Banki termékek összehasonlítása

Pénzügyi terv készítés vállalkozói hitelhez – nem olyan bonyolult!

 • 2015-09-11
 • szerző: bankmonitor

Egy megalapozottan összeállított pénzügyi terv nem csak a vállalati hiteligénylés elengedhetetlen eleme, de segítséget nyújthat számodra abban is, hogy átlásd céged működését, feltérképezd a likviditás szempontjából kritikus időszakokat, tisztában légy a jövedelmezőséggel, egy új beruházás esetén annak jövedelem termelő képességével, és a megtérüléshez szükséges idővel.
Sok tulajdonos és cégvezető, akinek nem áll rendelkezésére cégen belül pénzügyes segítség, neki sem fut a feladatnak, pedig az korán sem olyan bonyolult! Összeszedtük azokat a főbb kérdéseket, melyek mentén könnyedén elkészíthető céged pénzügyi terve!

Egy egyszerűbb beruházási vagy forgóeszközhitel igénynél nem annyira összetett a képlet. A következő dolgokat kell átgondolnod és rögzítened a lenti sorrendben:

 1. Mennyibe kerül pontosan a beruházás… és mikorra készül el?
  A kapcsolódó kiadások milyen ütemezésben merülnek fel?
 2. A tervezett beruházás megvalósításához mekkora önerő áll rendelkezésedre, mekkora összegű hitelre lesz szükséged?
 3. Céged jelenlegi működése milyen költségekkel jár?
  Mennyi alapanyagot használsz fel és milyen értékben, mekkora a rezsiköltséged, mennyi bért fizetsz alkalmazottaidnak, stb.?
 4. A beruházás elkészültével milyen többletköltségeid generálódnak?
  Kell-e alkalmazottat felvenned, növekszik-e a rezsi-, esetleg a projekt elindításához kapcsolódó reklámköltséged, stb.?
 5. Milyen bevételed keletkezik a cég eddigi szokásos működéséből… és a beruházás elkészültével milyen többletbevételre számítasz?
  Ne felejts el kalkulálni azzal, hogy a beruházás elkészültével nem azonnal jelentkezik az abból származó bevétel!
 6. Haladóknak lehet számolni olyan tételekkel is, mint az általában 2%-os iparűzési adó (aminek a bevétel mínusz költségek – kivétel anyagköltség – az alapja), illetve a társasági adóval (amely 500 m Ft eredményig 10%-os, az afeletti összeg után azonban már 19%-os)
 7. A fentiek összegzésével levezetheted a társaság cash flowját, azaz pénztermelő képességét.
  Ez az alapja a banki kalkulációnak, mely során megállapítja a bank, hogy megtudja-e cégednek adni az igényelt hitelösszeget, és ha igen, milyen futamidő mellett.

A terv összeállításánál fontos, hogy az szakmailag alátámasztottan, a realitáson alapuljon. Általános jelenség, hogy a bevételeket hajlamosak túlbecsülni, a költségeket pedig alulbecsülni a tervezés során. Ne próbáljuk meg becsapni senkit, főleg ne saját magunkat azzal, hogy olyan bevételeket tervezünk például, melyek megvalósulása még bizonytalan, és azt is érdemes átgondolni, hogy a mostanában sikeresen kialkudott alacsony beszerzési árak mennyi ideig biztosítottak.

Mi adhat támpontot a korrekt terv elkészítéséhez?

 • Kiindulhatsz múltbéli adatokból, s azokat a várakozásokkal korrigáltan alkalmazhatod a jövőbeli tervszámokra vetítve, de
 • ha lehetőséged van rá, elemezheted a hasonló tevékenységű társaságok teljesítményét és számait is, és azokat figyelembe véve állíthatod össze terved.
 • 3 évnél hosszabb tervet nem érdemes készíteni, hiszen a mai turbulens gazdasági környezetben szinte lehetetlen ennél hosszabb távra pontosan tervezni, ezt a bankok sem várják el cégedtől.

Egy jól megalapozott pénzügyi tervvel elképzelésed lényegre törő bemutatása mellett jó benyomást kelthetsz minden banknál egy esetleges hiteltárgyalás elindításánál. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy te magad is átfogó képet kaphatsz cégeddel kapcsolatos elképzeléseid megvalósíthatóságáról, jövedelmezőségéről.

Amennyiben hitelfelvételt fontolgatsz, érdemes kitöltened alábbi formunkat is, ahol megtudhatod, hogy megfelel-e céged a Növekedési Hitelprogram alapvető előírásainak, hozzájuthatsz-e a fix 2,5%-os kedvezményes hitelhez, legyen szó akár beruházási, akár forgóeszközhitel igényről.


Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb,
mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma
kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati
tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen
működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett
hitel tartozással?

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.