Betöltés

Merj nagyot álmodni és valósítsd meg lakástakarékkal!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-02-09

A legtöbbször csak azokat a felhasználási lehetőségeket nézzük meg, melyek egyértelműek és a legkézenfekvőbbek, azonban ez csak a jéghegy csúcsa. A lakástakarékkal olyan extrém elképzeléseinket is megvalósíthatjuk, mint egy jacuzzi vagy éppen egy komplett napelem rendszer. Gyűjtésünkkel bebizonyítjuk, hogy érdemes részletesen végigböngészni a palettát, mert kedvünkre találhatunk olyat, ami előtakarékosság és állami támogatás nélkül nem menne, pedig régi vágyunk volt.

Nem áll meg ott az élet, ha sikerült megvennünk álmaink lakását vagy házát, hiszen lehetnek olyan egyedi kívánságaink, amit később valósíthatunk csak meg. Azt sokan tudják, hogy ha lakáscélunk van, akkor a lakástakarék nagyon jó szolgálatot tehet, azt viszont már kevesen, hogy sok extrém kívánságunkat is megvalósíthatjuk állami támogatással.

Komoly előnnyel indulunk, ha ilyen módon próbáljunk előre takarékoskodni, hiszen a befizetéseink után 30%-ot (maximum évente 72 ezer forintot) támogatásként megkapunk. Sőt, egy adott célra több szerződés is felhasználható, ha közeli hozzátartozókról van szó, vagyis nem kell megállnunk a havi 20 ezer forintnál és ehhez kapcsolódó támogatás megszerzésénél.

A következőkben a lakástakarék felhasználási palettájáról szemezgettünk, kifejezetten azokat a tételeket vettük ki, melyek egyedinek számítanak. Mint kiderül, egyenként nem kis összegekről van szó, viszont a lakástakarékkal viszonylag gyorsan előteremthetjük hozzá a szükséges összeget.

A példákban egy szerződést vettünk csak figyelembe, viszont ha kettő, esetleg hármat is tudunk indítani, akkor az olyan kifejezetten nagy beruházásnak számító összeget is összegyűjthetünk, mint egy jacuzzi.

Kalkulátorunkkal azonnali választ kapsz a kérdéseidre, és forintra pontosan megkapod, mire számíthatsz a lakástakarékpénztártól!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Lássuk a listát ABC sorrendben!

Bárpult

Legyen szó akár a kertről, akár a lakásról, ki ne gondolkozott volna már el azon, hogy egy saját bárpultot építsen be, ahol a kedvenc koktéljait elfogyaszthatja, esetleg a barátait megvendégelheti. Ezen a téren nehéz bármilyen nemű becslésbe is bocsátkozni, hiszen a felhasznált anyagok és kiegészítő beépített berendezések (hűtőszekrény, mosogatógép, sörcsap, borhűtő, stb…) szabnak határt a költségvetésnek. Ha saját magunk építjük, akkor már pár tízezer forintból készíthetünk egy mini bárpultot, viszont ha ennél nagyobbak az elvárásaink, akkor több százezer, sőt millió forintos költségvetésre is szükség lehet.

Jacuzzi

Manapság egyre többen töltik a szabadidejüket hazai wellness szállodákban, ahol az egyik leginkább látogatott rész a vízi világ, ahol többek között megtalálható a jacuzzi is. Kétséget kizáróan a listánkon ez a legdrágább tétel, mert a kisebb (2 férőhelyes) élménymedencék is 1 millió forintnál kezdődnek és akkor még csak a jacuzzit vettük meg. A tapasztalataink szerint legalább 2 millió forinttal érdemes számolni, az e feletti kategóriákban viszont már egy komplett család vagy baráti társaság elfér a privát medencénkben.

Kandalló

Ki ne látott volna már olyan filmet, amiben a főhősünk egy fagyos téli estén lekuporodik a kandallója elé és a pattogó tűz mellett megiszik egy pohár bort, esetleg egy forró kakaót. Aki szeretne és van megfelelő háttere hozzá, annak ez az élmény is megadathat. Nem olcsó mulatság egy kandalló beépítése, már csak azért sem, mert először azt kell megoldani, hogy az égéstermék megfelelően eltávozhasson a lakásból vagy házból. A zárt égésterű kandallók ára 300-400 ezer forintnál kezdődik és attól függően, hogy tűzteret, burkolatot és hatékonyságot választunk, az ár bőven elmehet a 800-900 ezer forintos szintekig. Akár azoknak is megérheti ilyen megoldást választani, akik a lakásuk fűtését akarják átalakítani, mert a magasabb hatásfokú kandallók erre is alkalmasak.

