Hogyan lehet olcsóbb, vagy akár ingyenes bankszámlánk?

Hogyan lehet olcsóbb, vagy akár ingyenes bankszámlánk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-25 Frissítve: 2024-04-26
 

Mind többen keresik a lehetőséget, hogy miként spórolhatnának meg egy kis pénzt, hiszen bár az infláció jelentősen lassult 2023-hoz képest, az árak magasan ragadtak. Ennek egyik módja lehet az, ha kevesebbet fizetünk a bankszámlánk fenntartására, vagyis azért, hogy használjuk a nehezen megkeresett pénzünket. A Bankmonitor szakértői ehhez adnak néhány tippet, valamint bemutatnak pár valóban ingyenes bankszámlát is.

Keressünk alacsony vagy nulla forintos havi díjas számlát

Válasszunk olyan bankszámlát, amelynek nincs havi díja, vagy ha van, nagyon alacsony a számlavezetési költsége. Nulla forintos havi díjú számlából bőven akad jelenleg a piacon, a Bankmonitor bankszámla kalkulátor által vizsgált 54 termék mintegy fele például ilyen. Ugyanakkor az, hogy nincs havi díj, még nem jelenti azt, hogy az adott számla ingyenes, a tranzakciókért még kérhet – és legtöbbször kér is – pénzt a bank.

Hirdetés

Hirdetés

Nézzük meg, elérhető-e számunka valamelyik ingyenes bankszámla

Az igazi költségcsökkentés természetesen az, ha olyan bankszálát találunk, ahol a szolgáltatásokért egyetlen forintot sem számol fel a bank. Mivel ilyen termékből több is van, az ingyenesség feltételei pedig különbözőek, érdemes alaposan körbejárni a lehetőségeket.

A valóban ingyenes számlák esetében – amelyeknél nincs havi díj, valamint a bankkártya és az alapvető tranzakciók egyaránt költségmentesek – általános elvárás, hogy minden hónapban valamekkora összegű jóváírás érkezzen a számlára, mégpedig külső forrásból, így például az azonos banknál vezetett számlák közötti pénzmozgatás nem lesz elegendő ehhez.

A Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén ingyenes CIB ECO és UniCredit Partner Aktív Nulla bankszámláknál például az aktuális minimálbérnek (177 422 Ft) megfelelő jóváírás a feltétel. Ennek nem kell feltétlenül jövedelemnek lennie, és akár több részletben is érkezhet.

Az Erste Privilégium 2.0 Partnerél 225 000 forint a limit, ez utóbbinak ráadásul jövedelemnek kell lennie. A Raiffeisen Premium Banking bankszámlánál magasabbra tették a lécet, itt havi 400 000 forint jövedelem beérkezése jelenleg az elvárás.

Cseréljük le a kőkorszaki SMS üzeneteket

Teljes érthető, ha valaki a számlamozgással, tranzakciókkal kapcsolatban szeretne mindig képben lenni. Ennek jól bevált módja, ha SMS értesítéseket kérünk a történésekről, például a kártyás fizetésekről, vagy ha éppen pénz érkezik vagy utalás megy ki. Mivel azonban egy-egy ilyen értesítés 30-60 forint körüli összeget kóstál, könnyen kiszámítható, hogy egy mozgalmasabb hónapban hamar 3-6 ezer forintra is felkúszhat csak ennek a költsége.

Csökkenthető a kiadás, ha csak meghatározott összeghatár felett kérünk SMS-t, de a legjobb persze az, ha lecseréljük a szöveges üzeneteket úgynevezett push értesítésekre. Ez utóbbiak a mobilbanki alkalmazáson keresztül a mobilunkra érkeznek, és mivel ingyenesek, sokat lehet velük spórolni. Annyi megkötés van csak, hogy természetesen szükséges használnunk a bank mobilbankját, valamint az értesítések akkor jönnek csak meg, ha van internetünk, így mobilinternet előfizetés is kell hozzá.

Ugyanakkor nem minden bank kínál jelenleg ilyen push értesítéseket, de az ingyenes számlák esetében például – kivétel az Erste Privilégium 2.0 Partner, ahol az SMS-eket és a push üzeneteket egyaránt ingyenesen kínálja a bank – általános elvárás, hogy valaki ne ragaszkodjon az SMS-ekhez.

Okosan a készpénzfelvétellel

Egy számlatulajdonos egy bankszámlájáról havonta 150 ezer forint készpénzt vehet fel legfeljebb két részletben bármelyik bank forint ATM-jéből, így jó esetben ez nem is jelent kiadást. Érdemes megnézni azonban a bankunk extra ajánlatait, mert ezekkel esetleg nagyobb összeghez is hozzá lehet költségmentesen jutni.

A CIB ECO számláról például az első alkalommal összeghatár nélkül lehet készpénzt felvenni bármelyik CIB bankjegykiadó automatából, amennyiben lemondunk a jogszabályi 2 készpénzfelvétel lehetőségről. Ez azoknak lehet jó, akik közelében van CIB ATM, és 150 ezer forintnál több készpénzre van szükségük havonta.

Az UniCredit Partner Aktív Nulla esetében hasonló a bank extra ajánlata, itt is az első készpénzfelvétel díjmentes akkor, ha lemondunk a jogszabályi ingyenességről, ugyanakkor erre bármelyik bank ATM-jénél van lehetőségünk.

Mivel a saját ATM-ből általában olcsóbban vehetünk fel pénzt, mint más pénzintézet készülékeiből, elvileg spórolhatunk azzal, ha saját automatákat használunk. Csökkenti a dolog jelentőségét, hogy az ingyenes készpénzfelvétel banktól függetlenül bármelyik pénzintézet készükékénél kihasználható.

Lehetőleg elektronikus csatornán utaljunk

Elektronikus csatornákon – net- vagy mobilbankon keresztül – utalni mindig olcsóbb annál, mintha bankfiókban adnánk meg a megbízást. Ráadásul az ingyenes bankszámláknál is csak az ilyen utalások költségmentesek. Arra is figyelni kell azonban, hogy az UniCredit Partner Aktív Nulla számlánál kizárólag a mobilalkalmazásból történő utalás költségmentes, a neten keresztüli pénzküldésnek ára van.

Érdemes figyelni a promóciókat

A bankok rendszeresen akciókkal igyekeznek népszerűsíteni a számláikat, ami rendszerint néhány tízezer forint jóváírást jelent. Vagyis pénzt kaphatunk már magáért a számlanyitásért is. A legjobb az persze, ha egy ingyenes számlához jár jóváírás, amire példa az UniCredit Partner Aktív Nulla számla, amihez jelenleg 30 ezer forint jóváírást ad a bank.

Nem kell feltétlenül ragaszkodni a dombornyomott bankkártyához

Számlanyitáskor érdemes rákérdezni a választható bankkártyák költségére, ugyanis a kibocsátási és éves díj összességében akár 20 ezer forintra is rúghat. Az ingyenes számlákhoz egyébként minden esetben jár ingyenes bankkártya is, a CIB ECO és az Erste Privilégium 2.0 Partner számlákhoz például elektronikus Visa kártyák járnak, míg az UniCredit Partner Aktív és a Raiffeisen Premium Banking számlákhoz dombornyomott Mastercard lapokat adnak a pénzintézetek.

Hirdetés
Hirdetés