Újra megjelent az infláció!

Újra megjelent az infláció!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-11 Frissítve: 2020-04-06
 

Az év elején 0%-os infláció mellett gyakorlatilag megszűnt a pénzromlás. A most publikált adatok szerint a februári infláció 0,1% lett. Az összetétele nem okozott meglepetést: a szeszes italok és a dohányáruk drágultak, míg a rezsi csökkent. Hogyan tovább?

A Magyar Nemzeti Bank középtávú inflációs célja 3%. Ez a célkitűzés már régóta változatlan. Reálisan látva a jövőt a pénzromlásunk ütemének inkább ehhez az értékhez kell majd közelítenie, elrugaszkodva a jelenlegi 0% körüli inflációs szintektől. Hiszen a rezsit sem lehet a végtelenségig csökkenteni, ráadásul az eddigi rezsicsökkentés hatása idővel kiesik az inflációs számításból. 

Addig is, amíg ez a folyamat elindul, a mostani kedvező pénzromlási ütem
remek hír a megtakarítással rendelkezőknek! Hiszen akár
lekötésekben is infláció feletti hozamra (ún. reálhozamra) tehettek szert.

1

Hosszabb távon azonban a lekötött betétek hozamszintjét meghaladhatja az inflációs ráta. Ilyen helyzetben a megtakarításainkat (reálértelemben) felemészti az infláció. Két lehetőségünk van ennek kivédésére: vagy a jelenben elköltjük a pénzünket, vagy alternatív befektetések után nézünk. Ez utóbbiak közül kiemelkednek a
költséghatékony befektetési alapok.

Befektetési alap keresőnkkel pedig mindenki maga választhatja ki a kockázatban, befektetési stratégiában, várható hozamban leginkább hozzá illő befektetési alapot.

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés