Betöltés

Garantált 10%-os hozam? Igen, még ilyen is van!

szerző: Bankmonitor
2017-06-13

Vélhetően nem dúskálsz jelenleg a megtakarítási lehetőségekben, azonban, ha lakáscélra gyűjtesz egy lakástakarékkal, 10% feletti garantált hozamot is elérhetsz. Ezzel a teljesítménnyel a kockázatos befektetések vetekednek csak, ami a lakástakarék után járó 30%-os állami támogatásnak köszönhető. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a tudnivalókat, amit mindenképpen érdemes tudnod az állami támogatásról.

A bankba betérve tapasztalhattad, hogy jelenleg nagyon nehéz szemmel látható hozamot elérni a megtakarításon, hacsaknem valamilyen nagyobb rizikóval járó befektetésben gondolkodsz. Akkor sincs azonban semmi veszve, ha nem kockáztatnád a pénzed, mert van olyan megtakarítási forma, amivel még 10% fölötti hozamot is elérhetsz kockázatvállalás nélkül.

Ezt pedig a lakástakarék nyújtja, amit bármilyen lakáscélra felhasználhatsz, a lakásvásárlástól a felújításig. Tulajdonképpen a konstrukció legnagyobb előnyét a befizetéseken elérhető 30%-os állami támogatás adja. Ezt már akkor is ki tudod használni, ha havonta 5 ezer forintot tennél félre, de az évi 72 ezer forintban korlátozott támogatást havi 20 ezer forintos befizetéssel éred el. Ráadásul az állami támogatás alanyi jogon jár és automatikusan jóváíródik az adott évi befizetésed után, így nincs vele egyéb dolgod.

Nagyobb megtakarítás, vagy magasabb hozam?

Természetesen annál nagyobb lesz a lakástakarék számlád összege, minél hosszabb időtávon gyűlik a megtakarítás a számládon. A lakástakarékkal legalább 4, de legfeljebb 10 évig tudsz takarékoskodni.

Így például egy 4 éves 20 ezer forintos szerződéssel 1,2 millió forintot érhetsz el, amiből az állami támogatás 288 ezer forintot jelent. Ezzel szemben a 10 éves szerződéssel 3,13 millió gyűlik össze, ahol az állami támogatás már 720 ezer forintot tesz ki.

A legnagyobb hozamot, vagyis EBKM-et a rövid futamidejű lakástakarékkal érheted el, viszont, ha a nagyobb megtakarítási összegre (és lakáshitelre) pályázol, akkor már a hosszabb futamidő felé célszerű elmozdulni.

A táblázat alapján jól látszik, hogy míg a 4 éves szerződésnél 11%-os éves hozam ütheti a markod, addig a 10 évesnél már csak 5%-ot érsz el. Ez is kiemelkedőnek számít a mai hozamkörnyezetben, ugyanakkor kérdezhetnéd, hogy lehet ez, ha egyszer 30%-os az állami támogatás mértéke?

Vedd figyelembe, hogy a támogatás mindig az éves befizetésed után jár. Magyarul, akkor is maximum évi 72 ezret kapsz, ha 600 ezret gyűjtöttél össze, és akkor is, ha már 2 milliót. Ehhez mérten a hozam csökkenő mértékű, hiszen a futamidővel arányosan egyre nagyobb egyenleghez mérjük a kapott állami támogatást, így a hozam is alacsonyabb a hosszabb futamidejű lakástakaréknál.

Amikor lakástakarékot választasz, adott időtávon belül (például a 4 éves szerződések között) is megéri figyelned az EBKM-re, mert az eltérő számlanyitási költség miatt jelentős különbségek lehetnek. Ezt láthatod is a táblázatból, ahol a legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb ajánlatokat ragadtuk ki.

Keresd meg pillanatok alatt a legjobb lakástakarékot!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Így többszörözhető meg a támogatás

Egy nagyobb beruházáshoz, vagy lakásvásárláshoz a 4 év alatt összegyűjthető összeg alacsonynak, viszont a 10 éves szerződés túl hosszúnak tűnhet (azonban ez egy áthidaló kölcsönnel megoldható). Ugyan egy személy csak egyszer használhatja ki az állami támogatást, viszont lehet szerződést kötni egy közeli hozzátartozó részére. Ezáltal úgy tudod kihasználni a lakástakarékot, hogy nem okoz korlátot a havi 20 ezer forintos befizetés, tehát feljebb tornászható az állami támogatás is.

Erre figyelj, ha nem akarsz elesni a támogatástól

Az állami támogatással nem lesz problémád amennyiben havi rendszerességgel fizeted a vállalt összeget. Ugyanakkor előfordulhat, hogy nem havonta, hanem például csak negyedévente, félévente tudsz egy nagyobb összeget befizetni. Ekkor sem ütközöl problémába, csak az időzítésre kell figyelned jobban, mert különben az állami támogatás egy részétől eleshetsz.

Arra kell ügyelned, hogy a harmadik és negyedik negyedéves befizetésed ne haladja meg az adott évre járó állami támogatás 25%-át. Ez alapján akkor bukhatsz, ha az év második felére, vagy az év végére időzíted a befizetés rendezését.

Ha lejárt a megtakarításod és felhasználnád az összeget, érdemes figyelned a különböző dokumentumokra is, amelyek a lakástakarékpénztárnál szükséges bemutatni. Lakásvásárlás esetén be kell mutatnod az adásvételi szerződést, míg építés, bővítés, felújítás, korszerűsítés esetén utólag kell igazolnod a felhasználást. Legalább annyi számlát kell bemutatnod a vásárolt anyagokról, szolgáltatásokról, amennyi pénzt a lakástakarék utalt neked. Lakáshitel visszafizetése esetén pedig a banki hitelszerződés, és egy banki tartozásigazolás szükséges.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 tény, amit nem tudtál a magyar lakáspiaci helyzetről

2018. 12. 01.

Az egész országban találhatók olyan lakótelepek, melyeket évtizedekkel ezelőtt az állam vagy egy-egy helyi nagyvállalat építtetett a munkavállalói számára. Ilyen épületek nemcsak a II. világháború után, hanem annál régebben is...

Blogajánló

  • alapblog

    Élet a www.szallas.hu után

    A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.