Több hozamot kapsz, mint bárki

Több hozamot kapsz, mint bárki
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-08-24 Frissítve: 2021-08-06
 

Többször beszámoltunk, hogy az állam bőkezűen bánik a saját állampolgáraival: a lakosságnak szánt állampapírok kamatozása jelentősen felülmúlja a bárki által megvásárolható állampapírok kamatait. A különbség akár a 1,5%pontot is meghaladhatja! Mutatjuk, hogy melyikkel jársz a legjobban!

Ennyivel kapsz többet

A bárki számára megvásárolható állampapírok általában kisebb hozamot biztosítanak tulajdonosaiknak, mint a kizárólag a lakosság által megvásárolhatóak. Összehasonlítottuk, hogy a legnépszerűbb futamidők esetén mekkora ez a különbség: átlagosan majdnem 1,5%ponttal magasabb a lakossági állampapírok kamata. Ám a futamidő függvényében jelentős eltérést mutat a kamatelőny: a legkisebb különbség kevesebb, mint 1%pont, míg a legnagyobb majdnem 1,7%.  Meglepő módon minél hosszabb futamidőt nézünk, annál kisebb az addicionális kamatelőny.

De nézzük tételesen az eltéréseket a diszkontkincstárjegyek (DKJ)-k és a Magyar Államkötények (MÁK) hozamához képest mit nyújtanak a lakossági papírok:

Hirdetés

Hirdetés

allampapirok20160824

Mindenki által megvásárolható papíroknál miért hozammal számoltunk?

A mindenki által megvásárolható papíroknál nem kamatot, hanem hozamot vettünk figyelembe. Ezt azért tettük, mert például a diszkontkincstárjegyek (DKJ)egyáltalán nem fizetnek kamatot a tulajdonosaiknak. Akkor miért is éri meg vásárolni ezeket? Mert a futamidő végével mindenképpen 10 ezer forintot kapunk vissza, az üzlet pedig abban van, hogy ennél olcsóbban vásároljuk meg. Amennyivel olcsóbban vettük az lesz a hiányzó kamat helyett a hozamunk.

A Magyar Államkötvények (MÁK) esetén viszont már számolhatunk kamattal, de koránt sem biztos, hogy ugyanannyit kérnek érte, mint amennyit a futamidő végén kifizetnek. A hozamokban a kifizetett kamatok már érvényesülnek.

Ám ezeket a hozamértékeket sem fogjuk sajnos elérni. Úgy kell rájuk tekinteni, mint a devizáknál a középárfolyamra: a vásárlás helyétől függően valamennyivel kevesebbet kapunk. Ha jó helyen vásároljuk az állampapírt, akkor csak csekély (néhány bázispont) különbséget tapasztalhatunk. Persze ezzel is csak nő a lakossági állampapírok előnye.

Miért ez a bőkezűség?

A lakossági állampapírok nem véletlenül nyújtanak ilyen magas kamatot: az államháztartás finanszírozása sokkal stabilabb, ha a saját lakosságától érkezik a pénz. Mi ugyanis sokkal nagyobb valószínűséggel újítjuk meg a lejárt állampapírjainkat, mint például egy külföldi intézményi befektető (pl.: befektetési alapok). Ezt honorálja az állam a magasabb hozammal.

Hirdetés
Hirdetés