Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Öveket becsatolni: idén is drágulni fognak a lakások

  • 2016-03-08
  • szerző: bankmonitor

Erőteljesen drágulni kezdtek a lakások 2015-ben Magyarországon, ami alaposan ráijesztett a lakásvásárlókra és elégedettséggel töltötte el az eladókat. De vajon mi történik majd idén? Nagy valószínűséggel az árak további emelkedésére számíthatunk. Ezt jártuk körül az alábbi cikkünkben.

Volt, akit meglepett a lakáspiacon mozgolódók közül a 2015-ös esztendő. Eladók és vevők közül egyaránt sokan arra számítottak, hogy az árak a 2008-as válság óta eltelt években megszokott módon stagnálnak, vagy legfeljebb lassan emelkednek. Ehhez képest a tavalyi év harmadik negyedévére már 14 százalékos lakásár emelkedést mutatott az FHB Bank Lakásárindexe.

A fellendülés azonban az ország különböző részeiben más és más képet mutatott. A leggyorsabb árnövekedés a fővárosban és a nyugat-dunántúli nagyvárosokban volt tapasztalható, ahol 10-20 százalékos drágulást lehetett tapasztalni. 


Az ellenpélda Salgótarján és Hódmezővásárhely volt, ahol nem hogy drágultak volna a lakások, hanem egyenesen veszítettek értékükből. Nem lehetnek boldogok a nagykanizsai, kaposvári és zalaegerszegi lakástulajdonosok sem. Ezekben a városokban emelkedtek ugyan az árak, ám a drágulás nagysága messze-messze elmaradt az országos átlagtól.

Érdemes megvizsgálni, vajon mi hajtotta felfelé az árakat.

Egy: van pénz

Az FHB Lakásárindex elemzői szerint a válságtól megijedt lakosság a 2008 óta eltelt években elég sok, nagyjából 600 milliárd forintnyi tartalékot halmozott fel. E pénz egy részét fektették lakásokba, amelyeket a válság miatt olcsón lehetett megvásárolni, a várható drágulás pedig a bankokban elérhetőnél sokkal vonzóbb hozammal kecsegtet. A befektetési céllal lakást vásárlók vették meg az eladott lakások egyharmadát.

Kettő: ha nincs pénz, van hitel

A lakások árát felfelé hajtotta az is, hogy a nyomott kamatok miatt rendkívül olcsón lehet hitelhez jutni, így azok is be tudtak lépni a piacra, akik nem spóroltak össze egy lakás megvételére elegendő pénzt.

2015 harmadik negyedévétől kezdve a kihelyezett lakáshitelek összege havonta több mint 30 milliárd forint, amire évek óta nem volt példa.

Ha Te is éppen lakáshitelt keresel, érdemes használnod az alábbi kalkulátort, segít megtalálni azt, amelyik számodra a legkedvezőbb.

Lakáshitel kalkulátor

Ennyi lakáshitelt szeretnék

Hitelösszeg:

Ft

Futamidő:

év
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:

Havi nettó jövedelem:

Ft

Vásárolni kivánt ingatlan értéke:

Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Három: jönnek a turisták és kibérlik a lakásokat

Végezetül az árakat a rövid távú lakáskiadás is felfelé húzta. Az Airbnb nevű turisták szálláskeresését segítő számítógépes oldalon például 3-4 év alatt 500-ról 5 ezerre nőtt a Budapesten pár napra kivehető lakások száma.

A lakásvásárlásban vagy éppen eladásban érdekeltek számára persze nem a múlt, hanem sokkal inkább a jövő fontos. A kilátások 2016-ra kedvezőek. A gazdaság növekedni fog, az infláció ugyanakkor nyomott marad, így több pénz maradhat az emberek zsebében.

Ugyanakkor a kormányzat számos intézkedéssel ösztönzi a lakáspiaci kereslet élénkülését. A lakásépítés áfájának 27-ről 5 százalékra történő csökkentése például komoly lendületet adhat az új lakások építésének nem csak Budapesten, de a nagyobb vidéki városokban is.

Az intézkedés hatása azonban csak 2017-ben lesz érezhető, hiszen az idén elkezdett építkezések akkor fejeződnek majd be. A lakások iránti keresletet egy másik kormányintézkedés, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény bevezetése érinti. A támogatás iránt már most óriási az érdeklődés.

A fentiekből adódóan idén arra lehet számítani, hogy az új építésű, 60 négyzetméternél nagyobb lakások és 90 négyzetméternél nagyobb házak iránt nőhet meg az érdeklődés.

Ezekből azonban szűkös lesz a kínálat, mert építésük csak idén kezdődik meg, ami rövidtávon a CSOK-kompatibilis lakások árának növekedését okozhatja. Vidéken és Budapest külső kerületeiben beindulhatnak a családi házépítések és újra lendületet kaphat a főváros környéki települések ingatlanpiaca.

Ezek miatt ezeken a területeken a telkek árának növekedésére is számítani lehet. A használt lakások piacán eddig tapasztalható áremelkedés a kereslet új építésű ingatlanok irányába történő elmozdulása miatt lelassulhat és 2016-ban várhatóan nem lesz nagyobb 5 százaléknál.

Az előrejelzés legnagyobb bizonytalansága, hogy mit fognak tenni 2016-ban a lakást befektetési céllal vásárlók.  Nem tudni ugyanis, hogy még mennyi pénzt szánnak erre a célra az emberek.

Ugyancsak bizonytalan, vajon végül mennyien szánják rá magukat a CSOK igénybevételére. Amennyiben tömeges lesz az igénylés az nem csak az új lakások, de a használt ingatlanok piacát is a vártnál jobban felpörgetheti.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket