Csökkent az infláció márciusban, de a lakbér és a gyógyszer jobban drágult, a hitelek pedig olcsóbbak lettek

Csökkent az infláció márciusban, de a lakbér és a gyógyszer jobban drágult, a hitelek pedig olcsóbbak lettek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-11
 

Folytatódott a csökkenő inflációs pálya, márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6%-kal voltak magasabbak, mint egy éve. A drágulás mértéke azonban területenként nagy különbségeket mutat: a telefon- és internetszolgáltatás 10,8%-kal, a gyógyszerek 6,8%-kal, a múzeumi belépők 8,7%-kal, míg a lakbér 14,1%-kal lett drágább. A használt autók ára ugyanakkor 9,3%-kal lett olcsóbb, mint ahogy a hitelek ára is csökkent.

Élelmiszerek: az élelmiszerek ára 0,7%-kal nőtt, ezen belül a leginkább a cukoré (30,9%), a csokoládé és kakaóé (11,6%), a büféáruké (10,4%), a sertéshúsé (9,1%), valamint az alkoholmentes üdítőitaloké (7,5%). A termékcsoporton belül a liszt ára 20,3, a tojásé 19,7, a száraztésztáé 13,1, a sajté 13,0, a tejé 11,0, a kenyéré 10,5%-kal csökkent.

Háztartási energia: a háztartási energia 3,1%-kal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 6,9, az elektromos energiáért 3,2%-kal kellett kevesebbet fizetni.

Szolgáltatások: a szolgáltatások ára 9,9%-kal nőtt, ezen belül a lakbér 14,1, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 10,7, a járműjavítás és -karbantartás 10,5, a sport- és múzeumi belépők 8,7, az üdülési szolgáltatás 6,8%-kal drágább, az utazás munkahelyre, iskolába 21,7%-kal olcsóbb lett.

Szeszes italok, dohányáruk: ezek ára 4,4, ezen belül a dohányáruké 4,7%-kal emelkedett. A mosó- és tisztítószerek ára 8,4, a gyógyszer, gyógyáruké 6,8, a testápolási cikkeké 4,6%-kal növekedett.

Tartós fogyasztási cikkek: ezekért 1,8%-kal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 9,3%-kal csökkent, a konyha- és egyéb bútoroké 6,0, a szobabútoroké 3,0, az új személygépkocsiké 2,5, a fűtő- és főzőberendezéseké 1,9%-kal nőtt. A járműüzemanyagok 2,3%-kal drágultak.

Hirdetés

Hirdetés

Mi a helyzet a hitelekkel?

A lakáshitelek ára jelentősen csökkent az elmúlt egy évben, egy 20 millió Ft összegű, 10 éves kamatperiódusú lakáshitel (jövedelemérkeztetés, aktív számla- és kártyahasználat vállalásával, lakásbiztosítás kötésével) havi törlesztője 450 ezer Ft nettó jövedelemmel például most 147 674 Ft-ról indul, míg egy éve 170 224 Ft-ot kellett ugyanezért fizetni. Ez 15,3%-os csökkenés.

A személyi kölcsönöknél is árcsökkenést láthatunk éves alapon, itt például egy 5 millió Ft összegű, 7 éves futamidőre felvett, fix kamatú kölcsön (jövedelemérkeztetés és aktív bankkapcsolat vállalásával) havi törlesztője jelenleg 85 586 Ft-ról indul, míg egy éve még 92 422 Ft volt az elérhető legkedvezőbb ajánlat. Ez 8%-os árcsökkenésnek felel meg.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés