Egy biztató befektetési tipp: így valósíthatod meg

Egy biztató befektetési tipp: így valósíthatod meg
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-10-07 Frissítve: 2021-09-14
 

Az UniCredit befektetési szakértői szerint érdemes most Magyarországon és térségében befektetni. Ha hiszel nekik, akkor mutatjuk, hogy milyen befektetési alapokkal valósíthatod meg ezt az ötletet olcsón és kényelmesen. Cikkünkből az is kiderül, miért gondolják úgy az elemzők, hogy jó ötlet most így cselekedni.

Sokan észrevehették, hogy az elmúlt hónapokban befektetéseik teljesítménye visszaesett, vagy legalábbis erősen ingadozó árfolyamokat mutatott. Jó hír viszont, hogy egyes előrejelzések szerint ennek hamarosan vége lehet, és aki követi az alábbiakban leírtakat, talán szép hozamokra is szert tehet a jövőben.

Az UniCredit legújabb elemzése szerint épp hazánk és környéke nézhet igen biztató jövő elé. A pozitív kilátások okot adnak tehát arra, hogy ha még nem tetted volna meg, elgondolkozz a régióba való befektetésen. (Ehhez természetesen kell az is, hogy megbízz az előrejelzésben.)

Hogy nyerheted ebből a legtöbbet?

A Bankmonitor szerint, amennyiben hiszünk az UniCredit előrejelzésének, a vegyes alapok jelenthetik a legjobb választást. Ezek állampapírokba és a tőzsdére egyaránt befektetnek, így relatíve biztonságos befektetési formák (de jóval rizikósabbak, mint például egy állampapír vagy bankbetét), viszont magasabb hozamlehetőséget is magukban hordoznak. A vegyes alapok lehetőséget nyújtanak arra, hogy amennyiben a részvények piacán probléma ütne be, a kötvények tompítani tudják a veszteséget, és fordítva (feltéve, hogy mindkét piacon nem történik baj egyszerre).

A kiegyensúlyozott vegyes alapok között (nem számítva a Quaestor alapját) a Concorde 2000 büszkélkedhet a legmagasabb egy éves visszatekintő hozammal. Az alap közel 4,7%-ot teljesített az elmúlt év során, kétszer annyit, mint a dobogó második fokán álló Erste Megtakarítási Alapok Alapja.

vegyes befektetesi alapok

Akik a vegyes alapokénál alacsonyabb kockázatot vállalnának, azoknak a többségében állampapírokat tartó kötvényalapokon érdemes elgondolkodniuk. Ha ezek elmúlt egy éves teljesítményét nézzük, akkor az Erste XL Kötvény Befektetési Alap a legsikeresebb, közel 9%-os hozamával.

Ha kíváncsi vagy, melyik a Hozzád illő befektetési alaptípus, próbáld ki az alábbi kalkulátorunkat!

Azok pedig, akik nagyobb kockázat vállalására is hajlandóak, a térséget érintő számos részvényalap között válogathatnak. Egy éves időtávra visszatekintve a BUX indexre épülő (un. indexkövető) alapok a legsikeresebbek, a legmagasabb hozama az OTP Tőzsdén Kereskedett BUX Indexkövető Alapnak volt 16,8%-kal.

Mi állhat a növekedés hátterében?

Most, hogy láttuk, melyek lehetnek a közeljövő vonzó befektetési célpontjai, érdemes megnézni, mire alapozza előrejelzését az UniCredit. Szerintük jelenleg három tényező mozgatja a piacokat, és bizonyos fokig ezek tehetők felelőssé a befektetések elmúlt időszakban mutatott gyengélkedéséért is. Ezek a mozgatórugók pedig

  • a kínai gazdasági növekedés kilátásai,
  • a nyersanyagok világpiaci árának esése,
  • az amerikai jegybank kamatemelésének időpontja körüli bizonytalanság.

Az ok, amiért az UniCredit elemzői éppen régiónban látnak lehetőséget, nem más, mint, hogy hazánkat és a környező országokat a fenti három negatív tényezőből kettő (Kína gazdaság, nyersanyagok) csak gyengén érinti. Ez pedig oda vezethet, hogy a nagy bizonytalanságban az a piac egyre inkább biztonságos menedékként tekinthet régiónkra feltörekvő országok között.

Ha felkeltették érdeklődésed a régiónkban rejtőző lehetőségek, próbáld ki kalkulátorunkat, vagy kérdezd független szakértőnket, aki díjmentesen visszahív és segít eligazodnod a befektetések világában!

Hirdetés
Hirdetés