Feltétlenül élj az állami ingyenpénzzel, ha lakásfelújításban gondolkodsz!

Feltétlenül élj az állami ingyenpénzzel, ha lakásfelújításban gondolkodsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-15 Frissítve: 2021-08-06
 

A nyári szezon nem csak a pihenésre, de arra is alkalmas, hogy a különböző felújítási munkálatokat elvégezzük az ingatlanunkon. Egy friss felmérés szerint átlagosan 1,8 millió forintot költünk felújítási célokra, amit leggyakrabban festésre, fürdőszobára, és energetikai beruházásra használunk fel. Nem kell azonnal hitelfelvételre gondolni, a lakástakarékkal is könnyedén összegyűjthetjük a felújítás költségeit, ráadásul így még 30%-os állami támogatást is kapunk a pénzünkre. Nemcsak, hogy a saját környezetünket tehetjük szebbé ezáltal, de egy-egy beruházással a lakás értékét is jelentősen tudjuk növelni.

Attól, hogy megvásároltunk egy ingatlant, az még nem jelenti, hogy arra többé nem kell pénzt költenünk. Bármennyire is vigyázunk az lakásunkra, időnként előjönnek olyan problémák, amelyek csak kisebb-nagyobb felújítással oldhatók meg. Ugyanakkor az is lehet, hogy energiahatékonyabbá tennék a lakást vagy éppen a rendszeres karbantartási munkálatokat végeznénk el.

Természetesen a felújítás jellegétől függően az elköltött összeg széles skálás szóródhat, azonban az egyik lakástakarékpénztár friss kutatása alapján átlagosan 1,8 millió forint az az összeg, amit ilyen felújítási célra szánunk. A leggyakoribb célok között szerepel a festés-tapétázás, a fürdőszoba felújítás, és a különböző energetikai felújítások (nyílászárócsere, hőszigetelés, fűtési rendszer felújítása).

Ugyanakkor a kutatásból is kijött, hogy azok, akik lakástakarékkal is rendelkeznek áltagosan már 2,3 millió forintot fordítanak ilyen célra. Ez nem véletlen, hiszen a lakástakarékba fizetett összegek után 30%-os állami támogatás is jár, ami sokat hozzátesz a megtakarításunkhoz. Egy példán keresztül mi is megnéztük, hogy mennyit is szükséges félretenni, hogy legalább 1,8 millió forint összejöjjön lakástakarékban kamatoztatva.

Hirdetés

Hirdetés

Felújítás a lakástakarékkal

A legrövidebb időre köthető, 4 éves lakástakarékkal 20 ezer forintos havi befizetéssel 1,25 millió forintra számíthatunk a megtakarítás lejáratakor. Egy felújítás elkezdéséhez ez is elegendő lehet, azonban, hogy az 1,8 millió forintos felújítási összeget elérjük, vagy magasabb havi befizetést vállalunk, vagy hosszabb futamidejű lakástakarékot választunk.

Ugyan az állami támogatás plafonját, évi 72 ezer forintot 20 ezer forintos befizetésnél érjük el, viszont valamelyik közeli hozzátartozónk részére is köthetünk szerződést. Például 4-5 éves szerződésnél, hogy 1,8 millió forint összegyűljön, 2 db szerződés kötése szükséges, 28 ezer illetve 24 ezer forintos havi befizetéssel. Ha 5 évnél hosszabb lakástakarékot kötünk, akkor már egy szerződéssel is összegyűlik az 1,8 milliós összeg a lejáratkor.

Igen ám, de figyelembe kell venni, hogy időközben az árak is nőnek, így a felújítást 4-10 év múlva már nem fogjuk tudni megvalósítani 1,8 millió forintból. Ha 3%-os inflációval számolunk, az azt jelenti, hogy minden futamidőnél némileg nagyobb összeget kell a jövőbeli felújításunkra szánni.

A következő kalkulátorral pillanatok alatt kiderítheted, hogy melyik a legjobb lakástakarék!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Legnépszerűbb felújítások

    A lakástakarékban összegyűlő összeg gyakorlatilag bármilyen lakáscélra fordítható, így gond nélkül megvalósítható a felújítás-korszerűsítés is. A projekteknél az is lényeges szempont lehet, hogy azokkal a saját környezetünk szépítjük inkább meg, vagy esetleg a későbbiekben spórolni is lehet velük és az ingatlan értékét is növelik.

    Korábbi cikksorozatunkban már megnéztük, hogy mennyiből bonyolítható le és milyen eredménnyel járnak a különböző energiahatékonysági beruházások, így a napelem-rendszer, gázkazán csere, az ablakcsere, illetve a szigetelés. Ezekkel a projektekkel jelentősen lefaraghatók az energiaköltségek, így a beruházási ráfordítás már néhány év múltán megtérül. Lehetőség szerint érdemes egymással kombinálva megvalósítani a kivitelezést, mert az eredmény ekkor lesz a legjobb.

    A napelem-rendszer esetében a legnagyobb előny, hogy egy 1,6 millió forintos beruházással lényegében függetleníteni tudjuk magunkat az áramszolgáltatótól. A lakástakarékot is kihasználva 8-9 év alatt megtérül a beruházás és tulajdonképpen egy életre megszabadulhatunk az áramszámlától.

    Egy nyílászáró cserével a fűtésszámlánkat akár 20-30%-kal faraghatjuk le, amit körülbelül 600 ezer forintos beruházásból lehet megvalósítani. Ugyanakkor tovább növelhető az energiahatékonyság, ha emellett az ingatlan szigetelése is megtörténik, aminek költsége 900 ezer és 1,4 millió forint közötti értéket jelent, de már 4-5 év alatt is megtérül. Emellett egy gázkazánnal a fűtési rendszer hatékonysága javítható, ami a kivitelezési munkálatokkal együtt átlagosan 1 millió forintból jön ki.

    Tehát az 1,8 milliós összeg nagyon sok mindenre elég lehet, azonban egy komplex beruházás már jóval több forrást emészthet fel. Ugyanakkor a lakástakarék az állami támogatásnak köszönhetően minden esetben javítja a feltételeinket.

    Hirdetés
    Hirdetés