3 jó hír azoknak a vállalkozásoknak, akik 0%-os hitelből terveznek ingatlan beruházást

3 jó hír azoknak a vállalkozásoknak, akik 0%-os hitelből terveznek ingatlan beruházást
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-22 Frissítve: 2021-08-06
 

A Bankmonitor.hu-hoz beérkező érdeklődések alapján a vállalkozói szférát az foglalkoztatja leginkább a 0%-os hitellel kapcsolatban, hogy ingatlan beruházásra hogyan és milyen formában lehetséges felhasználni. A rossz hír az, hogy ingatlan vásárlásra gyakorlatilag nem használható a hitel (az igényelt hitelösszeg max. 2%-a fordítható vásárlásra), ingatlan fejlesztésre azonban igen, bővítésre és fejlesztésre egyaránt.

A bírálati szempontok, illetve folyamatok részleteivel kapcsolatosan a tájékozató anyagok nem túl bőkezűek, konkrét hitel bírálatra és folyósításra eddig még nem került sor, így gyakorlati tapasztalattal egyelőre senki sem rendelkezik.

0%-os hitel ingatlan célra

A hivatalos terméktájékoztatóban található alapinformációk már többnyire mindenki számára ismertek. Ingatlannal kapcsolatban a következő szabályok érvényesülnek:

  • lakóingatlan: kizárólag olyan fejlesztésre lehet igényelni, ahol a hasznosítás formája a későbbi bérbeadás lesz (eladási célú építésre sem igényelhető). A fő problémát hitelezési szempontból a bérbeadású célú fejlesztésnél pedig az jelenti, hogy a magánszemélyekkel kötött bérleti szerződések a ma magyar banki gyakorlatban távolról sem olyan pozitív megítélésűek, mint a gazdálkodó szervezeteknek történő bérbeadás…
  • kereskedelmi, logisztikai, vagy iroda ingatlanok vásárlása: önállóan nem hitelezhető, kizárólag egy komplexebb beruházás részeként, a teljes beruházási érték 2%-ának erejéig (azaz marginális mértékben)
  • kereskedelmi, logisztikai, vagy iroda ingatlanok fejlesztése (nem eladási célra) bérbeadási, vagy saját hasznosítási céllal: a kedvezményes hitel elérhető

Hirdetés

Hirdetés

Kik kaphatják meg?

Arra azonban, hogy a hitelprogram egyedi célkitűzése hogyan valósul meg, – azaz a piaci, vagy korábbi kedvezményes hitel forrásokhoz nem, vagy nem megfelelő mértékében hozzájutó KKV-k versenyképességének fejlesztése – a szóbeli tájékoztatón elhangzott információk világítottak rá.

Sokszor problémát jelentő „szükséges plusz ingatlan fedezet”

Abban az esetben, ha ingatlan fejlesztés, bővítés – illetve tárgyi eszköz beszerzése – a beruházásunk tárgya, a konstrukcióban nem szükséges a pótfedezet biztosítása, azaz például egy plusz ingatlan bevonása a biztosítéki körbe. A hitel biztosítékaként elegendő a fejlesztendő, bővítendő ingatlan banki jelzáloggal való megterhelése.

Ez alól kivétel, ha a beruházásunk tárgya immateriális jószág, például egy szoftver. Ebben az esetben a pótfedezet biztosítása nem úszható meg.

Tulajdonosi kezességvállalás, a Mumus

A cégtulajdonosok többsége zsigerből utasítja el a bankok azon igényét, hogy vállalkozásuk által felvett hitel mögé tulajdonosként vállaljanak kezességet, vagy ha nem is elutasításról van szó, a változatos tulajdonosi szerkezet sokszor megnehezíti annak bevállalását.

Jó hírünk van, nem elvárás a tulajdonosi kezességvállalás olyan vállalkozások hitelfelvételénél, amely legalább 2 éves pénzügyi múlttal rendelkeznek. Kezdő vállalkozások esetében viszont a konstrukció kötelezően előírja azt, illetve a felvehető hitelnagyság is maximalizálva van esetükben 150 millió forintban.

De minimis keret túllépés

Mivel ez a kedvezményes hitel – pontosabban fogalmazva a visszatérítendő támogatás – EU forrásból származik, ezért de minimis körbe tartozik, azaz az adott vállalkozásnak nyújtott EU forrásból származó támogatás nagysága az elmúlt 3 évben nem haladhatja meg a 200 ezer eurót.

Jelen esetben úgy kalkulálhatunk, hogy a vállalkozásunknak jutatott támogatás nagysága a piaci hitel és a támogatott hitel kamatának különbsége, azaz a jelenlegi átlagos 5-6% és a 0% közötti különbözet, azaz a hitelnagyságra vetített 5-6% éves szinten.

Abban az esetben, ha a beruházáshoz szükséges teljes hitelösszeg a de minimis korlát miatt nem helyezhető ki a 0%-os hitel keretében, a kedvezményes hitelt kihelyező kereskedelmi bankok által működtetett MFB pontokon lehetőség van arra, hogy a benyújtott hiteligény keretében a de minimis korláton felüli hitelösszeget más hitelkonstrukció keretében egészítsék ki – esetleg más támogatott konstrukció keretében Növekedési Hitellel, vagy Széchenyi Hitellel. Itt akár az ÁFA finanszírozás is szóba jöhet.

A 0%-os MFB hitelpontok május vége óta fogadják a beérkező hitelkérelmeket a pályázóktól. Az MFB múlthét végén szóban elhangzott tájékoztatása alapján már több mint 2 milliárd forint hiteligényt fogadott be a hálózat, így nem érdemes sokáig hezitálni a pályázással.

Mielőtt azonban belevágnál a hiteligénylés bonyodalmas folyamatába – ez 30-50 oldalas kitöltendő dokumentumot jelent a gyakorlatban! – ellenőrizd a Bankmonitor.hu vállalati-hitel kalkulátorával, hogy céged mekkora beruházási hitel felvételére alkalmas az elvárt 10%-os önerő mellett.

 

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés