelően is érdemes alacsony kockázatú befektetéseket tartani. Alapszabály, hogy amennyiben biztonságban szeretnénk magunkat tudni, érdemes vésztartalékot képezni, ami jellemzően 3 vagy 6, adott esetben 12 havi kiadásunknak megfelelő összeget jelent. Ezt az összeget praktikusan olyan befektetésben szükséges tartani, amihez könnyen hozzáférhetünk, ám ez nem jelenti azt, hogy a készpénzt, vagy a bankszámlán parkoltatás a legjobb megoldás. A jelenlegi környezetben érdemes inkább egy féléves vagy kamatozó kincstárjegyet választani, mert így 1,5 illetve 2%-os hozam is üti a markunkat.

Az alacsony hozamok miatt sokaknál előfordul az is, hogy a pénzük nagy részét kockázatos eszközökbe teszik, ami akkor okoz nagy elkeseredést, ha a befektetés rosszul teljesít. Éppen ezért érdemes megosztani a vagyont és adott részét kockázatmentes befektetésben elhelyezni. Ez ugyan mérsékli az elérhető hozamot, másfelől pedig a kockázatunkat is mérsékli.

Milyen arányban tartsunk kockázatmentes befektetést?

Olyan időket élünk most, amikor a kockázatmentes befektetéssel infláció fölötti hozamot, vagyis reálhozamot nem érhetünk el. A legjobb rövid állampapír is 2%-ot hoz ezzel szemben a becslések szerint az infláció idén már 2,4%-os is lehet. Azonban nem volt ez mindig így, hiszen voltak olyan időszakok, amikor érdemes lehetett a megtakarítás nagyobb részét betétben tartani, mert így is az infláció fölötti hozamot értünk el.

Természetesen a kockázatos befektetések sem az ördögtől valók, sőt számos esetben nagyon is megvan a helyük a portfólióban. Gondoljunk egy hosszú távú célunkra, mint a nyugdíj, itt nehezen szemmel látható nyugdíj-kiegészítés elérése, ha nem lenne olyan befektetés, amitől nagyobb hozamot lehet elvárni.

De általánosságban el lehet mondani, hogy a vésztartalékon felüli megtakarításainkat érdemes már annak megfelelően befektetni, hogy mennyi kockázatot vagyunk képesek elviselni, és ehhez mekkora hozamelvárás társul. Ahhoz, hogy kiderítsd, hogy számodra mi a legmegfelelőbb befektetési arány, készítettünk egy alkalmazást!

Ennek segítségével grafikusan is láthatod, hogy mire számíthatsz egy kockázatos, és egy kockázatmentes befektetésnél rizikó és hozam szempontjából. Ráadásul valós, múltbeli hozamok alapján lehet eldönteni, hogy milyen arányú megosztást részesítesz előnyben. Természetesen két befektetésből álló portfólió egy bizonyos összeg felett nem túl szofisztikált. Ezért eredményként a beállított értékhez illő 4 darab mintaportfóliót küldünk, ami befektetési alapok arányait is tartalmazni fogja!

<< KIPRÓBÁLOM A BEFEKTETÉSI SZIMULÁTORT>>

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ az AEGON Alapkezelő és a Bankmonitor következő szemináriumán 2017.07.12-én 17:30-kor a Kálvin téren. A rendezvény ingyenes, de a férőhelyek végessége miatt regisztrációhoz kötött.

Ismerd meg jobban a befektetések világát a 2017. július 12-i rendezvényen!

A rendezvény időpontja: 2017. július 12. (szerda) 17:30
A rendezvény helyszine: 1091 Budapest, Üllői út 1. AEGON Székház

Belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.