Lassan saját magát vezeti ki a vállalati kamatstop

Lassan saját magát vezeti ki a vállalati kamatstop
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-03-06
 

A változó kamatozású vállalkozói kölcsönök drágulása ellen is véd a kamatstop: a hitelek nem drágulhatnak egy bizonyos szint fölé. A rendelkezés jelen ismereteink alapján április elejéig velünk marad, érdekesség azonban, hogy a piaci környezet változása miatt a vállalati kamatstop lassan magától megszűnik, ugyanis a piaci hozamszintek már a küszöbértéket nyaldossák.

A vállalati hitelekre is érvényes a kamatstop, de mely hitelek és hogyan érintettek? A jogszabály alapján a 2022. november 15. előtt kötött változó kamatozású, vállalkozói hiteleket védi a kamatstop a drágulástól egészen 2024. április elsejéig. (A fizetési számlához kapcsolódó hitelkeret-szerződésekre nem terjed ki a védelem.)

Ezen kölcsönök kamata két részből áll: egy piaci mutatóból – ez jellemzően a BUBOR – és egy felárból. A kamat 1, 3, 6 havonta a piaci mutató értékváltozásának megfelelően árazódhat át. (Ha a BUBOR értéke egy százalékponttal nő, akkor a kölcsön kamata is annyival emelkedik.) Ebbe a piaci mechanizmusba avatkozik be a kamatstop oly módon, hogy meghatároz egy múltbeli időpontot – amikor kedvezőbb volt még a BUBOR értéke – és azon érték alapján kell átárazni a hiteleket a védelem időszaka alatt.

Jó tudni
Igen ám, de ez a múltbeli kedvező érték ma már nem is olyan kedvező. Lehet olyan vállalati kölcsön, amelynél már a piaci alapú árazás kedvezőbb a kamatstop nyújtotta védelemnél.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen árat rögzít a kamatstop a vállalati hiteleknél?

A vállalkozói kölcsönöknél a kamatstop a kölcsönhöz kapcsolódó hozammutató – ezt szokás referencia-kamatlábnak is nevezni – esetében a 2022. június 28-ai értéket veszi alapul. Ezen érték alapján történik az átárazódás.

A mutató értéke az egyes kamatperiódusoknál:

  • 1 havi BUBOR: 2022. június 28-ai értéke 7,32%, míg a március elsejére érvényes értéke 8,93%
  • 3 havi BUBOR: 2022. június 28-ai értéke 7,77%, míg a március elsejére érvényes értéke 8,24%
  • 6 havi BUBOR: 2022. június 28-ai értéke 8,26%, míg a március elsejére érvényes értéke 7,91%

Ez alapján is jól látható, hogy nagyon lényeges a kamatfixálás hossza. Ha rövid ideig, például egy hónapig fix csak a kamat, akkor a kamatstop még érdemi hatást fejt ki, 1,61 százalékponttal mérsékli a kölcsönök kamatát az aktuális hozamszintek alapján. Ugyanakkor a fél évig fix kamatozású vállalkozói kölcsönöknél már más a helyzet, a referenciamutató aktuális értéke itt kedvezőbb a kamatstop által befixált értéknél.

Fontos
Vagyis lehet olyan vállalkozói kölcsön, amire már nem is érvényes a kamatstop: a márciusban forduló fél évig fix kamatozású kölcsönök már piaci alapon árazódtak át.

A jogszabály alapján a kamatstop a vállalati hitelekre április elejéig marad érvényben. Eddig ezt a határidőt folyamatosan módosították, de előreláthatóan erre most már nem kerül sor. A Bankmonitor szakértőinek várakozása alapján ugyanis április elsejére az aktuális hozamszintek a többi kamatperiódus esetében is elérik a kamatstop által meghatározott szintet.

Mi a helyzet a lakossági jelzáloghitelekkel?

A lakáshiteleknél azért még nem fenyeget az a veszély, hogy a referenciamutató értéke a rögzített szint alá csökken. Ezen kölcsönöknél ugyanis a BUBOR egy jóval korábbi, 2021. október 27-ei értéke alapján kell meghatározni fordulókor a kamatokat. Márpedig a 2021. őszi értékektől még igazán messze vannak az aktuális értékek.

Vagyis a lakossági jelzáloghitel önmagát még nem fogja kivezetni, ott nagyon is lényeges lehet, hogy a jelenleg a jogszabályban lévő lejárati dátumot – ez jelen esetben 2024. június 30 – követően mi lesz a kamatstoppal.

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés