Mennyi hitelt vehetünk fel telephelyvásárláshoz?

Mennyi hitelt vehetünk fel telephelyvásárláshoz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-10-11 Frissítve: 2017-03-07
 

Egy cég életében a telephely vásárlás egy olyan döntés, mely hosszabb távú elköteleződést jelent.  Nem csak a kiválasztott telephely mérete, de az ahhoz bevállalt hitel nagysága is döntő módon befolyásolja a későbbi működési mozgásterünket. Az ilyenkor felvett hitel FIX költséget jelent, melyet akkor is fizetni kell, ha jól megy a bolt és akkor is, ha rosszabbul.

Két oldalról érdemes megközelítenünk annak meghatározását, hogy mekkora telephelyben gondolkozzunk.

Az igény

Az egyik legfontosabb nézőpont a jelenlegi működésünk kiszolgálásához szükséges nagyság. Itt azonban nem szabad leragadnunk, gondoljuk át, hogy mit várunk a jövőtől. Tudunk reálisan növekedést tervezni? Akár a meglévő termékek volumenének növelésével, akár új termékek bevezetésével. Ezek milyen kapacitásbővítési igényt vonnak maguk után?  Kell-e a tervezett növekedéshez nagyobb telephely?

Kellemetlen helyzetbe kerülhet cégünk azzal, ha a megvásárolt telephelyet egy-két éven belül kinövi, és nincs mód annak bővítésére.

A lehetőség

Rendelkezésünkre áll-e a szükséges forrás a beruházás megvalósításához? Mi a szükséges minimum?

Bármilyen beruházási hitelről van is szó, 20%-os elvárt önerővel minden esetben számolnunk kell. Abban az esetben is ha vásároljuk a telephelyet, és akkor is ha mi magunk építjük/építtetjük azt.

A beruházás költsége és a rendelkezésre álló önerőnk közötti különbségként felvett hitel terheit tudjuk-e viselni jóban-rosszban? Egyszóval, tudunk-e akkora profitot termelni, amely elegendő az éves tőke és kamatfizetési kötelezettségeinkre?

A bankok biztonsági játékosok. Nem azzal számolnak, hogy a profitunk teljes tartalmát majd a hiteltörlesztésre és kamatfizetésre fogjuk fordítani, annak általában csak 70%-ával számolnak. Egyrészt a profitunk akár a költségeink váratlan megnövekedésével, másrészt az árbevételünk visszaesésével is csökkenhet. Váratlan helyzetek mindig adódhatnak, főleg hosszú távon.

A felvett hitelösszeg mellett nagyban befolyásolja a hitel futamideje is azt, hogy mekkora az éves terhünk. Sokan esnek abba a hibába, hogy az elméletben megszerezhető maximális 10-15 éves futamidővel kalkulálnak. Ne tegyük. A realitás inkább az 5-7 éves futamidő telephely vásárlás, fejlesztés esetén.

Ha szeretnéd gyorsan ellenőrizni, hogy céged jelenlegi profitszintje mellett mekkora hitel felvételére alkalmas, használd vállalati hitel-kalkulátorunkat.

A kapott eredményt felfelé korrigálhatja az, hogy a jelenlegi telephelyünket éves szinten mennyiért béreltük eddig. Ezzel az összeggel növelhetjük üzemi eredményünket a pontosabb eredmény kedvéért.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Hirdetés
    Hirdetés