Banki termékek összehasonlítása

Vállalkozói hiteligénylés – ezeket a dokumentumokat készítsd elő

 • 2015-09-16
 • szerző: bankmonitor

Legyen szó bármilyen hiteligényről, biztos lehetsz benne, hogy a bankok tömérdek információt és azokat alátámasztó dokumentációt fognak bekérni cégedről, mielőtt döntést hoznak. A lista hosszú, érdemes előre tisztában lenni azzal, hogy mit is tartalmaz. Az sem árt, ha a dokumentációt előre ellenőrizzük, s ha szükséges rendezzük (gondolhatunk itt például egy elfelejtett jelzálogjog bejegyzésének törlésére, vagy akár egy pár ezer forintos rendezetlen NAV tartozásra).
Ha már a hiteligény benyújtásakor kész és rendezetett dokumentum csomaggal érkezel, napokat spórolhatsz a hiteligény elbírálásának folyamatán, emellett a „hibátlan” dokumentációval jó képet festhetsz cégedről, növelve ezzel céged hitelhez jutásának esélyét.
Mutatjuk a listát!

A bankok alapvetően arra kíváncsiak a hitelbírálat során, hogy mennyire lehetnek biztosak abban, hogy a cégünknek kölcsönadott pénzt vissza tudjuk fizetni. Ennek érdekében vizsgálják a cégünket a felsorolt dokumentumok segítségével:

 1. Mennyire eredményesen működtettük eddig a céget, milyen a likviditásunk, ez utalhat a cég piaci pozíciójára, a vezetők szakmai kompetenciájára, valamint előrevetíti cégünk jövőbeli eredményességét is. Ezért kérik be társaságunktól az utolsó két üzleti év beszámolóját, ami tartalmazza a cégünk vagyoni helyzetét tükröző mérleget és az éves jövedelemtermelésünket megmutató eredménykimutatást.
  Gyakran találkozunk negatív saját tőkével rendelkező társaságok hiteligényével. Ilyen társaságokat a bankok nem hiteleznek (arról nem is beszélve, hogy a tartós negatív tőke súlyos jogi következményekkel is jár). Rendezzük a helyzetet, s csak azután forduljunk hitelért a bankokhoz!
 2. A beszámoló mellett a lezárt év végi, valamint az évközi aktuális főkönyvi kivonatok a cég működésébe biztosítanak mélyebb rálátást.
 3. A korosított vevő és szállító analitika szintén cégünk működésének egy részét mutatja. Látható belőle, hogy mennyire megbízható vevői körrel rendelkezünk, időben teljesítik-e felénk tartozásukat. Emellett megmutatja, hogy mennyire koncentrált a vevő és szállító állományunk, van-e olyan nagyobb vevőnk, vagy szállítónk, akinek az esetleges szerződés felmondása, vagy „bedőlése” cégünk működését is veszélyeztetni tudja.
 4. Fontos szempont a vezetői hozzáállás és viselkedés, amit jól mutathat például az adók és egyéb kötelezettségek időben történő megfizetése. Az adótartozás mentességet igazoló okmányok – önkormányzati és NAV ’0-s’ igazolás -, többek között ezt is mutatják.
  Ha vannak esetleges rendezetlen tartozásaink mindenképp rendezzük előbb, s azután kérjük ki a már „tiszta” igazolásokat!
 5. Cégünk tulajdonosi szerkezete, arról ad információt, hogy ki (vagy kik) azok a magánszemélyek, aki felelősségre vonhatóak egy esetleges probléma esetén.
 6. A hiteligénylő cég és tulajdonosainak más társaságokban való többségi részesedése (50%-nál nagyobb) azért fontos információ a bankok számára, mert ezen kapcsolt vállalkozások esetleges problémás működése a vizsgált társaság életét is befolyásolhatja.
 7. Alapvető igény a fentiek mellett a hiteligénylő társasági szerződése és a működéséhez szükséges esetleges működési engedélyek bemutatása.
 8. Fedezetként felajánlható ingatlanunk tulajdoni lap másolata alapján bizonyosodik meg a bank arról, hogy a szóban forgó ingatlan per- és tehermentes.
 9. Beruházási hiteligény esetén minden olyan dokumentumot, mely a beruházás tárgyához tartozik Ingatlan vásárlás esetén például a tulajdoni lapot és sokszor már az adásvételi szerződés tervezetet is.
 10. Beruházási hiteligényed esetén, egy megalapozottan összeállított pénzügyi terv bemutatja a tervezett beruházás jövedelmezőségét és megtérülését, emellett segítséget nyújthat számodra abban is, hogy átlásd céged működését, feltérképezd a likviditás szempontjából kritikus időszakokat.
  Egy jól összeállított pénzügyi terv elkészítése hosszabb előkészítési időt igényelhet. Pánikra azonban semmi ok, korábbi írásunk  segítséget nyújthat abban, hogy hogyan fogj hozzá, lépésről-lépésre.

Amennyiben a fenti 10-es listán szereplő anyagot sikeresen összeállítottad, már készen is állsz céged hiteligényének elindítására!

A piaci kamatozású hitelek mellett még elérhető a Növekedési Hitelprogram fix 2,5%-os kedvezményes kamatozást biztosító hitele. Ha szeretnéd megnézni, hogy céged jogosult-e rá, használd alábbi formunkat:


Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb,
mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma
kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati
tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen
működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett
hitel tartozással?

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.