Lávaköves gázgrill

A hidegből rögtön egy csapásra a meleg nyári éjszakákba ugrunk, amikor is nincs is jobb egy kerti grillpartinál. Bizonyára sokak fejében megszületett a gondolat, hogy miként dobhatnák fel a kertjüket, erre kiváló megoldás egy lávaköves grill. A lakástakarékból szó szerint ezt vásárolhatjuk meg, aminek sajátja, hogy a gázégő a lávaköveket izzasztja fel, ami a grillrácsra továbbítja a hőt. Gyors utánajárásunk szerint nem tűnik nagy falatnak egy ilyen sütő vétele, körülbelül 60 ezer forintért találhatunk már jókat.

Medence

Nyáron nincs is annál jobb, mint amikor a kánikulában ki tudunk menni a kertbe, és netalántán a medencénk hideg vizében felfrissíthetjük magunkat. Több lehetőség közül választhatunk, ha ezt az álmunkat megvalósítanánk. Az olcsóbb, egy-két szezont kibíró medencék már pár százezer forintból is megvehetők, azonban ezekkel nem lehet hosszabb távon számolni. Aki befektetésként tekint erre a beruházásra, annak olyan megoldás kell, ami tartósabb. Ezekért viszont már legalább 1,5 millió forintot kell kiadnunk, ahol már a pénzünkért cserébe akár néhány hossz le is úszhatunk.

Napelem

Azok számára, akik a megújuló erőforrásokban hisznek és környezettudatosan akarnak élni a házukban, azok biztosan szívesen látnának a tetőn egy napelemes rendszert. Gyűjtésünk alapján egy olyan háztartás számára, akik havonta 10 ezer forintot fizetnek áramra, azok számára egy 2 kWp (a napelemek évi csúcsteljesítményét jelenti) rendszer elegendő lehet. Ennek teljes ára 1,1-1,2 millió forinttól indul, viszont ez a beruházás egy évtizeden belül megtérülhet. Sőt rövidebb idő alatt is, ha számításba vesszük, hogy a lakástakarékkal 30%-os támogatásban részesülünk.

Szauna

Nem alapfelszereltség egy lakásban és vélhetően lehet nélküle élni, viszont remek kiegészítő lehet azok számára, akik szeretik és használhatják is a szaunát. Több fajtája is van, talán a legnépszerűbbek az infra- és a finn szaunák. Az árakat illetően nagyok az eltérések, viszont nem nagyon tudjuk 200 ezer forintnál olcsóbban a beépítést megtenni. Elfogadva azt, hogy aki szaunát vásárol, azok pénzügyi lehetőségei is magasabbak, az árak gyorsan feltornászhatók 1-1,5 millió forintra. Ekkor viszont már egy luxus finn szauna lehet a miénk.

10 Hozzászólás

 1. Balogh Józsefné

  Az OTP Lakástakarékkal ezeket biztos nem lehet . Nekünk rossz tapasztalatunk van az elköltéssel kapcsolatban. Amúgy jó, most is rakunk.

 2. Móré Dániel

  A felsosorolás félrevezető, a túlnyomó része nem számlaképes a lakástakarék-összeg elszámolásakor.

  1. bankmonitor.hu

   Pontosan azért írtuk, mert éppen hogy számlaképes az összes megemlített cél. A lakástakarékpénztáraktól kapott információk, a jogszabályok, és a saját tapasztalat is ezt mutatja.

 3. kenyér

  Bátran neki lehet állni, és tervezni egy apró luxust az életünkbe. Havi 20.000 ft egy élhetőbb élet ára.
  megéri? Megéri!

 4. Jozsef

  A jacuzzi résszel kapcsolatban: ez kültérre építhető-helyezhető lehet? Erre nem láttam részletes információt. Mit gondoltok? Köszi

  1. bankmonitor.hu

   Kedves József,

   Véleményünk szerint, ha beépített jacuzziról van szó, akkor nem lehet probléma a felhasználásban (a medencénél is ugyanez a kritérium).

 5. Visi Ildikó

  Kérdésem volna Otp lakástakarékom van már ki van utalva az összeg de nem tudom hogy mosógépet lehet venni rajta, és még festés lenne de a festő nem dolgozik áfás számlával csak ír egy igazoló számlaszerüséget gondolom az ilyet úgysem fogadják el erre fel is készültem

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Ildikó,

   Műszaki eszközök közül is csak olyat tud vásárolni, ami beépített, tehát az ingatlanból nem mobilizálható. Az igazoláshoz pedig sajnos áfás számlára van szükség.

 6. Gabriella

  Szeretném tudni, hogy panellakásunkba a lakástakarékot klímára fel lehet.e használni?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Gabriella,
   Igen, felhasználható.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.